Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрягат и Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов „пакет“ от кандидати за високите постове в ЕС се обсъжда в Брюксел, заявиха пред „Политико“ двама европейски дипломати.

Според тях предложението е германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия, белгийският премиер премиер Шарл Мишел да стане шеф на Съвета, Манфред Вебер да е председател на парламента, а словашкият еврокомисар Марош Шефчович – върховен представител за външните работи.

Фон дер Лайен (60 г.) е родена в брюкселския квартал Иксел и e единственият министър на Ангела Меркел, който заема различни постове в кабинетите ѝ от 2005 г.  

Друг дипломат заяви, че Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия би приела кандидатурата ѝ за председател на Европейската комисия. 

По-рано днес представители на Европейската народна партия, чийто кандидат за ЕК е Манфред Вебер, заявиха, че няма да отстъпят от искането си той да оглави институцията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов предлага хърватския премиер за председател на ЕК

Лидерите на страните от Европейския съюз заседават отново днес в Брюксел, за да се опитат да постигнат консенсус за висшите постове в институциите на Общността през следващите 5 години. Вече два дни продължават заседанията, на които трябва да..

обновено на 02.07.19 в 12:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59