Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Дайнов и Нидал Алгафари:

За субсидиите, партиите, изборите, властта

Всички наблюдатели очакваха, че партиите няма да гласуват изведнъж субсидии от 1 лев, защото партиите си дадоха сметка, че това не е добре за техния живот и просперитет. Това заяви политологът проф. Евгений Дайнов пред БНР.

„Цирковете в последните 1-2 дни идват от другаде – ДПС бяха убедени, че ще получат нещо важно от ГЕРБ (което не е субсидията). Явно нещото не го получиха и затова започнаха да пишат отворени писма на ГЕРБ, да им се подиграват и да ги предизвикват… Аз подозирам, че това, което са помислили, че ще получат, е парче власт, някаква. Както направиха по времето на Орешарски. Де факто ДПС иззе крачка по крачка от Орешарски цялата власт в онова управление“.

Проф. Дайнов изказа предположение, че сега не е било допуснато подобно нещо и затова ДПС си отмъщават на ГЕРБ. И че ДПС най-вероятно са очаквали поне отчасти да заменят т.нар. „патриоти“ във властовата конфигурация, но не им се е получило.

По отношение на т.нар. „надцакване“ между партиите – коя ще предложи по-ниско ДДС – за хляба, за лекарствата, за книгите, Дайнов коментира:

„Аз мисля, че цялата работа отново тръгва от ДПС. Лично Пеевски, за когото се чудехме къде е години наред, го внесе. ДПС се опита да направи танц в две стъпки. Първа стъпка – да се заяви като социална партия, партия на бедните, с което да издърпа черджето от краката на БСП. И след това се опитаха на тази основа да се намърдат във властта по някакъв начин. Това беше стартът на опит за скок във властта на ДПС. Този скок очевидно е пречупен и затова те, от една страна, си отмъщават на ГЕРБ. От друга страна, Бойко Борисов затвори темата за ДДС-то“. 

Политологът изтълкува думите на Борисов, че Цветанов не е в ГЕРБ и сравнението на бившата си дясна ръка с Виденов и с Местан, така:

„Тук важна е репликата на Местан. Тази реплика разшифровам така – Бойко Борисов съобщи, че Цветанов се е опитал да му отмъкне партията, срещу което изхвърча от всички постове. При Борисов не е задължително да има връзки с действителността…“.

Дайнов определи, че Борисов е достигнал до логичния завършек на модела „власт“, който гради от доста години: „Първо, беше целта му да преодолее разделението на мафията и той да я контролира чрез различни хора. Тръгнеш ли да събираш властта на едно място, неминуемо се оказваш в положението тя да е събрана в тебе. Да няма вече на кого да вярваш… Изведнъж се оказва, че ти си властта“.

„Борисов играе типично диктаторската сценка „Аз и моят народ“, общува се директно с народа, а това има и своите предизборни измерения“. 

Според Дайнов големият проблем на Борисов е, че повечето кметове са тежко корумпирани и тежко бандитизирани. Всеки 10-и е удрян ей така за назидание – та може и повечето да не искат да се кандидатират".

БСП и поведението на Корнелия Нинова Дайнов определи: 

„Корнелия Нинова още отначало се опита да копира определени черти на поведение на Борисов, не забравяйте нейното преклонение пред Виктор Орбан, който не е спирал да прави такива популистки неща. Но Нинова няма този усет на Борисов. Още повече, в България има вече един Бойко Борисов“.

Политологът изтъкна, че Нинова след „умния печеливш ход с кандидатурата на Радев за президент прави единствено грешка след грешка – поредица от грешки. Нищо чудно партията да няма пари, а избори сложно се правят без пари“.

Съдбата на „Обединени патриоти“, според Дайнов, е била очертана още на европейските избори. „ВМРО, като най-стара и опитна партия, изфинтира и обра националистическия вот. ВМРО се напомпа със самочувствие от евроизборите и не би отстъпила с лекота власт точно на ДПС.

Пиар специалистът Нидал Алгафари коментира в предаването „Хоризонт за вас“, че темата за намаляването на партийните субсидии не е зациклила, а точно обратното:

„Борисов и ГЕРБ вкараха всички партии в един спор, в който единствен печеливш е ГЕРБ, и остави другите партии да се дърлят за малкото кокалче. Ако БСП се договорят с другите партии за по-висока от 1 лев субсидия на глас, ГЕРБ печелят. Ако не се договорят, ГЕРБ пак печелят – те са във властта и винаги ще имат този финансов ресурс, с който да си помогнат на избори. С този ход Бойко Борисов остави другите да се гърчат“. 

„Лупингите на ДПС си ги обяснявам по-скоро като поведение на малко дете. Дали 1 лев, или 0 лева – е едно и също. Всички знаем за „обръча от фирми“, които ще направят всичко тази партия да съществува“.

„Държавната субсидия подпомагаше олигарсите досега да дават по-малко. Моето лично притеснение е, че нашите олигарси вече не са чак толкова богати, нито чак толкова дашни. И моите опасения са, че може да се наложи външно финансиране от държави, които биха искали да променят външната политика на България“.

„Обиколката на Нинова не е предизборна, а предконгресна. Избори не се печелят само с пари и това са го доказали много формации, които са тръгнали от нулата“, каза Нидал Алгафари.

„В БСП проблемът не е в парите, а в идентичността. БСП загубиха своята лява идентичност. БСП още не могат да обяснят плоския данък, нито влизането ни в НАТО. Те трябва първо се определят. След това да си намерят достатъчно добри оратори и говорители“, смята пиар експертът Нидал Алгафари.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Палежи бяха извършени на три точки по линиите на високоскоростните..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните дни показват, че големият проблем не е техниката, а липсата на подготовка за реакцията на хората:..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да e вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39