Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма свободни места за палатки и каравани край емблематичния къмпинг "Корал"

Няма свободни места за палатки и каравани край емблематичния къмпинг "Корал". Бунгалата до къмпинга също са пълни. Така започва активният туристически сезон на юг от Бургас. Как изглежда един от трите екоплажа в страната и готови ли са туристите да регистрират палатките и караваните си, каквито са новите изисквания на Община Царево.

Къмпинг "Корал" се намира на 2 км от Лозенец. Плажната ивица е широка и дълга близо 800 метра. От двете страни плажът е маркиран от хотели, построени на метри до брега. Всъщност това е един от малкото останали неурбанизирани плажове по Южното Черноморие и се предпочита от любителите на спокойствието и природата. 

От 10 години всякакъв инвеститорски интерес за останалото незастроено късче земя се посреща с яростни протести на природозащитници. Преди началото на миналия туристически сезон гората край къмпинга беше оградена с бодлива тел от частна фирма, която е собственик на терена. Сега голяма табела „Частен имот“ посреща туристите на "Корал" и плажът остана недостъпен за автомобили. Всъщност за първа година на плажната ивица каравани няма, а палатките са не повече от 20. Много от туристи са взели със себе си и домашните си любимци, които тичат необезпокоявани, без намордници по плажната ивица. Тоалетни, кофи за боклук и заведения няма. Една от най-коментираните теми от туристите на "Корал" е новата наредба на Община Царево, според която собствениците трябва да регистрират всички палатки и каравани седмица преди да пристигнат на къмпинга. 

През последните 2 години Община Царево извършваше масови проверки на плажа Корал. Десетки собственици бяха санкционирани за поставените там палатки и каравани. По съдебен ред обаче бяха отменени повечето от глобите. Този сезон проверките все още не са започнали, а докога ще продължи битката между любителите на дивото къмпингуване и Общината, можете да чуете от репортажа на Даниела Костадинова от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12