Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС отново обсъждат кандидати за високите постове

Борисов предлага хърватския премиер за председател на ЕК

| обновено на 02.07.19 в 12:58
Снимка: consilium.europa.eu

Лидерите на страните от Европейския съюз заседават отново днес в Брюксел, за да се опитат да постигнат консенсус за висшите постове в институциите на Общността през следващите 5 години.

Вече два дни продължават заседанията, на които трябва да бъдат избрани нови председатели на Европейската комисия, на Европейския съвет, Върховен представител за външната политика и сигурността и председател на Европейската централна банка.

При пристигането си за заседанието българският премиер Бойко Борисов изрази надежда, че днес може да бъде постигната сделка и лидерите да успеят да намерят начин да се обединят.

Запитан за евентуалната кандидатура на френския политик Мишел Барние за шеф на Еврокомисията, Борисов заяви: „Не съм чул името му да се споменава през последните дни на т.нар. консултации“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Кристалина Георгиева е добре подготвена за председател на Европейската комисия, но ѝ липсва подкрепа. Той допълни, че е предложил хърватския премиер Андрей Пленкович за председател на Комисията по време на днешните дискусии в Европейската народна партия: "Аз предложих Пленкович за председател на Европейската комисия. Сега всеки предлага. Викам, айде, ето и още варианти. Много от колегите бяха против Кристалина затова, че е напуснала навремето поста. Иначе безспорно по-подходящ кандидат за Комисията от нея няма".

Попитан дали ЕНП държи на председателското място на ЕК, Борисов потвърди и се аргументира, че то се полага на партията-победител. „В същото време сами не можем да вземем нито един пост, без да се намери вариант, затова има десетки варианти“, каза още българският министър-председател.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов е отказал България да получи поста върховен представител по външната политика

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар. Името на бившия еврокомисар по бюджета се..

обновено на 01.07.19 в 14:51

Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС, свиква утре нов Съвет

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС и свиква нов Съвет утре от 11 ч. Това съобщи в "Туитър" неговият говорител Пребен Аман. След продължили цяла нощ и тази сутрин преговори лидерите на страните..

обновено на 01.07.19 в 13:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и..

публикувано на 03.08.24 в 20:30

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и..

публикувано на 03.08.24 в 20:22