Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Киров и Григор Димитров пред БНР

Издават ли се фалшиви болнични у нас

2
Доц. Любомир Киров
Снимка: БГНЕС

“Никой не може да каже дали има, или няма, но е възможно да са издавани такива документи срещу заплащане. Това не се коментира - такова нещо, докаже ли се това, трябва наистина да бъде наказано.“

Това заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пред "Хоризонт" след предупреждението на премиера Бойко Борисов за драстичното увеличение на болничните.

Лекарите преценяват дали някой трябва да бъде изведен от работната среда, но не е в техните компетенции да контролират какво прави човек, на когото е издаден болничен лист, каза още доц. Киров. В предаването “Преди всички“ по "Хоризонт" той коментира, че темата е повдигната в навечерието на преговори за бюджета. “Сега се коментира нов бюджет за здравеопазване, така че, чисто тактически, е един от подходящите моменти да бъде напомнено колко са лоши всички доктори и че парите, които се дават там, не трябва да са толкова много“.

Според Григор Димитров от Българската стопанска камара работодателите не могат да злоупотребят с болничните листове. "Защото, първо, лицето отива при лекар, той му издава болничен лист, работодателят получава болничния лист и заплаща първите дни, а останалите се заплащат от общественото осигуряване...“.

“Всяко осигурено лице или всеки, който прави осигурителни вноски, има суверенното право, когато настъпи нетрудоспособност или се разболее, да получи съответна компенсация. Колкото до това, което каза премиерът и което разбуни духовете – ние от години поставяме въпроса, че има трайна тенденция на увеличаване на болничните и, съответно, на обезщетението, което се получава. Всички знаем, че населението на България в последните години не е в добро здравословно състояние и издаването на болнични листа е в резултат на влошеното състояние на населението… “, посочи Димитров.

Статистиката показва, че между 15% и 18% от болничните листове се издават от общопрактикуващите лекари, а повече от половината - от медицинските центрове, каза  Димитров:

"За миналата година броят на болничните листа е 17 000 000. Около 5 000 000 е са болничните листа, които работодателят е платил. Ощо взето сумата, която се изплаща за обезщетение за болест е около 700 милиона, а общо болничните листа са 23 милиона. Колкото и да е невярна статистиката, се падат седем и половина - осем дни на човек да е отсъствал по болест. Това не е малко! Това, което става с болничните листа е резултат от големия хаос, който съществува в административното обслужване на населението. Сигурно има и нарушения, които се извършват и от лекарите, но има и от принуда от някои собственици на фирми...".

Двете мнения можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30