Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - флейтистката Десислава Петева за два български концерта в Милано

Десислава Петева /флейта/, Вилиана Иванова /арфа/ и Емануеле Педрани /пиано/
Снимка: личен архив

Флейтистката Десислава Петева живее в Милано (Италия) повече от 20 години, но обичта й към българската музика е все така силна.

Десислава организира истински български празник по повод 24 май в Залата на почитателите в легендарния оперен театър "Ла Скала". Звуча само българска музика, изпълнена от нея и колегите й Вилиана Иванова /арфа/ и Емануеле Педрани /пиано/. Публиката имаше възможност да се запознае с  произведения на видни български композитори: Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Парашкев Хаджиев, Асен Карастоянов, Мирослав Данев и др. Прозвучаха и емблематични народни песни като „Катерино моме“, „Дилмано, Дилберо“ и „Назад, назад, моме Калино“ в обработки на самите изпълнители. Пианистът и композитор Емануеле Педрани представи своя клавирна пиеса „Нестинарски танц“, написана специално за събитието, вдъхновена от българските нестинарски танци и техните огнени ритми. Добавка към автентичната атмосфера беше представянето на български народни носии.

Културното събитие бе организирано в сътрудничество с Генералното консулство на България в Милано.

Няколко дни по-късно, на 28 май, Десислава Петева отбеляза 120 години от рождението на Панчо Владигеров със своите Десислава Петева и учениците й в Миланоученици в консерваторията „Франсиско Чилеа“, където преподава.

Десислава Петева е родена в София, в артистично семейство. Завършва НМУ “Любомир Пипков” и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. През 1993 г. спечелва стипендията на университета в Оклахома Сити (САЩ), в който продължава образованието си. Последователно придобива важни международни професионални квалификации като: бакалавър по флейта и музика със специално отличие от университета Оклахома Сити (САЩ), Концертна диплома от Консерваторията в Цюрих (Швейцария), Магистърска педагогическа степен по флейта от Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано (Италия), диплом за специализация в класа по камерна музика на проф. Мази от Музикалната академия на Флоренция (Италия) и др.

Усъвършенства се  в майсторските класове на флейтисти с международно признание като Дж. Голуей, А. Николе, У. Бенет, M. Maраскo, Д. Формизано, Я. Балинт и др. Притежателка на награди от конкурси и стипендии в България, САЩ, Италия и Швейцария. 

През 1999 г. спечелва конкурс за първа флейта в Академичния оркестър на "Ла Скала" в Милано, където свири под палката на диригенти като Рикардо Мути, Волфганг Савалиш, Юрий Темирканов, Мунг Вунг Чунг, Диего Фазолис и др. Свири в симфонични и оперни оркестри (оркестър на Оклахома Сити за опера и балет, Младежки симфоничен оркестър на Oклахома (САЩ), Симфоничния оркестър на БНР, Фестивален симфоничен оркестър на НДК, Оркестър „Бруно Мадерна" ( Италия), Оркестър “Флорентинска Симфониета” (Италия)

Изнася самостоятелни рецитали и камерни концерти на международни фестивали в Европа и Америка: в Театро Пиколо "Стрелер" (Милано), Залата на почитателите на "Ла Скала” в Милано, Kонсерваторията в Цюрих, Университета на Северна Каролина (САЩ) и в различни други зали в България, Италия, Гърция, Сърбия, Швейцария и др.

През 2009 г. печели конкурс за преподавател в катедрата по флейта на Държавното музикално училище “Мафучи” в Милано. През 2011 г., спечелвайки международен конкурс за преподавател по флейта в Консерваторията “Джузепе Верди” в Милано, има възможността да преподава и във висшите национални консерватории в Италия – “Ариго Бойто” в Парма, “Арканджело Корели“ в Месина, “Джакомо Пучини” в Галарате.

В момента е преподавател по флейта в Националната италианска консерватория "Франческо Чилеа" в Реджо ди Калабрия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34