Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Събираме ДДС по-добре от средното ниво в ЕС

Свиване на сивата икономика и растеж на светлата отчете Велев

Васил Велев
Снимка: БГНЕС

„Индексът „Икономика на светло“ се изчислява от 2010 година насам. Той е набор от 25 подиндекса, стойности или съотношения на различни величини, които характеризират различни проявления на сивата икономика. Като цяло имаме свиване на сивата икономика. Има области на задържане, дори и на свиване на светлата икономика, там се прави и по-задълбочен анализ, но като цяло стойностите растат“. Това каза пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Асоциацията ще оповести данните от годишното си изследване „Икономика на светло“ за размерите и обхвата на сенчестия бизнес.

В предаването „Преди всички“ Велев подчерта, че у нас вече събираме ДДС по-добре от средното ниво в Европейския съюз.

„Не така стоят нещата с неформално заетите, т.нар. „случай на заплата в плик“, където трябва да се вземат много мерки“.

„Това, което ще предложим, е в трудовите договори да се включва пълният размер на осигуровките, които трябва да се плащат по закон на база на това възнаграждение… Ще предложим екипи по региони, каквито функционират в други сфери за борба със сивите практики, контрабандата, както и обединяване на органите, имащи отношение към процесите“, допълни още Васил Велев.

„Добре е данъчната система да не се пипа. Тя е добра, функционира добре. България извърши данъчната реформа добре. Управляващата коалиция спечели изборите с платформа, в която беше казано, че данъците няма да се пипат. Ако те тръгнат да се пипат, значи са излъгали избирателите… Един такъв разговор отклонява вниманието от важните въпроси като, например, недостига на човешки ресурси. Тук е въпросът за демографските тенденции. Всяка година губим 45 000 души на пазара на труда“.

Интервюто с Васил Велев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Камала Харис с първо ТВ интервю като кандидат-президент на САЩ

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис даде първото си телевизионно интервю, след като официално стана кандидат на Демократическата партия за предстоящите президентски избори. Вицепрезидентът Харис се появи по CNN заедно със своя кандидат за вицепрезидент Тим Уолц като в отговорите на въпросите, зададени от водещата Дейна Баш засегна поредица от..

публикувано на 30.08.24 в 09:20

МВР се отзовало на два сигнала, че сигурността на Доган е застрашена

МВР се е отзовало на два сигнала, от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец", подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС е застрашена. Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия. На място е..

публикувано на 30.08.24 в 09:00

Прокуратурата разследва смъртта на 16-годишното момче, паднало с тротинетка в Плевен

Прокуратурата в Плевен започна досъдебно производство за смъртта на 16-годишно момче след падане от електрическа тротинетка. 16-годишното момче пада от тротинетката на 27-ми август около 20.40 в квартал "Дружба". С тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота е настанено за лечение в Университетската болница "Д-р Георги Странски"...

публикувано на 30.08.24 в 08:55

Синдикатът на българските нефтохимици с дарителска акция за библиотеки

Синдикатът на българските нефтохимици започва поредната си благотворителна инициатива за дарения на книги попълване на читалищни и училищни библиотеки с нови издания. До 22 септември в различни градове в страната ще работят по график събирателни пунктове, които ще приемат книжни дарения от граждани на детска, юношеска, художествена и..

публикувано на 30.08.24 в 08:45
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Лявото обединение стои върху мина. Нинова може да срине всички усилия

"Делян Пеевски има определен арсенал. Помните неговата война с предишния му баща Цветан Василев . В арсенала беше същото.  Войната в ДПС е войната на човек, който има прекалено агресивна и брутална нагласа." Това мнение изрази пред БНР Татяна Дончева от "Левицата", лидер на "Движение 21". " Защо Ахмед Доган, който по принцип е внимателен и..

публикувано на 30.08.24 в 08:30

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, продължи 8 дни. Обхвана над 60..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Ресорите в ЕК са абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия. Правителството избира номинациите на България за еврокомисар Президентът призова..

публикувано на 30.08.24 в 08:08