Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има сливане на отделения или на болници от Северозападна България

Враца МБАЛ Христо Ботев
Снимка: Радио Видин

Няма да има сливане на отделения или на болници от Северозападна България, а ще се оптимизират съществуващите клиники във болонците във Видин, Враца и Монтана, така че да се постигнат по- добри приходи, това обобщиха директорите на многопрофилните болници във Монтана и Враца след първа среща с министъра на здравеопазвавено Кирил Ананиев. 

Повод за разговорите са мерките на Министерство на здравеопазването за стабилизиране финансовото състояние и по-доброто управление на лечебни заведения в тежко състояние. 

За болницата във Враца, която е с огромни дългове, се предвижда разкриване на инвазивна кардиология и съдова хирургия, което ще повиши приходите с 30 на сто, посочи директорът Евгени Любенов:

"Около 30% ще се увеличи приходът на болницата с възникването на тези две структури, което ще подобри и приходите, ще ни облекчи и в разходите, ще подобри комплексното медицинско обслужване на населението".

Увеличение на заплатите се очаква след месеци заради дълговете на болницата.

Министерство на здравеопазването води преговори и с банкови институции за сключване на изгоден кредит заради дълговете на болниците.
Основният проблем на Видинската болница са кадрите, каза Цветан Василев - директор на болницата:
"Имаме пълната подкрепа на министъра и обещанието, че с нормативна уредба специализанти ще бъдат насочвани към нас да специализират по държавна поръчка. Ще има съдействие и от други лечебни заведения да идват лекари и от там, така че да можем наистина да задържим нашите пациенти".
Сливане на болници в Северозапада не се предвижда.

В много добро финансово състояние е областната болница в Монтана, обясни директорът д-р Тодор Тодоров:

"Болницата в Монтана няма финансови проблеми. Завършваме полугодието на печалба, както и последните 5 години. Нямаме просрочени задължения към кредитори. Няма да има закриване на отделения,  вътрешнопреструктурирани в болницата - да, но това е работа на всеки един отделен директор".

В болницата в Монтана с около 100 лева са се увеличи заплатите от 1-ви юли, а през септември директорът предвижда ново увеличение заради повишените цени на клиничните пътеки.

Репортажа на Гергана Хрисчева за предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39