Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Репликите на Белград и Скопие към София са с вътрешен адресат

Разумна обща формулировка за Гоце Делчев може да бъде намерена още на следващото заседание на смесената комисия със Северна Македония

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

Репликите от Белград към София и в последствие от Скопие към София са неадекватни и неоснователни, те са с вътрешен адресат и няма да имат политически последици, заяви пред БНР Ангел Димитров, бивш посланик в двете съседки на България.

„В първия случай – изцяло, докато във втория може да има мъничка доза разбиране за казаното от премиера Заев, и то само заради огромния натиск, на който е подложен сега политическият връх в Република Северна Македония“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Проф. Ангел Димитров коментира острата реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов заради неговата позиция по Косово. Както и на министър председателя Зоран Заев, който заяви, че се обмисля изпращане на нота и поиска разговори за поправяне на грешките, след като Борисов нарече президента Стево Пендаровски „северномакедонски“ политик.

„Това бяха преди всичко защити на собствени позиции, като адресатът е вътрешен“, каза той, визирайки Дачич и Заев.

Позоваването на премиера Заев на Преспанския договор наистина е странно, тъй като той е между Атина и Скопие, каза проф. Димитров. „България не е страна по този договор и формулировките в него не са задължителни за българската страна… Ние имаме договор за приятелство и добросъседство, където няма нито една формулировка. Т.е. българската страна сама решава какви обръщения да използва, без по някакъв начин да засяга интересите на другата страна. След като институциите са приели названието Северна Македония и северномакедонски, няма някаква капитална грешка или провокация да бъде употребена по някакъв начин“. Според него реакцията на Заев е провокирана от вътрешнополитически проблеми и натиск.

Проф. Димитров смята, че Дачич е човек, който „олицетворява балканския пласт в сръбската външна политика“, като реакцията му във въпросното интервю е била „театрална, изиграна“. „Мисля, че беше насочена към вътрешните партньори или опоненти, защото Дачич винаги е демонстрирал една емоционална връзка с Косово“, добави той.

По думите на проф. Димитров сръбският дипломат №1 е нямал никакви основания, защото той самият е поднесъл под една или друга форма извинение пред министър Екатерина Захариева, че е бил подведен от медии. „Убеден съм, че той ще намери начин да поднесе своето извинение и лично на премиера Борисов“.

Проф. Димитров, който сега е съпредседател на смесената комисията по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, каза, че по-рано тази седмица е постигнато политическо съгласие за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, на учениците им Св. Климент Охридски и Свети Наум и на цар Самуил.

На последното заседание на комисията дискусиите са били прехвърлени към модерната епоха, към по-значителни за общата ни история събития. „Става въпрос за личността на Гоце Делчев, за съвместното му почитане като герой и в двете държави, и на Илинденско-Преображенското въстание“. Според него разумна обща формулировка за Гоце Делчев може да бъде намерена още на следващото заседание. Макар че то ще е след годишнината на въстанието, проф. Димитров смята, че ще бъде намерена формула за изразяване на почит към това знаково събитие от общата история на 1 и 2 август, като уточни, че споменава 1 август, защото тогава е бил подписан договорът за приятелство.

Цялото интервю с проф. Ангел Димитров може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58
Марио Мишев

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме . Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е..

публикувано на 06.09.24 в 08:26
Донка Михайлова

Донка Михайлова: ВИК инфраструктурата вече е въпрос на национална сигурност

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е  нова управленска философия на ползването на водните ресурси , на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в  много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално . Тези 80% изтичат, защото  мрежата е крайно амортизирана ...

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Милена Захариева: Детските столчета по новия регламент няма да са по-скъпи

От началото на септември са в сила нови правила за детските столчета в колите . За продажба ще се предлагат изделия само по новия стандарт, но старите също ще могат да се използват, докато не дойде време за тяхната подмяна.  Пред БНР Милена Захариева от Фондация "Деца на борда" обясни, че това не са нови и по-скъпи столчета . Просто всички..

публикувано на 05.09.24 в 10:54
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Необходим е регистър на пациентите с инсулт

Възрастта на човек с инсулт не е критерий, който да води до неприлагане на модерно лечение при по-старите пациенти. По-скоро доста хора остават извън системата заради това, че най-близката до тях болница не е пригодена да предложи съвременно лечение. Това обясни в интервю за БНР доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за..

публикувано на 05.09.24 в 09:31

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20

Д-р Христина Бацелова: Отново имаме повишаване на случаите на Covid-19

За поредна година в края на лятото имаме повишаване на случаите на Covid-19 , съобщи пред БНР д-р Христина Бацелова - епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. По думите ѝ много от случаите не се регистрират , затова няма как да се посочат действителните числа. Тя уточни, че в момента се разпространяват варианти и подварианти от групата..

публикувано на 03.09.24 в 11:18