Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Догодина е възможна пренастройка на декодерите за цифрова телевизия

| обновено на 16.07.19 в 16:51
Димитър Димитров
Снимка: Добромир Видев

Пренастройка на декодерите за цифрова ефирна телевизия ще се наложи догодина, ако бъде одобрен Националният план за разпределение на радиочестотния спектър в обхвати 700 MHz, 23 GHz и 26 GHz. Димитър Димитров, директор на дирекция „Съобщения" към Министерството на транспорта и съобщенията, каза, че пренастройката няма да наложи купуването на нови декодери.

„Всеки потребител ще трябва да си пренастрои каналите, които използва. Ако използва примерно 50-и канал, ще трябва да го настрои съобразно този канал, който е предоставен за този район. В никакъв случай няма да се купува ново оборудване, нови декодери, нови телевизори. Това нещо ще се случи най-късно до края на месец април 2020 година". 

Националният план за разпределение на радиочестотния спектър е на етап обществено обсъждане. Целта му е в България да се появят 5G мрежите за пренос на данни. Според Димитров това ще мотивира мобилните оператори да изградят мрежата си и там, където нямат покритие.

„С измененията на плана се дава възможност да се осигурят достатъчно големи честотни блокове в радиочестотната лента между 24 и 27 гигахерца, която е предназначена да бъде предоставена на операторите за използване в гъстонаселени райони, където ще има повече ползватели на високочестотен сигнал. Очакваният ефект е да се създават условия за пълно покритие, което е най-важното, на територията на страната, а не както е досега – покритие на територията само по население".

Промяната на използването на честотите обаче ще постави операторите и потребителите на цифровата ефирна телевизия пред ново предизвикателство. 

„Новото честотно разпределение не е свързано с освобождаване на честоти от Министерството на отбраната за цивилни нужди", каза още Димитров.

Към момента публикуваният за обществено обсъждане националния план за разпределение на радиочестотния спектър не е бил критикуван. Това става ясно от липсата на публикувани становища на обществения портал за обществени консултации.

Преди седмици правителството актуализира и политика в областта на електронните съобщения и даде възможност предприемачи и изследователи да тестват нови безжични технологии бързо и на ниска цена в най-различни честотни ленти чрез издаване на временни разрешения.

Европейският съюз със своите документи също насърчава внедряване на 5G технологията. Цел в документите е до края на 2020 г. всяка държава членка да определи поне един голям град за 5G град и до 2025 година всички градски райони и основни наземни транспортни маршрути да имат непрекъснато 5G покритие. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49