Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят изследване за новите форми на заетост

Гъвкавият режим на работа си пробива път и у нас, предпочитан е от по-младите

Снимка: pixabay
Центърът за икономическо развитие представя резултатите от проект, посветен на адаптацията на индустрията към новите форми на работа. Изследването е сравнително за България, Румъния, Полша, Чехия, Македония и Хърватия.

Изследването "Адаптиране на индустриалните отношения към новите форми на работа" проследява развитието на новите форми на заетост - гъвкаво работно време, изнесени офиси, ненормиран работен ден.

"Тук най-вече се включват надомна работа посредством информационни и комуникационни технологии или това, което у нас се нарича работа от разстояние. Тук се включва така наречената непостоянна работа, при която работодателят не е задължен редовно да осигурява работа на служителя, а го използва от време на време и така наречената масова заетост, при която онлайн платформи комбинират работодатели и работници, най-вече в областта на услугите", коментира Мария Прохаска от Центъра за икономическо развитие, която е и автор на доклада по проекта. 

Нашият трудов пазар се приобщава към новите форми на работа, защото те с тяхната гъвкавост и особености дават възможност да се отговори на дефицита на работна ръка, който изпитваме, посочи Прохаска. "И това е една от препоръките на изследванията, които ние сме правили - към социалните партньори: да бъдат по-отворени, по-възприемчиви към такива нови форми на работа, включително чрез законодателни промени в Кодекса на труда да се въведат повече възможности за правно регламентиране на тези нови форми на работа."

Все още в правния мир доминира класическият трудов договор, допълни Мария Прохаска. По думите й, най-често при гъвкавите форми на заетост се прибягва до граждански или авторски договори.

България е малко по-назад от страни като Полша и Чехия по разпространението на тези нови форми на работа, но те достатъчно уверено си пробиват път, заяви още Мария Прохаска. "Това във фокус групи се показа. Имахмеспециална среща с лица, които работят извън параметрите на класическия трудов договор и те се чувстват много комфортно. Сами са си избрали тази форма на работа и препоръчват хората да не се страхуват, да се разпространява повече информация, за да може тези, които проявяват макар и минимален интерес, да бъдат насърчени да се възползват от тези възможности."

"Изследването показа, че по-голям интерес към новите форми на работа проявяват по-младите генерации. Има и някои примери на хора в близка до пенсионна възраст или даже след пенсионна, защото това е форма на съчетаване на техния интерес и професионален опит, и квалификация, и търсенето на такива услуги. Като не е задължително да бъде в рамките на класическия трудов договор - на 8 часа, в помещението на работодателите. Даже има такава онлайн платформа в България, която си поставя за цел да предлага такива услуги на хора в пенсионна възраст."

Препоръките от изследването към частния сектор са да се отвори и да проявява повече интерес и склонност да привлича хора на гъвкав работен режим, без да се опасяват от евентуални негативни последици. 

Чуйте повече по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25
Главен инспектор Йото Василев - началник на сектор

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч..

публикувано на 07.08.24 в 12:16