Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трима от кандидатите за генерален директор на БНР представиха концепциите си пред СЕМ

| обновено на 26.06.19 в 18:31
4
Снимка: Ани Петрова, БНР

В Съвета за електронни медии започнаха изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР.

Първи своята концепция представи Светослав Костов. Основните акценти в нея са: привличане на младата аудитория, административна, редакционна и творческа реформа, създаване на регионална радиостанция във Велико Търново и на радиоомбудсман.

„Казвам „оцеляване“. Затова трябва да има реформа именно в тази насока. Ако хората в БНР си мислят, че радиото има още много голямо бъдеще като медия, може би ще ви се стори крайно, но аз виждам края на радиото между 7 и 10 години като аналогово радио. Защото просто поколението, което идва, няма да слуша радио. Все си мисля, че хората са достатъчно адекватни на променящата се медийна среда, работещите в радиото имам предвид, за да можем да седнем и да водим един диалог да постигнем баланс. Защото и те ще бъдат доволни от това, което ще се получи, не само като финанси, но и като продукт“, заяви единият от кандидатите за поста генерален директор на радиото Светослав Костов.

Втори по ред беше Митко Димитров:

“Необходима е сериозна работа по връщането на сринатия рейтинг на обществената медия; възстановяване авторитета на медията като информационен лидер, както и утвърждаване на позициите ѝ в световния поток на новини и на анализи; възраждане на традициите на Радиото като издател и продуцент на съвременни, стойностни музикални и други произведения на изкуството, като осъзнато призвание да създава и съхранява българския интелектуален продукт“.

За смесен модел на финансиране от бюджета и от такси се обяви Валерий Тодоров, според когото трябва да се изготви 10-годишна стратегия за Радиото:

"Смятам, че обществената мисия на БНР трябва да влезе в новия Закон за радиото и телевизията. Активната страна трябва да бъде радиото. Да се направи една 10-годишна програмна стратегия на БНР като обществен доставчик на радиоуслуги. Предлагам да се реанимира диалогът за въвеждане на обществените такси и смятам, че, примерно, 10 лева годишна такса няма да натежат на джоба на данъкоплатеца. Всички ние сме също такива".

На въпрос на председателя на СЕМ София Владимирова голям или малък е бюджетът на радиото сега, Валерий Тодоров отговори, че е "достатъчен".

Във връзка с медийни публикации от последните дни, председателят на СЕМ София Владимирова подчерта по-рано днес:

 „Всички сме свидетели на безпрецедентен натиск върху СЕМ, който намирам за недопустим. Смятам, че БНР заслужава да спечели за свой генерален директор човек достоен, компетентен и професионалист, а не да си извоюва служебна победа по този "нерегламентиран" е най-меката дума, която мога да кажа, начин“. 

За четвъртък са насрочени изслушванията на останалите двама кандидати – Даниела Манолова и настоящия генерален директор на БНР Александър Велев.

Съгласно приетите от СЕМ правила изслушванията на кандидати са публични, ръководят се от председателя на медийния регулатор и се предават директно на интернет страницата на БНР и радио Бинар.

Кандидатите представят концепциите си, след което всеки член на Съвета има право да зададе въпросите си. Предвидена е възможност за въпроси и от представители на БНР. В паузите между изслушванията на отделни кандидати при изразено желание от тяхна страна СЕМ предоставя възможност за въпроси и на останалите присъстващи журналисти.

Съветът за електронни медии ще вземе решението си кой ще бъде генерален директор на общественото радио в петък.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33