Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват Яворовите дни в Поморие

| обновено на 11.07.19 в 10:58
Снимка: БГНЕС

В Поморие започва 61-вото издание на поетичните празници „Яворови дни“. През тази година се навършват 120 години от пристигането на поета в някогашното Анхиало.

Изложба на стари пощенски картички, свързани с градове, които са на море, е сред акцентите тази година.

„По традиция програмата ще започне със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично“, каза Милчо Талев, председател на читалище „Просвета 1888“, в чийто салон от 20.00 часа ще бъде представена постановката на Шуменския театър „Нирвана“ с вход свободен.

Музика, изложби и театър се вплитат в програмата на трите фестивални дни.

Има и още една научна конференция - „Яворов за и в Европа“.

Яворовите дни и вечери ще бъдат съпътствани от рецитал конкурси, както и от конкурс за поезия.

Интервю с Милчо Талев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рамадан Аталай

Аталай: Доган ще излезе с изявление в близко време и ситуацията ще се нормализира

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще излезе с изявление в най-близко време и след това ситуацията ще се нормализира. Това коментира изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай, който заедно с още 17 депутати от ДПС се противопоставиха на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.  ДПС очаква отговор от партиите дали са склонни да подкрепят..

публикувано на 10.07.24 в 09:01
Снимката е илюстративна

От август: Двуетажни туристически автобуси в центъра на София

Дилчев съобщи още, че автобусна линия 63 се скъсява само до спирка Бялата чешма, а новата линия 61 ще покрива маршрута от НДК до Златните мостове на Витоша. Автобусна линия Х43 ще се движи от храм-паметника "Ал. Невски" до Банкя. През лятото предстои да тръгне и нова туристическа линия с двуетажни автобуси през центъра на София...

публикувано на 10.07.24 в 08:57
Деница Сачева

Без промяна в позицията: ГЕРБ не подкрепят правителство с втория и третия мандат

ГЕРБ няма да променят позицията си да не подкрепят предложения за правителство с втория и третия мандат. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ СДС Деница Сачева преди началото на пленарното заседание: "На тази позиция няма да има промяна и затова я изпратихме в писмен вид. Защото в крайна сметка преди да се явиш на избори, трябва да си..

публикувано на 10.07.24 в 08:56
Разрушен от дъждовете път в централната част на страната, 10 юли 2024 г.

Рекордни дъждове удариха Южна Корея

Части от Южна Корея бяха ударени от рекордни проливни дъждове, каквито обичайно падат веднъж на 200 години, четирима души са загинали, съобщиха метеорологичната агенция и вътрешното министерство на страната, предаде АФП. В три региона валежите достигнаха най-високо ниво, каквато вероятност има веднъж на около 200 г., съобщи представител на..

публикувано на 10.07.24 в 08:41

В Клисурския манастир завършва първият летен лагер по религия за деца

В Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец завършва първият летен лагер по религия за деца. 20 момичета от Видинска епархия и страната завършват лагера днес.  Преди обяд, пред своите родители, децата ще изнесат представление със стихчета и песни, научени по време на лагера.  Те ще изиграят сцената за пророк Даниил и..

публикувано на 10.07.24 в 08:15
Новата ракета

Новата ракета "Ариана 6" изведе успешно микроспътници в орбита

Час и шест минути след излитането си днес новата европейска ракета "Ариана 6" изведе в орбита микроспътниците, които носеше. Този успех при първия полет на ракетата носител бе посрещнат с бурни аплодисменти и възторжени възгласи в космическия център Куру във Френска Гвиана, предаде АФП. "Това е исторически ден за Европейската космическа..

публикувано на 10.07.24 в 08:14

НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на услугата.  Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини, а на предстоящото в четвъртък..

публикувано на 10.07.24 в 08:09