Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Академик Юлиан Ревалски: Използването на изкуствен интелект може да подобри редица аспекти от нашия живот

Академик Юлиан Ревалски
Снимка: Светослава Кузманова

През последните години ситуацията с изкуствения интелект по света е до известна степен неконтролируема и затова е нужна стратегия за развитието му. Това коментира в предаването ни „Неделя 150“ председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.

През тази седмицата стана ясно, че учени от Българската академия на науките са разработили рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект до 2030 г.

„Ако искаме да сме там, където са развитите страни, трябва да направи това усилие, свързано с ново използване на изкуствения интелект, защото роботите са нещо класическо – съществуват от години в производството, това е известно, но в последните 15-ина години използването на новите технологии, на облачните технологии, на интернет, на интернет на нещата, всичко това доведе до акумулиране на огромни бази данни, чието използване може да подобри редица аспекти от нашия живот“, коментира пред "Хоризонт" председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.

У нас има достатъчно специалисти, които да превърнат тази стратегия в практика, каза от своя страна ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

„В Софийския университет има един голям европейски проект, свързан с тази тема. Мисля, че в България има достатъчно специалисти в областта, които да могат наистина да превърнат една стратегия в практика. Въпрос на усилия от страна на държавата е дали това ще се случи“, каза той в предаването „Неделя 150“.

Академик Ревалски разказа още за инициативата: 

„Ние предложихме, по моя инициатива, рамка за развиване по-нататък на стратегия за изкуствения интелект в България до 2030 г. Има европейска директива, че страните от ЕС трябва да разработват такива документи с един интегриран план, който да обхваща поне 10 г. от 21-ва година нататък. Тъй като забелязах, че в редица министерства се работи по секторни политики, свързани с изкуствения интелект, воден от чувството, че трябва да стане по-скоро обратното - да има Национална стратегия, която да се проектира после в съответните сектори, предложих това на вицепремиера Дончев. Те го приеха с ентусиазъм през месец май и една група от колеги от Академията, която беше сформирана бързо и която привлече и външни специалисти, работи много ударно до края на юни. Подготвиха такава стратегия и искам специално да им благодаря и на техния ръководител проф. Галя Ангелова, защото го направиха напълно доброволно…“.

Интервюто на Диана Янкулова с академик Юлиан Ревалски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия семестър, по време на който посещава всяка възможна театрална постановка, артистичното в него побеждава..

публикувано на 13.04.21 в 10:37

Едита Хюсеин: Нова наредба залага по-добър микроклимат за животните в цирка

„Съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност  всички обекти, в които се отглеждат животни се регистрират и подлежат на контрол “, посочи пред БНР д-р Едита Хюсеин от Министерството на земеделието и храните във връзката с нова Наредба за създаването на регламент за отглеждането на животните в циркове и увеселителни..

публикувано на 13.04.21 в 09:40
Потапяне в ледените води под ръководството на Анна Грозданова

Анна Грозданова за ползите от метода на Вим Хоф

Анна Грозданова живее в Бали и се занимава с метода на Вим Хоф, свързан със специални упражнения за дишане и потапяне в ледени води. През 2011 г. Грозданова видяла в YouTube видеозаписи на Вим Хоф, на които той показва как стои в лед и температурата на тялото му не пада. „Той е една доста интересна и колоритна личност започва от..

публикувано на 13.04.21 в 08:58
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Недоверието в медиите в България е много високо

От януари насам чрез своя ваксинационен план и неговото изпълнение България позволи да умират и да се разболяват много тежко най-уязвимите хора – възрастните и тези с определени хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНР Димитрина Петрова от Българска общност за либерална демокрация. Тя смята, че има липса на справедливост и аморалност в..

публикувано на 13.04.21 в 08:27
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: Да се изградят защитени жилища за хора с психически заболявания

11 април е Световен ден за борба с шизофренията . "Хората, които се разболяват от това изключително тежко психично заболяване, са обречени на тежка десоциализация. Това е така поради естеството на болестта, защото нашето общество не приема тези хора. Те стават моментално различни, биват изхвърлени от работа, ако случайно работят . За..

публикувано на 12.04.21 в 15:42

Марин Бодаков: Социалните мрежи навредиха много на естеството на демокрацията

"Все още не мога да разпозная своите чувства - дали това, което изпитвам, е умора или тъга, защото аз имах на 4 април по-специален опит, бях представител на една от коалициите в конкретна избирателна секция като пазител. Напуснах своя луксозен социален балон и видях какво реално се случва. Все още размишлявам, опитвам се да преработя и чувствата..

публикувано на 12.04.21 в 13:33
Проф. Бойко Рангелов

По следите на древни цивилизации

Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel , който през есента на 2020 година посети страната ни, за да търси свидетелства за изчезването на древни цивилизации, и по-специално на Атлантида. Това сподели пред БНР проф. Бойко Рангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет.  „Те внимаваха не толкова върху това дали тук..

публикувано на 12.04.21 в 11:04