Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Пампоров: Анализът за Родопите ще помогне да изградим маркетинговите си стратегии

| обновено на 11.07.19 в 11:41
Снимка: Венета Николова

„Трябват анализи, за да изградим нашите маркетингови стратегии и атаки към пазарите – национален и международен. Очакваме и ще наблюдаваме как ще се изпълни тази обществена поръчка, за да има максимална ефективност и полезност, а не да бъде поредният документ, който ще получим и ще сложим в някое чекмедже“. Това каза пред БНР Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на туристически район „Родопи". Министерството на туризма обяви обществена поръчка за 500 хиляди лева за анализ на Родопите – дали планината е атрактивна за туристите.

„Такива проучвания е добре да се извършват, защото пазарът е динамичен. Освен това досега подобни анализи не са правени. Има анализи в рамките на други подрайони и отделни дестинации в страната, имаме национални проучвания. Но специално в тази посока – с фокус върху туристическите райони, анализ не е правен“, допълни Пампоров в предаването „Хоризонт до обед".

Той очерта проблемите в района на Родопите - инфраструктурата, която води към сърцевината на планината със селищата и курортите, и още:

„Не можем да бъдем обединени, както си го пожелаваме. Продължаваме да работим на парче, въпреки че се опитваме да работим върху общи стратегии. И планината не е подмината от проблема с кадрите. Специалистите в бранша отдавна са ориентирани или към морето, или към Европа. Това са проблеми на развитието. У нас твърде бавно предприемаме мерките за консолидиране на бранша. Нещата се случват много формално. Министерството ни все още не може да консолидира отделните експерти, да се чуе мнението на различните специалисти. Бяхме замаяни от ръстовете през последните години за българския туризъм и по повърхността се плъзгахме, и не искахме да видим в детайли проблемите“.

Георги Пампоров обяви, че сезонът в Родопите върви нормално:

„През лятото сме доста зависими от климата. Имаме си постоянен контингент, който обича планините в България, не само Родопите. Би ни се искало потребителите малко повече да се задържат на едно място, а да не са толкова динамични в пътешествията си и в желанието си да опознаят за кратко време много места“.

Пампоров отчете, че в отделните райони има едно постоянно задържане на нивата на интерес.

„Може би в района на Велинград се забелязва значително увеличение на нощувките през последните години. Подобна ситуация наблюдаваме и в други балнеоложки курорти в планината. Имаме някаква устойчива средна посещаемост през летните месеци и увеличение на туристическия поток специално към Пампорово през зимата“.

Интервюто с Георги Пампоров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33