Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щефан Корнелиус, „Зюддойче цайтунг“: ЕС няма да оцелее дълго време без реформи

Процесът по намирането на общо решение за ръководните постове в ЕС е показателен за начина, по който функционира съюзът, коментира в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ ръководителят на отдела за международна политика във в-к „Зюддойче цайтунг“ Щефан Корнелиус. Той се съмнява, че тази общност може още дълго да съществува, без да се реформира.

„Този път лидерите успяха да постигнат съвместно решение. Но ако си спомняте, дълго време нещата не изглеждаха никак добре. В един такъв критичен момент френският президент заяви, че е време да преосмислим начина, по който функционира ЕС. В превод това означава Европа на две скорости, Европа с авангард и периферия. Или още по-директно: ние, ядрото на ЕС, продължаваме напред, а критиците от Централна и Източна Европа нека ни догонват, ако могат“.

„За мен това е централният въпрос. Може ли ЕС да функционира с 28, или скоро 27 държави? И ако не може да взима решения, ще просъществува ли общността? През последните години прави впечатление, че особено източноевропейските държави не се чувстват добре в този клуб, че не виждат защитени интересите си. Резултатът е, че полското, унгарското и от части чешкото правителство открито бойкотират ЕС. В същото време Италия не е особено притеснена, че систематично нарушава финансовите правила на съюза“, отбелязва той.

Според него магията на ЕС се крие в това, че успява да постигне компромис: „Със сигурност Макрон може да е доволен, защото за него беше важно да предотврати системата шпитценкандидат. Освен това ЕЦБ отива в ръцете на французойка. В същото време кандидатурата на Кристин Лагард е приемлива както за Германия, така и за източноевропейците, защото от нея се очаква, макар и минимална, промяна в досегашната политика на банката“.

„Основният извод за мен е, че взимането на демократични решения в Европа става все по-трудно. Така беше сега, така беше при съставянето на правителството в Берлин, виждаме го в Италия, така продължава да бъде със сагата Брекзит“, отбелязва Щефан Корнелиус.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангела Меркел

Политологът проф. Вернер Патцелт: Правителството на Германия няма да падне заради номинацията на Урсула фон дер Лайен

На 16-ти юли ще разберем, дали трябва да научим, как правилно се произнася името на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. С нейната номинацията европейските лидери разрешиха един проблем в Брюксел, но създадоха нов в Берлин. Там..

обновено на 06.07.19 в 09:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ. Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и..

публикувано на 21.07.24 в 17:59

Световноизвестната салата "Цезар" става на 100 години

През този месец се навършват  100 години от създаването на световноизвестната салата "Цезар". Дело е на италиански готвач, който е имал ресторант в Мексико. Това е  Чезаре Кардини, имигрирал с братята си от Бавено край езерото "Маджоре" отвъд Океана...

публикувано на 21.07.24 в 17:37

Проучване по европроект в Кипър: Как селскостопански земи да не се превърнат в пустини

В Кипър започва изпълнението на нов европейски изследователски проект за борба с нарастващата опасност от превръщането на селскостопански земи в пустиня. Той обхваща рискови райони в Южна Европа и Северна Африка, ще продължи 5 години и се финансира от..

публикувано на 21.07.24 в 17:00
Дрон на производителя на оръжия Rheinmetall на ILA Berlin Air Show 2024 в Schoenefeld близо до Берлин, Германия, 3 юни 2024 г.

"Ханделсблат": Германия планира да улесни изграждането на военни заводи

Германия ще улесни изграждането на оръжейни заводи,  твърди изданието "Ханделсблат" ( Handelsblatt) .  Германското правителство изготвя документ, който има за цел да модернизира военната индустрия на страната. Става дума за възможността да..

публикувано на 21.07.24 в 16:47

Съдбата на общинското ВиК дружество в Дупница с може да бъде решена с референдум

Съдбата на общинското ВиК дружество в Дупница може да бъде решена с референдум. Инициаторите за такова допитване обявиха, че са събрали необходимия брой подписи.  4 355 от събраните 5 117 подписа за свикване не референдум по съдбата на фалиралото общинско..

публикувано на 21.07.24 в 16:32

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района на с. Воден

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района боляровското село Воден, край което вече шести ден бушува пожар. Това съобщи днес министърът на транспорта Георги Гвоздейков, след като служебният премиер Димитър Главчев разпореди районът на..

публикувано на 21.07.24 в 16:09
Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района Странджанското село Воден.

Борбата с пожара край Воден продължава, участват 2 самолета и 4 хеликоптера

От този следобед в борбата с огъня край странджанското село Воден се включиха два испански противопожарни самолета и четири хеликоптера. Преди това служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещнаха с турските..

публикувано на 21.07.24 в 15:33