Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България завърши със загуба тазгодишното участие в Лигата на нациите

България завърши със загуба тазгодишното участие в Лигата на нациите
Снимка: Спортал

Мъжкият ни национален отбор по волейбол завърши със загуба участието си в тазгодишната Лига на нациите. Момчетата на Силвано Пранди отстъпиха пред състава на Сърбия с 0:3 гейма, в отделните части 23:25, 12:25, 18:25 точки, в последния си мач от турнира от последния 5-и уикенд в груповата фаза, игран пред над 5000 зрители в зала "Колодрума" в Пловдив.

В края на първия гейм гостите водеха с 21:19  точки  и след това с 24:21, за да спечелят гейма с 25:23 точки при спорно отсъждане на съдиите и блокада на Сречко Лисинац.
Във втората част сърбите контролираха изцяло играта и със силен начален удар натрупаха аванс от 13:7. До края "трикольорите" спечелиха само пет точки и се стигна до 12:25.
В третия гейм Сърбия отново контролираше събитията на терена след силен и добре насочен сервис. Стигна се до 16:20 за сръбския тим, който демонстрира стабилна игра и в нападение. Краят на срещата дойде при 18:25 след точно 85 минути игра.

Най-резултатен за България стана Цветан Соколов с 12 точки, а Розалин Пенчев добави още 9 точки.  За гостите, които са на 11-та позиция в крайното класиране, Дражен Любурич отбеляза 20 точки.

Така националите ни завършиха на 12-о място в крайното класиране на Лигата с 5 победи, 10 загуби и 13 точки, но запазиха мястото си в престижната надпревара и догодина. Сърбия приключи на 11-а позиция в подреждането с 6 победи, 9 загуби и 17 точки.

"Ако трябва да търсим положителното от този турнир, най-хубавото е, че следва седмица почивка и започва подготовка за олимпийската квалификация. Надявам се да вдигнем нивото на играта. Имаше и добри моменти, като обратите срещу Германия и Франция. Младите момчетата се докоснаха до големия волейбол. Дано да имат съзнанието и главата да използват положителното от този престой.  Най-позитивното е, че залата беше пълна. Благодаря на хората. Въпреки слабата ни продукция те идват в залата. Поклон пред тези хора. Имаме отбор, който през годините е показвал, че в един мач може да направи всичко. Не трябва да мислим само за Бразилия, има и мачове с Египет и Пуерто Рико. Формацията е това, което видяхте, плюс още две-три имена. Нямаме голям избор, дано всички да са здрави, прекалени сме зависими. Нямаме резервна скамейка. Това ми е основната надежда. Дано направим добра подготовка.  Цялата Лига на нациите протече на това ниво. Трябва да се вземат мерки", заяви след мача капитанът на отбора ни Виктор Йосифов.

След седмица националите ни ще участват в квалификационния турнир за олимпийските игри в Токио. Домакин на надпреварата ще е Двореца на културата и спорта във Варна, а съперници на българите ще са тимовете на Бразилия, Египет и Пуерто Рико.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лудогорец с първа точка в Лига Европа, пропусна дузпа в Пилзен

Лудогорец спечели първата си точка в тазгодишното издание на турнира Лига Европа, след като направи 0:0 при гостуването си на чешкия Виктория Пилзен. Двубоят на "Стадион места Пилзне" бе много равностоен, но най-добрият шанс за гол за бе за българския тим, който пропусна дузпа в 52-рата минута, когато капитанът Якуб Пьотровски стреля слабо и..

публикувано на 04.10.24 в 00:00

Резултати от Лига Европа и Лига на Конференциите (ОБНОВЕНА)

Резултати от днешната програма на Лига Европа и Лига на Конференциите: Мачове от втория кръг в Лига Европа: Ференцварош (Унгария) - Тотнъм (Англия) - 1:2 Хофенхайм (Германия) - Динамо Киев (Украйна) - 2:0  Лацио (Италия) - Ница (Франция) - 4:1  Макаби Тел Авив (Израел) - Мидтиланд (Дания) - 0:2 Олимпиакос (Гърция) - Спортинг Брага (Португалия) -..

публикувано на 03.10.24 в 21:57

Загорчич обяви група от 20 души за домакинството на Черно море

Треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за домакинството на Черно море. В нея след лечение на лека контузия се завръща Кристиян Стоянов. Ертан Томбак и Владимир Николов продължават да имат травми. Мачът на стадион "Александър Шаламанов" от 11-ия кръг на елитното ни футболно първенство е в петък, 4 октомври, от..

публикувано на 03.10.24 в 21:16

Клубове, състезатели и родители протестираха срещу ръководството на водната топка

Очаква се министърът  да се срещне и с досегашния председател на федерацията Дарий Дановски. Той предварително изрази отношение към днешния протест, че с него въвличат децата в защита на частни интереси. 

публикувано на 03.10.24 в 18:07
Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева: Решението ми да напусна България не е свързано с гимнастиката

"Доста е трудно решение, но то по принцип няма нищо общо с федерацията по художествена гимнастика. Има друга причина - по семейни обстоятелства се местим.  Истината е, че ще се състезавам за Армения. Трябваше ни вариант, в който да можем да живеем в Русия и го намерихме – ще живея и тренирам в Русия, но ще представям Армения. Решението ми не е..

публикувано на 03.10.24 в 12:05

Виктория (Пилзен) - Лудогорец пряко по програма "Хоризонт"

Отборът на Лудогорец гостува тази вечер на чешкия Виктория в Пилзен в мач от футболния турнир Лига Европа. Срещата е от втория кръг на основната фаза, на втория по сила турнир на континента и ще бъде предавана по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 22 часа. "Орлите" загубиха в Разград с 0:2 от Славия (Прага) в първия двубой, след което..

публикувано на 03.10.24 в 06:22
Игор Йовичевич

Игор Йовичевич: Тук сме, за да победим

Старши треньорът на Лудогорец – Игор Йовичевич, даде пресконференция преди двубоя срещу Виктория в Пилзен, в мач от втория кръг на основната фаза на турнира Лига Европа.  Хърватинът демонстрира оптимизъм, като смята, че разградчани са готови за победа. „Първите ми впечатления от организацията в клуба са много добри. Тя е на много високо европейско..

публикувано на 03.10.24 в 05:51