Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът проф. Вернер Патцелт: Правителството на Германия няма да падне заради номинацията на Урсула фон дер Лайен

| обновено на 06.07.19 в 09:44
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 16-ти юли ще разберем, дали трябва да научим, как правилно се произнася името на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. С нейната номинацията европейските лидери разрешиха един проблем в Брюксел, но създадоха нов в Берлин. Там управлява голяма коалиция на консерваторите на канцлера Ангела Меркел със социалдемократите, които се разсърдиха, че номинацията е минала през главите на министрите. Бившият председател на социалдемократическата партия и външен министър Зигмар Габриел обяви, че казусът е достатъчна причина за напускане на кабинета, а бившият председател на ЕП Мартин Шулц видя в задкулисно налагане на решения, които погребват системата на шпитценкандидатите. Между другото - идея именно на Мартин Шулц. Разсърдиха се обаче и действащи политици на социалдемократите. Ето какво е мнението на политолога от университета в Дрезден проф. Вернер Патцелт в отговор на въпроса дали просто не си търсят повод, за да излязат от коалицията, обезличила най-старата германска партия и донесла ѝ само негативи:

„Така е, но този повод трябва да е достатъчно убедителен. А номинацията на Фон дер Лайен не е. Социалдемократите влязоха в поредната голяма коалиция с категоричната заявка, че в средата на мандата, т.е. в края на тази година, ще преразгледат участието си в правителството. Освен това партията продължава да си търси председател след оставката на Андреа Налес и не е в състояние да вземе едно толкова кардинално решение“.

Щефан Корнелиус, шеф на международната политика във в-к „Зюддойче цайтунг“, също смята, че Урсула фон дер Лайен няма да свали правителството. Ако то падне, ще е заради двете партии, които ще запишат поредните катастрофални изборни резултати наесен. Тогава в три източногермански провинции предстоят много тежки регионални избори:

„Съпротивата на социалдемократите срещу Фон дер Лайен е доста лицемерна. Ако трябва да сме честни, канцлерът Меркел отстояваше до последно принципа на водещите кандидати, и макар дълбоко в себе си да не харесва Манфред Вебер, тя държеше на него“.

Меркел обаче трябваше да понесе сериозно количество критика в родината си, че вече не е онзи влиятелен политик, който може да налага решения. Проф. Патцелт е член на нейния ХДС и известен неин критик.

„Номинацията на Фон дер Лайен е по-скоро късмет, отколкото резултат от политическите умения на Меркел. Защото в крайна сметка покерът беше спечелен от френския президент Еманюел Макрон. Той предотврати германския шпитценкандидат, наложи французойка за шеф на ЕЦБ и не на последно място направи услуга на Меркел, като я извади от неудобното положение да не подкрепя искрено Вебер“, отбеляза Патцелт. 

Според Щефан Корнелиус от „Зюддойче цайтунг“ Меркел за пореден път е успяла да разчете правилно ситуацията и се е доверила на инстинкта си, че Фон дер Лайен може да е решението, което ще задоволи ЕНП. Сделката бе постигната в среднощни задкулисни разговори, което също бе остро критикувано. Колко нормален е този процес обаче, обяснява Щефан Корнелиус: „Аз не съм съгласен с тази критика. Решенията в ЕС се взимат на различни нива. Европейският съвет е едно от тези нива. Лидерите са достатъчно демократично избрани и легитимни, за да взимат решения. Освен това решения от този род никога не се взимат в широк формат, какъвто е пленарната зала. Така е и на национално ниво - преди съставянето на кабинет се водят дискусии, и едва след това министрите се подлагат на гласуване в парламента.

„Договорите са пределно ясни - Европейският съвет предлага, а Европейският парламент приема или отхвърля. А сега Европейският парламент се опитва да преиначи този процес, като казва, Съветът предлага, но ние искаме да кажем на Съвета, кого да предложи“, коментира той.

Колко опасна е обаче така постигнатата сделка за достоверността на ЕС в очите на евроскептиците, чиито упрек към Брюксел е непрозрачност и самодоволство?

Проф. Патцелт: „Що се отнася до задкулисието, трябва да признаем, че в политиката е така. Просто така се прави политика. Проблемът обаче е, че на избиратели се пробута идеята, че с гласа си ще изберат председателя на ЕК. Обществото беше заблудено и евроскептиците несъмнено ще напомнят при всяка отдала им се възможност, че европейските лидери излъгаха избирателите.

Излъгаха ги за шпитценкандидатите - идея, която дойде от Германия и срещна съпротивата на Франция в лицето на президента Еманюел Макрон.

Колко разстроени са отношенията между Берлин и Париж, проф. Патцелт?

„Отношенията между Берлин и Париж действително не са отлични, но драмата около водещите кандидати има и друг аспект. Големият въпрос е, дали политическата система в ЕС трябва и може да се парламентаризира. Т.е. дали в бъдеще европейските избори ще излъчват парламентарно мнозинство, което от своя страна да излъчи председателя на комисията. В една такава система комисията би била европейското правителство, а европейският съвет, т.е. лидерите на страните-членки - нещо като една от двете камари на парламента в един федерален европейски съюз.

От тази гледна точка е естествено, че именно Германия предложи системата на шпитценкандидатите, защото тя е предвестник на федералното устройство. А то е добре познато на германците от собствената им история, и винаги са се стремили към федерализацията на Европа.

Тази идея обаче съвсем не се харесва на французите и на други страни в Европа, които искат да запазят националния си облик. Така този основен спор за бъдещето пролича и в мъчителните преговори за ръководните постове в съюза. Според мен Меркел е с отслабени позиции не като личност, а като канцлер на Германия, защото европейските ѝ партньори не харесват германската идея за федерализация“, казва проф. Патцелт.

Тази идея обаче се споделя от Урсула фон дер Лайен. И тъй като Макрон подкрепи нейната номинация, може би ще се съгласи и с федерализацията.

„От постигнатия компромис пролича, колко несериозен е дебатът за бъдещето на ЕС. Не чуваме нищо състоятелно, освен обичайните плоски послания, че Европа е в беда и трябва да сме единни. Към тях причислявам и идеята за обща европейска армия, която се споделя от Фон дер Лайен. Но какво от това? Не виждам конкретни решения.

За Макрон съвсем не е важно, дали Фон дер Лайен се застъпва за европейската федерализация. За него най-важното е, че тя говори свободно френски“, допълва проф. Патцелт.

Щефан Корнелиус също акцентира на френското влияние в пакета с номинациите. И особено на кандидатурата на Кристин Лагард за гуверньор на ЕЦБ, наложена срещу тази на президента на германската Бундесбанк и бивш съветник на Меркел Йенс Вайдман: „Мисля, че Меркел предпочиташе Вайдман за гуверньор на ЕЦБ, но и съзнаваше, че това няма как да стане. Вайдман прегоря, ако мога така да се изразя. В спора си с Марио Драги, сегашния президент на централната банка, Вайдман си навлече много врагове. И макар че през последните месеци се опитваше да оправи имиджа си, беше ясно, че няма как да бъде избран за наследник на италианеца“.

Макар и прозрачен по мнението на Щефан Корнелиус, процесът по намирането на общо решение за ръководните постове в ЕС е показателен за начина, по който функционира съюза, смята той. И обяснява: „За мен това е централният въпрос. Може ли ЕС да функционира с 28, или скоро 27 държави? И ако не може да взима решения, ще просъществува ли общността? През последните години прави впечатление, че особено източноевропейските държави не се чувстват добре в този клуб, че не виждат защитени интересите си. Резултатът е, че полското, унгарското и от части чешкото правителство открито бойкотират ЕС. В същото време Италия не е особено притеснена, че систематично нарушава финансовите правила на съюза.

Този път лидерите успяха да постигнат съвместно решение. Но ако си спомняте, дълго време нещата не изглеждаха никак добре. В един такъв критичен момент френският президент заяви, че е време да преосмислим начина, по който функционира ЕС. В превод това означава Европа на две скорости, Европа с авангард и периферия. Или още по-директно: ние, ядрото на ЕС, продължаваме напред, а критиците от Централна и Източна Европа нека ни догонват, ако могат“.

Ангела Меркел искаше точно това да предотврати. Кой се наложи сега, г-н Корнелиус?

„Точно в това се крие магията на ЕС, че успява да постигне компромис. Със сигурност Макрон може да е доволен, защото за него беше важно да предотврати системата шпитценкандидат. Освен това ЕЦБ отива в ръцете на французойка. В същото време кандидатурата на Кристин Лагард е приемлива както за Германия, така и за източноевропейците, защото от нея се очаква, макар и минимална, промяна в досегашната политика на банката.

Меркел също може да е доволна, защото успя да се наложи срещу Макрон с номинацията на член на ЕНП. Нещо повече - кандидатурата е на германка. Но не това беше целта на Ангела Меркел. В Европа все още е трудно да се налагат германци на ключови позиции, защото Германия вече има много силно влияние. А това автоматично предизвиква отпор. И Германия знае добре това.

Основният извод за мен е, че взимането на демократични решения в Европа става все по-трудно. Така беше сега, така беше при съставянето на правителството в Берлин, виждаме го в Италия, така продължава да бъде със сагата Брекзит“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем души са арестувани след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът за масовото сбиване е подаден минути след 19:00 в полицията. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор са се намесили и други хора. В крайна сметка спорът е прераснал в бой между няколко десетки души...

публикувано на 15.08.24 в 21:28

Областният управител на В. Търново удължи забраната за палене на огън на открито

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков удължи до края на август забраната за палене на огън на открито и машинното почистване на треви и храсти покрай пътищата и железопътните линии в региона.  Високите температури, вятърът и засушаването, както и ползването на земеделска техника създават голям риск от бързо разпространение на полски..

публикувано на 15.08.24 в 21:24

Двама задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука"

Двама души са задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука", обяви директорът на ОДМВР Сливен старши комисар Димитър Величков. Те са криминално проявени. В момента се изяснява как точно са предизвикали пожара. Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА) В късния следобед в борбата с огъня се включи и хеликоптер на ВВС...

публикувано на 15.08.24 в 21:09

Ръст на заболелите от коклюш отчита РЗИ в Монтана

Тройно повече случаи на коклюш са регистрирани в област Монтана миналата седмица в сравнение с предходната.  Седем случая на коклюш регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана миналата седмица. Сериозен ръст се отчита спрямо предходната, когато са били само два. От началото на месеца болни от магарешка кашлица са били 13 души в..

публикувано на 15.08.24 в 20:57
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Украинските части са използвали британски танкове Challenger 2 за офанзивата си в Русия

Украинските войски са използвали британски танкове Challenger 2 в офанзивата си в Русия, потвърди британски военен източник пред Би Би Си.  Смята се, че за първият път британски танкове, управлявани от украински войници, са използвани в бойни действия на руска територия. И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета..

публикувано на 15.08.24 в 20:31

Незаконният хоспис в Банкя, в който загина човек - на фирма с регистрация за пансион за животни

Незаконният хоспис за стари хора в Банкя, в който вчера избухна пожар и загина човек, е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза пред БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Хосписът в Банкя, в който при пожар..

публикувано на 15.08.24 в 20:26
Пред фонтана на президентството се проведе демонстрацията срещу промените в закона, организиран от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations, Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women и други - 15 август 2024 г.;

Демонстрации в София за и против промените в Закона за училищното образование

Десетки протестиращи се събраха пред президенството тази вечер, за да изразят неодобрението си от факта, че държавният глава Румен Радев не наложи вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява популяризирането на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Президентът е подписал..

публикувано на 15.08.24 в 19:48