Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима от кандидатите за генерален директор на БНР представиха концепциите си пред СЕМ

| обновено на 26.06.19 в 18:31
4
Снимка: Ани Петрова, БНР

В Съвета за електронни медии започнаха изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР.

Първи своята концепция представи Светослав Костов. Основните акценти в нея са: привличане на младата аудитория, административна, редакционна и творческа реформа, създаване на регионална радиостанция във Велико Търново и на радиоомбудсман.

„Казвам „оцеляване“. Затова трябва да има реформа именно в тази насока. Ако хората в БНР си мислят, че радиото има още много голямо бъдеще като медия, може би ще ви се стори крайно, но аз виждам края на радиото между 7 и 10 години като аналогово радио. Защото просто поколението, което идва, няма да слуша радио. Все си мисля, че хората са достатъчно адекватни на променящата се медийна среда, работещите в радиото имам предвид, за да можем да седнем и да водим един диалог да постигнем баланс. Защото и те ще бъдат доволни от това, което ще се получи, не само като финанси, но и като продукт“, заяви единият от кандидатите за поста генерален директор на радиото Светослав Костов.

Втори по ред беше Митко Димитров:

“Необходима е сериозна работа по връщането на сринатия рейтинг на обществената медия; възстановяване авторитета на медията като информационен лидер, както и утвърждаване на позициите ѝ в световния поток на новини и на анализи; възраждане на традициите на Радиото като издател и продуцент на съвременни, стойностни музикални и други произведения на изкуството, като осъзнато призвание да създава и съхранява българския интелектуален продукт“.

За смесен модел на финансиране от бюджета и от такси се обяви Валерий Тодоров, според когото трябва да се изготви 10-годишна стратегия за Радиото:

"Смятам, че обществената мисия на БНР трябва да влезе в новия Закон за радиото и телевизията. Активната страна трябва да бъде радиото. Да се направи една 10-годишна програмна стратегия на БНР като обществен доставчик на радиоуслуги. Предлагам да се реанимира диалогът за въвеждане на обществените такси и смятам, че, примерно, 10 лева годишна такса няма да натежат на джоба на данъкоплатеца. Всички ние сме също такива".

На въпрос на председателя на СЕМ София Владимирова голям или малък е бюджетът на радиото сега, Валерий Тодоров отговори, че е "достатъчен".

Във връзка с медийни публикации от последните дни, председателят на СЕМ София Владимирова подчерта по-рано днес:

 „Всички сме свидетели на безпрецедентен натиск върху СЕМ, който намирам за недопустим. Смятам, че БНР заслужава да спечели за свой генерален директор човек достоен, компетентен и професионалист, а не да си извоюва служебна победа по този "нерегламентиран" е най-меката дума, която мога да кажа, начин“. 

За четвъртък са насрочени изслушванията на останалите двама кандидати – Даниела Манолова и настоящия генерален директор на БНР Александър Велев.

Съгласно приетите от СЕМ правила изслушванията на кандидати са публични, ръководят се от председателя на медийния регулатор и се предават директно на интернет страницата на БНР и радио Бинар.

Кандидатите представят концепциите си, след което всеки член на Съвета има право да зададе въпросите си. Предвидена е възможност за въпроси и от представители на БНР. В паузите между изслушванията на отделни кандидати при изразено желание от тяхна страна СЕМ предоставя възможност за въпроси и на останалите присъстващи журналисти.

Съветът за електронни медии ще вземе решението си кой ще бъде генерален директор на общественото радио в петък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия. След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От Здравната каса предупреждават, че те не изпращат по електронна поща информация, свързана със..

публикувано на 20.07.24 в 15:51

Продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Кирил Петков и Николай Денков също бяха в района. Усилията са насочени в направлението между селата..

публикувано на 20.07.24 в 15:37

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално след големия срив, причинен от актуализация на антивирусна програма, блокирала операционната система "Уиндоус". Засегнати бяха също банки и финнасови институции.  Американски авиокомпании и летищата в някои азиатски страни възстановяват постепенно обслужването.  В Австралия,..

публикувано на 20.07.24 в 15:23

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са били 150 990. Броят им е намалял с 3281 души спрямо предходния месец. Започналите работа..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар. Загасените участъци се разпалват от вятъра. Няма риск огънят да засегне населени места, категорични..

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно..

публикувано на 20.07.24 в 14:07