Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Татяна Ваксберг: За геноцида в Сребреница точката е сложена, но помирението още е далече

Поуката от 1995-а е, че когато международната общност има воля да накаже извършителите на големи престъпления, тя постига това

Татяна Ваксберг
Снимка: БГНЕС, архив

За голямо престъпление в Сребреница през лятото на 1995 г., което бе обявено за геноцид, точката е сложена, което е рядък случай. Под точка разбираме, че то е наречено геноцид от всепризнат орган на ООН. За Сребреница нещата са съдебно изчерпани, политически също. Това каза пред БНР журналистката от „Свободна Европа“ Татяна Ваксберг, отразявала съдебните процеси в Хага срещу военнопрестъпниците, автор на книги и филми за бивша Югославия и Слободан Милошевич.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя разказа как преди 24 години се е разбрало за престъплението в Сребреница, където под блокада са живели над 8000 души – босненски мюсюлмани, и как се е стигнало до признаването му за геноцид през 2003 г.

„Новината, която тогава дойде, е, че анклавът е превзет и част от хората липсват, а не че има геноцид… Как разбрахме, че всичко това се е случило? В тази история има двама герои - единият е журналист, а другият - следовател. Журналистът се казва Дейвид Роуд, тогава работи за „Крисчън сайънс монитър“ и в последствие разказва как чува в ООН държавният секретар Мадлин Олбрайт, която казва: „Нашият сателит мина веднъж над тези места и видя големи групи от хора на поляни, когато мина няколко часа по-късно, тези хора ги нямаше. Въпросът е къде са.“

Тогава Дейвид Роуд с преводач, с полузаконно право да пребивава там, се озовал на това място и започнал да търси местата, които е видял на картата от сателита. Намерил странни неща на странни места.

Следващият човек, който прави подобна стъпка, е следователят на трибунала за бивша Югославия Жан-Рене Рюез, французин, бивш полицай от Ница. Той отива на място, без да има никакъв практически опит, никакъв мандат и защита, тъй като трибуналът тогава няма мандат да действа на територията на страните, където са се случили престъпленията. Той се озовава там с друг екип от ангажирани хора, които предприемат на своя глава разкопки, докато не откриват първите масови гробове.

Татяна Ваксберг посочи, че остава на мнението си от 2011 г., че помирението в Босна остава все така далече.

„Много е трудно да се промени верният отговор. Защото Република Сръбска в Босна продължава да е земя, родена от геноцида. Възникването на Република Сръбска, населена предимно с етнически сърби, е резултат именно от тази война. Сребреница е място, където не живеят мюсюлмани, там живеят сърби. Причината те да живеят там е тази политика. Водена от Радован Караджич и от Ратко Младич с 6-те стратегически цели на сръбския народ в Босна. Това е исторически факт, с който целият народ на Босна продължава да живее“.

Според Татяна Ваксберг поуката от Сребреница е, че когато международната общност има воля да накаже извършителите на големи престъпления, тя постига това.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00