Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган изрази готовност за разрешаване на противоречията с Атина

Снимка: БГНЕС

Подготовката на руските ракетни системи С-400 за изпращането им в Турция продължава, заяви турският президент Реджеп Ердоган на летище „Ататюрк“ в Истанбул преди да отпътува за среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево.

Вниманието на медиите обаче привлече фактът, че Ердоган, който досега многократно заявяваше, че руските ПВО-системи ще пристигнат в Турция в средата на юли, този път не назова точна дата. Той обаче уточни, че ракетните комплекси ще бъдат доставени с доставка по въздух.

Мирът, стабилността и просперитетът на Балканите са изключително важни за Турция, уточни турският лидер. Той добави, че вчера е поздравил по телефона лидера на партията Нова демокрация Кириакос Мицотакис по случай победата му в предсрочните парламентарни избори в Гърция. Турският държавен глава изрази желание за продължаване на „новия период“ в отношенията с Атина и разрешаване на противоречията в Егейско и Средиземно море.

Ердоган обаче беше категоричен, че никой не може да попречи на турските действия в Източното Средиземноморие, въпреки „обезпокоени гласове“ „отляво или отдясно“.

Турските сондажни кораби в момента продължават действията си според пътната си карта, допълни турският президент. По-рано Турция изпрати втори сондажен кораб – „Явуз“ – към района, в който морето е оспорвано между Анкара и Никозия.

По време на срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в босненската столица турският държавен глава ще проведе и двустранна среща с българския премиер Бойко Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

С-400

Какви ще бъдат американските санкции срещу Турция заради руските системи С-400

Утре в Русия започва товаренето на първата пратка с руски ракети С-400, закупени от Турция. Според турски медии, тя ще стигне дестинацията си през следващата седмица. Ако се вярва на Ахмед Чонкар - вицепрезидента на турската група в..

публикувано на 06.07.19 в 12:49
Руска система за противоракетна защита С-400

Руската система за противоракетна отбрана С-400 пристига в Турция в понеделник

Руската армия ще натовари системата за противоракетна защита С-400, закупена от Турция, в два товарни самолета в неделя, като първите части на отбранителната система ще пристигнат в Турция в понеделник, съобщи в петък турският вестник..

обновено на 05.07.19 в 18:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство. Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания"...

публикувано на 17.07.24 в 13:01

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Акция на животновъди в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това..

публикувано на 17.07.24 в 12:55
Д-р Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори

Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ. "Отсъстват условия за разбирателство.  Впечатлението, което се създава е, че всички са..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Снимката е илюстративна

Горски пожар в подножието на Рилския манастир

Пожарът, възникнал снощи в иглолистна гора в района на кюстендилското село Ваксево, се разпространява в посока към подножието на Рилския манастир и селата Тишаново и Фролош в община Кочериново.  Изпратени са противопожарни екипи от Кюстендил и Рила,..

публикувано на 17.07.24 в 12:29

Първи дебат в новия Европарламент: Помощта за Украйна трябва да продължи

Помощта за Украйна трябва да продължи - това бе широкото послание, отправено по време на първия дебат в новия Европейски парламент, преди приемането на  резолюция за страната. Зад него застанаха Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и..

публикувано на 17.07.24 в 12:07