Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Отмяната на машинното гласуване е прибързано решение

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева
Снимка: Личен архив

„Начинът, по който беше въведено машинното гласуване, е неразумен, неадекватен и сега сме свидетели на едно също толкова неадекватно и прибързано решение“. Това каза за БНР програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева относно решението на Народното събрание да отмени машинния вот за местните избори. Тя изтъкна, че технологията за провеждане и за отчитане резултатите от местните избори е най-сложната и с най-сериозни затруднения в изборния процес, защото на практика секционните комисии трябва да преброят три, а на места четири бюлетини. 

Хибридното гласуване се оказва проблематично у нас, „защото изборната администрация не е достатъчно добре подготвена", заяви Нушева в предаването „Преди всички“:

„Струпват се няколко технологии върху гърба на едни и същи членове на избирателна комисия и те не могат да се справят. При това ниво на обучение, при този капацитет на изборната администрация, наистина съществува известен проблем, но този проблем може да бъде решен чрез едно разумно определяне на секциите, в които да бъде проведено машинно гласуване. Един от най-разумните варианти би било, ако бъдат избрани секции в населени места, в които има достатъчно на брой секции, например София, Пловдив, Бургас, Варна, да бъде реализирано машинното гласуване, без да се създават такива драматични ситуации за промени в изборното законодателство в последния момент“.

От „Прозрачност без граници“ са категорични, че машинното гласуване е доказало своята полезност по време на европейските избори:

„Всъщност машините помагат за една по-бърза и лесна обработка на бюлетините на края на изборния ден. Проблемите, които се посочват – разминаване между броя на гласовете, отчетени в машинно гласуване и общия протокол, че имало грешки в протоколите, са породени от нежеланието или пропуски, несъзнателни, на изборната администрация да отчете коректно резултатите от гласуването от машини и от хартиеното… или поне е нежелание на членовете на избирателните комисии да прилагат тази технология. Доказателство за това е, че виждаме много различни проценти на използваемостта на машините в съседни секции, в които избирателният корпус е еднакъв - бяхме свидетели, че в една от секциите са гласували около 21%, а в близка секция - 74% от избирателите. Това е от ясните доказателства, че ролята на секционните избирателни комисии е била твърде важна в това да насочат избирателите“.

Машинното преброяване на бюлетините от местния вот е „разумно предложение, но подобно решение би трябвало да се прилага на територията на цялата страна“, смята Нушева

Тя коментира и ветото на президента върху промените в партийното финансиране:

„Искрено се надявам, но всъщност се съмнявам, че политическите партии в парламента ще успеят да съберат мнозинство за едно разумно и балансирано решение по отношение на партийното финансиране. Държавната субсидия от 1 лев е крайно недостатъчна, а субсидия от 11 лева очевидно също е неприемлива, но виждаме, че всъщност няма мнозинство в парламента, което да избере разумен начин на определяне на държавното финансиране. По-големият проблем обаче е свързан с липсата на каквито и да било ограничения и забрани за финансиране от юридически лица и аз мисля, че политическите партии и цялото общество ще бъдат горчиви плодове от едно подобно необосновано, неразумно, вредно и опасно решение“.

В българския политически живот от 89-а година насам са въведени ред ограничения за финансиране от юридически лица, най-вече в резултат на големи политически скандали, които са разтърсвали обществото, припомни тя и обобщи:

„Нормално е да има взаимоотношения между политика и бизнес, но тези взаимоотношения трябва да бъдат регулирани, защото иначе възникват огромни опасности и рискове“.

Интервюто с Ваня Нушева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алек Болдуин

Все още няма повдигнати обвинения срещу Алек Болдуин

Служителят, отговарящ за оръжията на снимачната площадка на филма "Ръжда", където Алек Болдуин стреля и уби операторката на филма, е бил на работа в деня на трагедията по съвместителство. Това съобщава  New York Post, като уточнява, че в началото на снимачния ден най-малко шестима души от екипа на филма са стачкували заради опасни условия на труд...

публикувано на 24.10.21 в 19:53

1 000 присъди годишно по-малко, ако продължи блокадата на назначенията във ВСС на Испания

Върховният съд в Испания ще издава около 1 000 присъди годишно по-малко и решаването на жалбите ще бъде забавено, ако се запази блокадата на назначенията във Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от доклад на Върховния съд, чието съдържание се появи в медиите. В него се посочва, че нормалното функциониране на съда е „сериозно нарушено“, заради..

публикувано на 24.10.21 в 19:48

Художници промениха с инсталации знакови места във Велико Търново

Във Велико Търново петима художници от артгрупа „ДупИни“ промениха със своите скулптури и художествени инсталации знакови места по пътя на туристите в стария град.  Пет артинсталации промениха запустели фасади, руини от съборени къщи, но и знакови исторически и културни обекти в старинния квартал „Варуша – Юг“ във Велико Търново. Творбите..

публикувано на 24.10.21 в 19:25

Поредни проучвания на крепостта "Калето" край Мездра

Започнаха поредните археологически проучвания на антично-средновековната крепост "Калето" край Мездра.  Археолози от музея във Враца изследват вече повече от десет години крепостта.  При теренните разкопки, които сега започнаха, продължава проучването на праисторическите пластове на обекта. Те разкриват останки от най-ранното заселване..

публикувано на 24.10.21 в 19:22

Кръгла маса у нас за 76-годишнината от създаването на ООН

С видеоконферентна кръгла маса у нас беше отбелязана 76-годишнината от създаването на ООН. Председателят на Дружеството за ООН в България Владимир Сотиров подчерта, че ролята на организацията се утвърждава чрез създадените от държавите-членки специализирани агенции, програми и фондове: "Целите, принципите и задачите на ООН се доразвиват и..

публикувано на 24.10.21 в 19:17

Пунктът за ваксинации в "Пирогов" ще работи от 8ч. до полунощ

От понеделник пунктът за ваксинации в болница "Пирогов" ще работи с променено работно време - от 8ч. сутринта до полунощ. Три екипа ще поставят ваксини, включително в почивните дни, с удължено работно време. За последните четири дни в пункта на спешната болница са поставени 1846 дози. От "Пирогов" съобщиха, че променят и цената на бързите антигенни..

обновено на 24.10.21 в 19:07

Овце и звънци замениха колите и клаксоните в Мадрид

Овце и хлопане на звънци замениха колите и клаксоните по улиците на Мадрид след като местни овчари преминаха през центъра на испанската столица по сезонния за добитъка маршрут.  Всяка година овчарите превеждат стадата от Северна Испания към по-топлите южни райони, където да презимуват.  Преди години маршрутът е минавал през провинцията,..

публикувано на 24.10.21 в 18:45