Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В България няма свободни честоти за тестове на 5G мрежата

Снимка: digital,bg

5G мрежите в цял свят са част от желанието на бизнеса да създаде т.нар. потребление на умните устройства в домовете. Тези мрежи се смятат и за основата на развитието на автономните превози. В България нещата са още в началото. Но и може да не се случат скоро. Причината - все още няма освободени честоти за тестове на мрежата.

На планетата Земя има около 7 милиарда души, а към 2020 година в интернет се очаква да има вързани 22 милиарда устройства. И ако тази статистика не е достатъчна, само си помислете колко от устройствата ви са вързани в интернет. Понеже броят им  все повече ще нараства, разбираеми са и скорошните притеснения на Великобритания, че китайска компания беше спечелила търга за изграждане на 5G мрежа. Факт обаче е, че в световен мащаб нарастват инвестициите в изграждането на мрежи.

Мария Агют, която работи в лондонски анализаторски център, обясни на технологичния форум „Уебит“, че видеостриймингът и онлайн игрите ще са част от факторите, които ще дадат тласък за бързото развитие на 5G мрежите. Азия и САЩ са сред пазарите, които имат най-голям потенциал да развиват точно този тип мрежи.

„Проучванията, които направихме, показаха, че 22% от абонатите на една от компаниите ни в САЩ използват съдържание извън техните домове, извън уай фай зоните, тоест, използват мобилни данни. В Индия има близо 700 милиона абонати на мобилни услуги. И много от тях използват мобилните си телефони като устройства, които могат да закачат на телевизора и оттам да стриймват съдържание. Проучван