Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е отказал България да получи поста върховен представител по външната политика

| обновено на 01.07.19 в 14:51
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар.

Името на бившия еврокомисар по бюджета се завъртя като едно от спряганите за високия пост на заседанието на лидерите на ЕС снощи и тази сутрин. Премиерът Бойко Борисов обаче опроверга тази информация:

“Няма как да стане, те не могат да се разберат, виждате, в най-големия формат, как да се направи“.

Заседанието, на което държавните и правителствени ръководители трябваше да излъчат фигури за висшите постове на Общността за следващите 5 години, не постигна напредък. След неколкократно прекъсване от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и интензивни двустранни преговори през нощта и тази сутрин, съвещанието бе окончателно прекъснато около обяд.

Отначало премиерът Борисов заяви, че стои твърдо зад Мандфред Вебер като кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия. По-късно след среща с кандидата на социалистите Франс Тимерманс снощи в българското постоянно представителство показа, че може да премисли позицията си и днес определи като работеща следната формула:

“Вебер - на парламента, Тимерманс - на Комисията и то тук е спорът. Между останалите, които не приемат това и искат да ги обърнат или да сложат други хора. Но това, което към момента е договорено и би събрало мнозинство, е тази формула“.

България е отказала и номинация за поста "върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността" с мотива, че така ще загуби друг - на еврокомисар.

Лидерите на ЕС ще се съберат отново утре.

Борисов обаче каза, че предпочита да подкрепи българин за ролята на еврокомисар в новата Европейска комисия, отбелязвайки: "Какво е по-важно за нас - комисар с реален портфейл, или висш европейски преговарящ?".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС, свиква утре нов Съвет

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС и свиква нов Съвет утре от 11 ч. Това съобщи в "Туитър" неговият говорител Пребен Аман. След продължили цяла нощ и тази сутрин преговори лидерите на страните..

обновено на 01.07.19 в 13:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите  - 14 август 2024 г.

Министърът на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство

Настоящият служебен министър на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство, което трябва да предложи Горица Грънчарова-Кожарева. Тахов съобщи, че е провел разговори с номинираната за премиер Горица Грънчарова..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Георги Тахов, земеделски министър

Министър Тахов: Към днешна дата язовирите са пълни на близо 70 процента

Към днешна дата язовирите са пълни на близо 70 процента, заяви служебният министър на земеделието Георги Тахов, като се позова на информация от Министерството на околната среда и водите. Тахов допълни, че е получил пълната подкрепа на бъдещия..

публикувано на 14.08.24 в 15:37

Парламентът не прие райският газ да бъде включен в списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия..

публикувано на 14.08.24 в 15:26
Снимката е илюстративна

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово. Разследването е за инцидент в Севлиево, в резултат на който е настъпила смъртта на 25-годишен мъж. Загиналият 25-годишен мъж от свищовското село Ореш е изпълнявал на..

публикувано на 14.08.24 в 15:21

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар в местността "Поления" на село Бръщен

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар, възникнал на 12 август в местността "Поления" на село Бръщен, община Доспат. Пожарът се разразил следобед и до 19.00 часа е локализиран в близост до къщите на село Бръщен, като на..

публикувано на 14.08.24 в 15:16
Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка. Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от ББР.

Какво се знае за акцията на Прокуратурата, Полицията и КПК в имоти и фирми на Румен Гайтански - Вълка

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската..

публикувано на 14.08.24 в 15:13

Държавният резерв раздава по 45 л. на човек бутилирана питейна вода в горнооряховското село Стрелец

В село Стрелец, община Горна Оряховица, където е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието, започна раздаването по 45 литра на човек бутилирана питейна вода, която предостави Държавният резерв. Ползвателите на два язовира до Стрелец..

публикувано на 14.08.24 в 15:12