Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Мълър се явява на публично изслушване

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният прокурор, който оглавяваше разследването за руска намеса в американските избори за президент през 2016-а, ще се яви на публично изслушване. Робърт Мълър ще отговаря на въпроси на законодатели следващия месец. 

По думите на председателите на правната и комисията по разузнаване към Камарата на представителите Мълър ще се яви по време на отворена сесия на 17 юли.

До това се стигна, след като седмици наред демократите преговаряха с Мълър. Председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джералд Надлър и колегата му от комисията по разузнаване Адам Шиф разпространиха новината в съвместно изявление късно във вторник. 

Отделно в писмо до Мълър двамата казват, че "американското общество заслужава да чуе пряко от Вас за разследването Ви и заключенията към него".

Министерство на правосъдието все още не е коментирало новината. 

Изслушването идва на фона на обвинения от демократите и обсъждане на започване на процедура по импйчмънт. Те защитават тезата, че Тръмп отказва да съдейства на водени от Конгреса разследвания. 

Редактирана версия на доклада на Мълър бе оповестена през април. От документа стана ясно, че не е имало съглашателство между кампанията на Тръмп и Русия, но не бе отговорено категорично дали президентът е възпрепятствал правосъдието. 

Самият Тръмп определя разследването като "лов на вещици" и политическо мотивирано действие от демократи, които не са желаели да приемат победата му. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп произнася речта

Тръмп: Мълър щеше да повдигне обвинения, но няма за какво

Най-големият президентскио тормоз в история – така държавният глава на САЩ Доналд Тръмп нарече в Туитър разследването на Робърт Мълър за предполагаемия руски сговор, което вчера официално приключи с разпускането на офиса спецпрокурора. „След като..

публикувано на 30.05.19 в 15:52
Робърт Мълър

Мълър: Повдигане на обвинения към Тръмп никога не е било опция

В специално изявление пред медиите спецпрокурорът Робърт Мълър обяви, че подава оставка и закрива офиса си и коментира доклада си за потенциалната „руска връзка“, предаде Ройтерс. Това бе първият официален коментар на Мълър за разследването,..

публикувано на 29.05.19 в 18:25
Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори в Пентагона.

Тръмп: Твърдения за мен в доклада на Мълър са пълни глупости

Американският президент Доналд Тръмп определи като „изфабрикувани“ показанията в доклада от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. В документа бе категорично посочено, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., след които Тръмп влезе в..

обновено на 19.04.19 в 17:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават..

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

ДПС няма да подкрепи идеята за отлагане с 3 месеца на връчването на мандат за съставяне на правителство с цел законодателна дейност, каза  заместник-председателят  на парламентарната група на ДПС  Йордан Цонев и определи искането на ПП-ДБ като насилие над..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им..

публикувано на 15.07.24 в 18:20