Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Андай: Не опозицията, а Имамоглу спечели Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не опозицията, а Имамоглу спечели Истанбул", каза в предаването "Нещо повече" журналистът Илхан Андай и уточни, че ако опозицията беше издигнала друг кандидат, едва ли щеше да се случи това.

"Победата на Екрем Имамоглу е добра новина за Турция, добра е и за България, добра е и за Европа. Тази победа може да се окаже добро време за равносметка и за Реджеп Ердоган. Той трябва да стане по-диалогичен. Да използва Имамоглу, а не да води война с него, каквато очакват всички в Турция и са готови на ответни удари".

Андай коментира, че очакваното начало на края на Ердоган би се случило, ако той не се адаптира към променената част от Турция, която създава благата: "Не говоря само за Истанбул, а и за онези градове, в които партията на Ердоган загуби местните избори, и в които региони се формира брутният вътрешен продукт".

Журналистът обясни, че турският президент притежава много правомощия, с които би могъл да пресира човека, който ще управлява Истанбул. "Ако изминалата неделя бяха избори за президент на Турция и битката беше между  Реджеп Ердоган и Имамоглу, тези избори може би щяха да бъдат спечелени от Имамоглу. Ако бяха обаче парламентарни избори, щяха отново да бъдат спечелени от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, а не от тази Републиканска народна партия, която застана зад Имамоглу". Според него Екрем Имамоглу е роден да бъде кмет, но едва ли ще се впусне да изпълнява желанието на ръководителите на партията (Републиканска народна партия - бел.ред) и да се изхаби в една дълготрайна атака срещу Ердоган.

Илхан Андай прогнозира, че е по-вероятно Ердоган и Имамоглу да намерят общ език, в името на по-стабилна Турция, отколкото опозицията да доведе нещата до предсрочни избори.

"Най-лошият вариант е Ердоган да си остане непроменен и да продължи да прави грешки заради отчаянието, в което е. Да падне в капана на вътрешните битки в управляващата партия, да не се освободи от вредните съветници, каквито очаквания има в партията отдавна. И тогава вече в анализите за Турция да фигурират изрази като "страна пред гражданска война", "Сирия 2" и т.н.".

"Когато говорим за Ердоган, трябва да не забравяме, че този човек сам няма да си тръгне от властта", категоричен беше журналистът.

Интервюто на Людмила Железова с Илхан Андай можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе. Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и невриуриргията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните доклади..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96% загуба на питейната вода за селото.  Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX век...

публикувано на 26.04.24 в 16:17