Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхиня Бучан: Не изключвам Бабиш да остане на власт в Чехия до края на мандата си въпреки скандала и протестите

Протестът срещу Бабиш в Прага
Снимка: БТА

Трудно съставеното преди малко повече от година коалиционното правителство в Чехия на премиера Андрей Бабиш оцеля при вот на недоверие. С гласуването в парламента опозицията се опита да свали премиера заради скандала със злоупотреби с евросубсидии и конфликт на интереси, който предизвика най-масовите протести в страната след падането на комунизма.

17 часа продължи изтощителният дебат в парламента. 85 депутата подкрепиха премиера, точно толкова бяха и гласовете на опозицията - недостатъчни, за да свалят правителството. За да мине вотът, бяха нужни гласовете на 101 депутата в 200-местната долна камара на парламента. Социалдемократическата партия, коалиционен партньор на Бабиш, подкрепи кабинета, а комунистическата се е въздържала от гласуване.

Вотът на недоверие беше предшестван от най-големия протестен митинг в Чехия от „Нежната революция“ насам - четвърт милион недоволни граждани в десетмилионна Чехия поискаха независимо съдебно разследване на Бабиш и оставката на премиера. За събитията в Чехия Весела Владкова разговаря с чешкия политолог и колега от Радио Прага Страхиня Бучан.

„Човек, който лъже и мами в политиката, лъже и мами и в личния си живот. И обратното“ -Тези думи на първия президент на Чехословашката република Томаш Масарик бяха един от най-често срещаните надписи на плакатите, които носеха протестиращите в Чехия. 250 000 души на едно място с едно искане - кадрите наистина бяха впечатляващи, и може би дори в България малко завидяхме на мобилизацията в чешкото гражданско общество.

„Въпросът е доколко протестите са израз на промяна и доколко имат изглед за успех“, каза Страхиня Бучан, който не е безгранично възторжен от протестната вълна, която за сега си дава почивка - следващите митинги са планирани за есента.

„Причината е от една страна чисто практична, но от друга - символична. От следващата седмица чехите тръгват на море и организаторите добре осъзнават, че няма да могат да съберат толкова много хора. Освен това те избраха дните около 17-ти ноември за следващия си протест умишлено, за да напомнят за нежната революция преди 30 години. Естествено, в чужбина коментарите са, че чехите не се примиряват с корумпирания си премиер. Затова и статиите и репортажите са толкова възторжени, че гражданското общество е живо и се опълчва на политическия елит. Следя чуждата преса и трябва да кажа, че тя много опростява нещата. Според мен дори влиятелните западни издания прибързано сложиха Бабиш рамо до рамо с Орбан или с полската управляваща партия „Право и справедливост“. Нещата не са толкова прости. Бабиш е много по-предпазлив в действията и думите си. Той не смее да коментира, камо ли да поиска да промени правния ред в Чехия. Упреците, че се опитва да манипулира правосъдния министър според мен също са прибързани. Бабиш е бизнесмен и търси изгодата. Така че е склонен да се приспособява, включително и към Брюксел“.

Управляващата партия на премиера Андрей Бабиш се нарича АНО, което е съкращение от "Действие на недоволните граждани" на чешки. Кои са недоволните граждани, които излязоха така масово да протестират и надпартиен ли е този протест според Страхиня Бучан:

„Именно в това се крие причината да смятам, че протестите няма да се увенчаят с успех. В митингите участват опозиционно настроените чехи, онези, които така или иначе не подкрепят Бабиш и правителството му. Т.е. това не са хора, които са гласували за него, а сега са разочаровани и шокирани от обвиненията в корупция. Доказателство за това бяха европейските избори, които Бабиш спечели. Същото сочат и социологическите проучвания. Разбира се, виждаш 250 000 души на едно място, което е много впечатляващо, но трябва да вникнеш и в подробностите. А част от истината е, че Бабиш съвсем не е така омразен, както изглежда на пръв поглед. Изборите показаха, че хората си гласуват за него“.

По време на дебата за вота на недоверие опозиционен политик заяви от трибуната, че търпението на чехите се е изчерпало и те са по улиците, защото така повече не може да продължава. Така ли е обаче в действителност?

„Бабиш по принцип е спорна личност. Дори само това е достатъчно за много хора да излязат на улицата. Обвиненията в корупция са черешката на тортата. Много по-важно за протестиращите е, че Бабиш управлява благодарение на комунистическата партия и че през 80-те години е бил сътрудник на държавна сигурност.

Бабиш твърди, а и статистическите данни го потвърждават, че заплатите растат, безработицата е на най-ниското си ниво от промените насам, така че чехите всъщност нямат причина да са недоволни. Затова според мен проблемът е личността Андрей Бабиш. На пръв поглед икономическото състояние на страната изглежда добре, но при по-внимателно вглеждане ще видите, че животът става все по-скъп, доходите не могат да наваксат цените“.

След неуспешния вот на недоверие опозицията ще използва всеки повод да протестира и може би тогава ще се сформира политическа вълна, която да предизвика обрат в обществото, смята Страхиня Бучан.

„На това трябва да заложи опозицията - да привлече и гласувалите за Бабиш, като ги убеди, че в момента нещо не е наред. Проблемът обаче е, че и опозиционните партии не са особено убедителни. Организаторите на протестите умишлено се дистанцират от партиите и се представят като аполитични. Водачите на протеста са студенти по богословие, които нямат връзки с партийни централи. На митингите говорят интелектуалци, а не политици. Това е умишлено, защото те знаят много добре, че ако протестът им придобие политически оттенък, ще загубят“.

На парламентарните избори, които партията АНО на Андрей Бабиш спечели, анализиаторите посочиха, че една от причините е надеждата, която избирателите са свързали с успешния бизнесмен за своето по-добро икономическо състояние. Бучан обаче е скептичен:

„По-скоро останалите партии, които се явиха на изборите, са също толкова дискредитирани, колкото и Бабиш и неговата АНО. В чешката политика няма нито един неопетнен политик. В този смисъл Бабиш спечели с това, че е ново лице на политическата сцена и че е успешен бизнесмен. В неговата програма, ако изобщо може да става дума за програма, имаше за всекиго по нещо - малко социална политика, малко национален гъдел срещу бежанците, малко твърд тон спрямо Брюксел, малко либерална икономика. Така че всеки можеше да намери нещо за себе си. Към това се добавят социалните ангажименти, например повишаването на минималната работна заплата, което всъщност е идея на коалиционните партньори от социалдемократическата партия. Така Бабиш успя да запише успехите на правителството само на своя сметка, което си пролича от катастрофалните резултати на социалдемократите на европейските избори“.

Бабиш определя политиката си според социологическите проучвания. Според настроенията на чехите.

„У нас сме сравнително свикнали с корупцията, защото няма политик, който да не е бил замесен в някаква афера. Така че заради този скандал хората няма да му обърнат гръб и да кажат, че не ръководи добре държавата. Неговите избиратели не вярват в обвиненията и казват, „той е успешен бизнесмен и толкова богат, за какво му е да краде още“? Бабиш ще остане на власт, докато съществува управляващата коалиция. А тя зависи от социалдемократите, които са в дълбока криза на доверието с около 3 процента подкрепа. Колкото и да са големи проблемите им обаче, не вярвам да свалят правителството, защото това ще е политическо самоубийство за самите тях. За социалдемократите от една страна всеки следващ ден в коалиция с АНО е равен на самоубийство. От друга страна, ако излязат от правителството, рискуват да изчезнат. Така че не изключвам Бабиш да остане на власт до края на мандата след близо две години“, коментира политологът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06