Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуството да създаваш предмети от царевични листа

Предметите, изплетени от царевична шума, могат да се ползват десетилетия

Предмети, изплетени от листа на царевица
Снимка: Здравка Маслянкова

Плетенето с царевична шума не е занаят или изкуство, което се учи по интернет. За рогозката и щорите не е проблем, защото е равна плетка, но не е същото, когато се майстори ваза или делва например. Трябва някой да ти хване ръката, да ти покаже как да завъртиш ликото, как да го пъхнеш, кога и как да направrш наметка и кога свивка, но най-важното е душата и сърцето да те водят, споделя за изкуството си с царевична шума великотърновката Бистра Николова, която е икономист по професия.

„15 години се занимавам с плетене на царевична шума. В нашия район, Търновския край, се казва шушлоп. /.../ Възрастни жени ми показаха една плетка и после сама, импровизирам и научих няколко плетки. Плетях плоски рогозки, кръгли за маса, за земя, за столове, а после започнах да плета и обемни вази, панерчета, бонбониери, чанти, украшения", сподели тя пред "Хоризонт".

"Технологията е: първо се обира царевицата, избират се най-хубавите листа, изсушават се, а когато трябва да се започне работа, се потапят в гореща вода, за да стане еластичен материалът и да може да се изплита по-добре. Накъсват се по-широки или по-тесни ласенца, в зависимост каква ще бъде плетката", въвлича в тайните на хобито си Бистра Николова.

Бистра Николова плете предмети от листа на царевица

Работи се основно с пръсти, което не означава, че ако си майстор в дантелите и якичките на една кукичка, си готов да замениш преждата с беленица, пояснява майсторката на царевични съдове. Като всяко ръчно изработено нещо и плетенето на кутии за бижута и вази с царевична шума е трудоемко и бавно занимание. Важно е да има мерак, тогава работата спори, убедена е Бистра.

В цялата работа най-трудно се оказва набавянето на царевичната шума. Царевица вече отглеждат само кооперациите или арендаторите. Защото днес брането на царевица не е от времето на бабите и след като се събере реколтата, пускат вършачката и всичко се смила още на място за силаж.

„Все още се намират и възрастни хора, които обработват земята, но е на залязване ръчната обработка на царевица", допълва Бистра Николова.

Не е нужна някаква специална обработка или поддръжка на изделията от царевична шума, смята тя. "Те са дълготрайни. Могат да изтраят 40, 50, 100 години, може и повече, защото са ми показвали преди от много отдавна рогозки, които са запазени."

"Тези жени, които участваме в сдружение „Седянка“, се стремим да обучаваме младите, които имат желание, за да могат да се запазят традициите, обичаите и да се предават на поколенията“, разказва още Бистра Николова.
   
Днешните жени нямат време и спокойствие, коментира възрастната майсторка от Велико Търново и дава за пример, че кана от шушлопа с височина към 40 сантиметра се изплита най-малко за два дена, но се изисква плетене от сутрин до вечер. 

Повече за изкуството от царевични листа можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00