Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява теч на информация от служители на военното разузнаване към бизнесмени

| обновено на 16.07.19 в 19:03
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата проверява теч на информация от служители на военното разузнаване към бизнесмени. Това стана ясно от думите на заместник главния прокурор Иван Гешев.

В рамките на разследването срещу шефа на служба "Военна информация" Пламен Ангелов и неговият предшественик Светослав Даскалов за длъжностно престъпление се проверяват също и финансови злоупотреби, добави още той.

Официално от Военната прокуратура се знае, че Ангелов и Даскалов се разследват, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Теч на информация отричат от Министерството на отбраната. Двамата нямат подобно обвинение. Нямат и за финансови злоупотреби.

От думите на заместник  главния прокурор обаче стана ясно, че теч се проверява активно и даже беше готов с пример - за военен разузнавач, влязъл в ролята на таксиметров шофьор на бизнесмен в чужбина:

"Не знам дали е обидно за един офицер това нещо, но за българските граждани би трябвало да е обидно. Тези хора, които искат да работят като таксиметрови шофьори, да напускат и да започват в таксиметрова компания да работят", се възмути Иван Гешев.

Едно от големите предпоследни актуални разследвания заместникът на Сотир Цацаров коментира пред централата на Държавен фонд "Земеделие", където при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и КПКОНПИ бяха задържани 6-има служители на Фонда.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бивш и настоящ директор на служба „Военна информация“ в МО са обвинени в длъжностни престъпления

Двама началници на „Военна информация“ в Министерство на отбраната са дадени на прокурор. Военноокръжната прокуратура – София води досъдебни производства заради издадени разрешителни за достъп до класифицирана информация. Сигнали на..

обновено на 08.07.19 в 15:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по..

публикувано на 05.07.24 в 08:09
Гордана Силяновска

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и..

публикувано на 05.07.24 в 08:00
Собствениците на фермата Николай и Благовеста Василиеви

Най-голямата биоферма за телешко месо в ЕС унищожава 1000 животни

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична  ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават ,че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в..

публикувано на 05.07.24 в 07:54

Герган Ценов: България не може да привикне към идеята за ред, законност и либерална демокрация

Днес от 09:30 часа граждани, активисти и защитници на човешките права ще се съберат пред Административен съд – София град, за да протестират срещу депортации, които смятат за нелигитимни.  Те изразяват съпричастност със саудитския дисидент Абдул..

публикувано на 05.07.24 в 07:40

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради,..

публикувано на 05.07.24 в 07:37
Виктор Орбан

Виктор Орбан на посещение в Москва, посреща го Путин

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна пое тази седмица ротационното председателство на Европейския съюз, ще посети в петък Москва и ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. За това съобщава електронното издание на "Файненшъл..

публикувано на 05.07.24 в 07:28

Изслушване на служебния премиер в рамките на парламентарния контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване..

публикувано на 05.07.24 в 04:06