Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест ще блокира път Е-79 в неделя

Снимка: БГНЕС

Мащабен протест, който да блокира път Е-79, планират жителите на селата Владая, Мърчаево, Драгичево, Рударци, Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград. Причината е, че от Агенция "Пътна инфраструктура" от 1-ви юли спират реверсивното движение, което всяка сутрин се организира чрез поставяне на конуси, осигуряващи две ленти за движение в посока София. Протестът е насрочен за неделя.

Причините за този протест изложи в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" инж. Васил Николов - председател на инициативния комитет на протестиращите. Той уточни, че днес са поканени в АПИ и предположи, че целта на тази покана е вероятно, за да ги накарат да отменят протеста. "Това няма да се случи - протеста в неделя ще го има", категоричен беше той.

Инж. Николов формулира исканията на протестиращите:

"Изграждане на постоянна организация за реверсивно движение по пътя София - Перник. Второто е - урегулиране на северния изход село Драгичево, който е затворен и хората обикалят по 7-8 километра, за да могат да излязат на пътя София - Перник и отново влизат в тапата".

В предаването "Преди всички" причините за подготвяния протест коментира и кметът на район "Витоша" Теодор Петков. Според него има и хора от района, които са против реверсивното движение. Той призова да се чуят и двете страни: "Ние трябва да търсим разумно решение, което да е изгодно за всички". Петков заяви, че и той ще отиде на срещата в АПИ днес.

Повече за проблема можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна протестна блокада в центъра на София

И тази вечер протестиращи столичани блокираха за движение изцяло улица "Фритьоф Нансен" и частично бул. "Патриарх Евтимий", като оставиха за движение най-дясната лента на пътното платно.  Движението ще е ограничено до 20 ч. Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София

публикувано на 03.06.24 в 19:19

Затруднен трафик заради бури и катастрофи

Временно е затворен пътят Бяла - Плевен заради катастрофирал турски ТИР. Пострадали няма. Автомобилите се пренасочват по обходен маршрут - село Масларево, село Обединение, Полски Тръмбеш. Затворен за движение е пътят Дебелец- село Плаково. Там е катастрофирал товарен автомобил, превозващ дърва. Водачът е затиснат. Обходният път е през Килифарево,..

публикувано на 03.06.24 в 19:12
Сръбският президент Александър Вучич в избирателната секция в Белград, 2 юни 2024 г.

Частичен вот в Сърбия: СПП на Вучич печели в Белград и Нови Сад, опозицията - в Ниш

Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия  (СПП)  спечелиха убедително вчерашните повторни местни избори в Белград. Опозицията, която този път не се яви обединена на вота, отново обвинява управляващите в нарушения.  Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш Сръбската прогресивна партия печели и столицата..

публикувано на 03.06.24 в 19:09

Буря нанесе значителни щети в Ловешко

Буря нанесе значителни щети в Ловеч. Движението по главния път София - Варна е затруднено заради паднали дървета в районите на селата Микре и Сопот. Затворен заради паднали дървета е пътят Микре - Ловеч. Паднали дървета има и по други пътища в района. Над Ловеч се изля проливен дъжд, придружен с градушка. Има четири сигнала за паднали дървета...

публикувано на 03.06.24 в 18:52
 Константин Илиевски

Константин Илиевски: Всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР има собствена музикална енергия

Всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР има собствена музикална енергия. Това каза маестро Константин Илиевски, главен диригент на  Симфоничния оркестър на Българското национално радио,  който представи в предаването "Нещо повече" предстоящия на 7-и юни концерт на Радиосимфониците "Темпераментни ритми". "Този оркестър има изключително..

публикувано на 03.06.24 в 18:42
Дебора Михайлова

С разпити на свидетели в Районния съд в Пловдив продължава делото "Дебора"

С разпити на свидетели в Пловдивския районен съд днес продължи делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора.  Процесът стартира в петък.  Всички заседания протичат при закрити врата, за да не бъдат оповестявани факти от интимния живот на пострадалото момиче и бившия ѝ приятел.   Обединяват двете разследвания..

публикувано на 03.06.24 в 18:28
Табелката на частния клуб със собственик Мартин Божанов-Нотариуса.

Казусът "Нотариуса" остава на дневен ред

Съдийската колегия на ВСС ще решава утре да бъде ли удължена работата на специалната комисия, проверяваща факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Преди това съдебните кадровици ще обсъдят установеното от Комисията досега. Свършеното е обобщено в доклад, в който се анализират..

публикувано на 03.06.24 в 17:59