Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Академик Юлиан Ревалски: Използването на изкуствен интелект може да подобри редица аспекти от нашия живот

Академик Юлиан Ревалски
Снимка: Светослава Кузманова

През последните години ситуацията с изкуствения интелект по света е до известна степен неконтролируема и затова е нужна стратегия за развитието му. Това коментира в предаването ни „Неделя 150“ председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.

През тази седмицата стана ясно, че учени от Българската академия на науките са разработили рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект до 2030 г.

„Ако искаме да сме там, където са развитите страни, трябва да направи това усилие, свързано с ново използване на изкуствения интелект, защото роботите са нещо класическо – съществуват от години в производството, това е известно, но в последните 15-ина години използването на новите технологии, на облачните технологии, на интернет, на интернет на нещата, всичко това доведе до акумулиране на огромни бази данни, чието използване може да подобри редица аспекти от нашия живот“, коментира пред "Хоризонт" председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.

У нас има достатъчно специалисти, които да превърнат тази стратегия в практика, каза от своя страна ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

„В Софийския университет има един голям европейски проект, свързан с тази тема. Мисля, че в България има достатъчно специалисти в областта, които да могат наистина да превърнат една стратегия в практика. Въпрос на усилия от страна на държавата е дали това ще се случи“, каза той в предаването „Неделя 150“.

Академик Ревалски разказа още за инициативата: 

„Ние предложихме, по моя инициатива, рамка за развиване по-нататък на стратегия за изкуствения интелект в България до 2030 г. Има европейска директива, че страните от ЕС трябва да разработват такива документи с един интегриран план, който да обхваща поне 10 г. от 21-ва година нататък. Тъй като забелязах, че в редица министерства се работи по секторни политики, свързани с изкуствения интелект, воден от чувството, че трябва да стане по-скоро обратното - да има Национална стратегия, която да се проектира после в съответните сектори, предложих това на вицепремиера Дончев. Те го приеха с ентусиазъм през месец май и една група от колеги от Академията, която беше сформирана бързо и която привлече и външни специалисти, работи много ударно до края на юни. Подготвиха такава стратегия и искам специално да им благодаря и на техния ръководител проф. Галя Ангелова, защото го направиха напълно доброволно…“.

Интервюто на Диана Янкулова с академик Юлиан Ревалски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

 Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48
Стефан Милев

В Плевен започва да действа нова социална услуга за лица с трайни увреждания

От 15 май в Плевен започва да действа нова социална услуга. В момента общината набира документи на нуждаещи се, както и за хора, които ще извършват така наречената асистентска подкрепа.   " Могат да се възползват лица в нетрудоспособна възраст, които са в невъзможност за самообслужване и които нямат определена по съответния ред степен на..

публикувано на 11.05.21 в 16:52
Храм

Била ли е Ротондата "Св. Георги" в миналото баня

„ Ротондата "Св. Георги" в столицата е била в миналото си баня “, каза пред БНР проф. Зарко Ждраков от Националната художествена академия. „Заради оформянето на новата столица се ликвидира целият Османски период . Много паметници от този период, включително църкви са били ликвидирани. Едва са спасили църквата „Света Петка Самарджийска“,..

публикувано на 11.05.21 в 15:43
Музей

Майсторството на иконописци от Тревненската школа

Най-старата възрожденска иконописна школа в България е Тревненската. Повече от 160 оригинални икони илюстрират майсторството на няколко поколения иконописци от този край. Те са представени в музея „Тревненска иконописна школа”, в сграда, строена някога за параклис, която се намира на високо слънчево място в града. Историята на музейната..

публикувано на 11.05.21 в 14:45

Христо Кючуков за новата си книга „Въпреки всичко“

„Наблюдавам обстойно какво става в България, а живея в Германия и съм запознат с това, което се е случило с евреите и ромите преди Втората световна война, затова в края на книгата съм сравнил днешна България с нацистка Германия на Хитлер“, поясни пред БНР акад. Христо Кючуков, езиковед, педагог, живее в момента в Берлин, ректор на Ромския..

публикувано на 11.05.21 в 14:40
Снимката е илюстративна

Представяне на първата детска медия "Вижте"

Първата изцяло детска онлайн медия се казва „Вижте новините на детски език“ , тя е създадена от образователната онлайн платформа "Книговище" за насърчаване на четенето с разбиране. „В първите статии на детската медия се обяснява на разбираем език какво например е „мандат“, като новата платформа е насочена към деца от 7 до 14 години“,..

публикувано на 11.05.21 в 11:08