Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салвини отрече да е вземал пари от Русия

Матео Салвини
Снимка: БГНЕС

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини заяви, че никога не е получавал пари от Русия. Подобно нещо се твърди в няколко публикации, предаде БТА.

Информационният сайт Бъзфийд (BuzzFeed) съобщи, че има доказателства за среща, на която помощникът на Салвини Джанлука Савоини обсъжда с руснаци нелегално финансиране за неговата партия "Лига".

"Завеждал съм дела в миналото, ще го направя и днес, утре и вдругиден: никога не съм вземал една рубла, евро, долар или литър водка като финансиране от Русия", отговори Салвини.

Според Бъзфийд сделката е била обсъждана в московски хотел на 18 октомври, по време на посещение на самия Салвини в руската столица. Сайтът твърди, че тя се е базирала на тайното предаване на 4-процентен дял от продажби на гориво от руска енергийна компания на италианската ЕНИ. Партията на Салвини се е облагодетелствала с десетки милиони долари. Сайтът твърди, че има запис на срещата, но не може да идентифицира други участници или да провери дали обсъжданото е било изпълнено.

Опозиционната Демократическа партия веднага призова Салвини да изясни въпроса пред депутатите.

През февруари италианският седмичник "Еспресо" отправи подобни обвинения, също отхвърлени от Салвини. Те се отнасяха до среща между Савоини и руснаци на 18 октомври миналата година, припомня ДПА.

Салвини е известен с това, че харесва руския президент Владимир Путин, но той винаги е отричал нелегални споразумения с Москва. Италианският вътрешен министър заяви, че по време на посещението си в Русия през октомври "се е чувствал у дома", подчертавайки, че "в някои европейски страни не се чувствам така".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59