Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ: Няма да допуснем темата за машинното гласуване да отмине в летния бриз

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

„Макар и шокиращо решението не е изненадващо. Управляващите използват липсата на хора и се опитват да лишат българските граждани от възможността да гласуват машинно. ГЕРБ използва този мъртъв сезон в момента, за да може хората да не разберат, докато са на море, че това решение е взето“. Това каза пред БНР Димитър Делчев, председател на Движение „България на гражданите“, по повод решението на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за отмяна на машинното гласуване за местни и за парламентарни избори.

„Хората харесват машинното гласуване. Всеки втори в София, който е имал възможност, е гласувал машинно. Всеки четвърти в страната при първия машинен вот е избрал да гласува машинно… Ние няма да допуснем машинното гласуване да мине между другото в летния бриз“, каза още Делчев в предаването „Нещо повече“.

Според Димитър Делчев ЦИК очевидно не желае да има машинно гласуване:

„Затова се цитират данни – фалшиви новини, които се отнасят до необучеността на отделни членове на комисии, които физически пренасят информацията от един протокол върху друг. Кой би през пръстите членовете на СИК и ЦИК да карат хората да пренасят протокола, който излиза от машината принтиран в края на изборния ден, в други протоколи, за да може, докато се пренася тази информация, случайно или неслучайно тя да бъде сбъркана. Всичко това е направено с ясното съзнание, че ще има грешки“.

Интервюто с Димитър Делчев можете да чуете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Христо Проданов: С отмяната на машинния вот правителството погазва демокрацията

Очаквана стъпка. Така Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на БСП, определи пред БНР решението на управляващите да поискат поправка в Изборния кодекс, с която да се отмени машинното гласуване на местни и на парламентарни..

публикувано на 09.07.19 в 16:59
Цвета Караянчева

Караянчева: Трябват разумни аргументи за машинния вот, а не да се инатим като деца

„Анализът на ЦИК е задълбочен и аргументиран. Трудностите, които са срещнали при машинното гласуване, и слабият интерес на гласоподавателите са определящи. Има опасност и за избирателната активност заради дългия процес на гласуване с машини...

публикувано на 09.07.19 в 16:39

ГЕРБ, ОП и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че..

обновено на 09.07.19 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари, Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Спор между лекари и общински съветници в София заради сливането на две болници

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска болница в..

публикувано на 24.07.24 в 13:14

ЕК: Все още няма напредък, който да гарантира достатъчно на брой окончателни присъди за корупция в България

Все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия - това е една от констатациите в..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Гуцанов за третия мандат: Държавнически подход трябва

БСП ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство, ако го получи от президента. Това увери председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов: Ако президентът вземе решение да го връчи на парламентарната група на "БСП за..

публикувано на 24.07.24 в 12:59

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели.  Главчев припомни, че..

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Производство в КЗК заради спрения конкурс за възстановяване на военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли..

публикувано на 24.07.24 в 12:52

Разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил след руска атака с дронове

Руска атака с дронове причини разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил. Трима души са били ранени.  Няколко сгради в района на пристанището са били засегнати при нападението. Взривната вълна е избила прозорците на пететажен жилищен..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Фрагмент от

Шекспировият театър под звездите в село Паталеница празнува 25 години

Шекспировият театър под звездите в пазарджишкото село Паталеница празнува 25 години от създаването си. Първоначално стартира като колаборация между режисьора Христо Церовски, Инна Церовска, техните студенти по актьорско майсторство от Пловдивския..

публикувано на 24.07.24 в 12:33