Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Искра Михайлова: Очаквам върховенството на закона да бъде свързано с еврофондовете

Искра Михайлова
Снимка: БГНЕС

Много страни членки поставят въпроса, че върховенството на закона трябва да бъде издигнато отново на подобаващото му място като основен приоритет в ЕС. То засяга не само отделни страни, а всички в ЕС, заяви пред БНР евродепутатът Искра Михайлова, заместник-председател на комисията по развитие и заместник-ръководител на групата „Обнови Европа“ в ЕП.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя подчерта, че вчера е станало ясно, че Еврокомисията е готова да въведе механизъм, който да реагира и да наблюдава всички страни членки за прилагането на върховенството на закона.

„Един от предлаганите механизми е връзка между върховенството на закона и подкрепата от ЕС – структурните фондове и всякакви финансови инструменти. Твърде много страни настояват за това, което означава, че моментът е назрял. Очаквам, че още от следващата финансова рамка – от 2021 г., ще има обвързващи текстове за връзката между върховенството на закона и подкрепата от общността“, изтъкна Искра Михайлова.

И уточни, че за периода до края на 2020 г. са обсъждани варианти, но при сегашната финансова рамка трудно може да се въведе такова обвързване, тъй като има вече сключени договори.

„Така че очаквам тази връзка да бъде въведена с новата многогодишна финансова рамка“, посочи евродепутатката.

„Върховенството на закона преди всичко предполага признаване на регулациите и законодателството на ЕС във всяка страна член. И мога да кажа, че върховенство на закона не е обвързано с критики към една или друга система, критиките са нормално нещо, а системно нарушаване на общоприетото европейско законодателство“, допълни тя.

Според Искра Михайлова България „се надява“ да има увеличение на евросредствата, но това е за сметка на сериозно намаляване на ресурса за други страни членки, което вече предполага договаряне:

„Имаме предложение на ЕК, което предлага увеличение… в позицията на Европарламента такова разпределение няма“.

„От ключово значение е България да си даде сметка, че новата многогодишна финансова рамка е различна от предходната в момента. Новата рамка поставя конкретни изисквания към всички, в това число и към България. Тя изисква от страните да имат готови стратегически документи, ясни направления, в които ще работят. Когато говорим за регионална политика, България трябва да има много ясна визия за какво ще използва ресурса, който е определен от Фонда за регионално развитие“, изтъкна още евродепутатът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образованието е човешки процес, не технократично мероприятие

На финала е общественото обсъждане на проекта за стратегия за висшето образование за периода 2021-2030 година. В него се предвиждат т ри години бакалавърска степен, стимули за младите преподаватели и дигитализация на образователния процес.  Планира се профилиране на университетите на изследователски, образователни и професионални. „Мисля,..

публикувано на 14.07.20 в 13:30

При липса на ясно лидерство ефективността на съпротивата пада

„На един цикъл от седем години в българското публично пространство се разбърква социално-политическият живот и всеки път излиза част от старата протестираща кохорта, но и нов сегмент ." Това каза в предаването "Преди всички" социалният антрополог Васил Гарнизов, който прави в социалните мрежи своя галерия на протестите от 2013 година и..

публикувано на 14.07.20 в 10:41

Да се подобри обучението на работещите с деца с аутизъм в масовите училища

„По отношение на социалната политика у нас е хубаво да се подобри качеството на обучение на персонала в масовите детски градини и училища, да могат учителите да разпознават ранните маркери на децата от аутистичния спектър ", каза пред БНР Александра Андреева, ерготерапевт в Дневен център ТАЦИТУС. Така по думите й ще може терапията да започне..

публикувано на 13.07.20 в 17:14

Пеевски и Доган се отказаха от охраната от НСО

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски доброволно се отказват от държавната охрана на Националната служба за охрана. Това потвърдиха за "Хоризонт" от ДПС. От партията казват, че  "не вярват в принципала на службата, който е злоупотребил политически с НСО в последните дни, с което я е компрометирал".  По-рано днес стана..

обновено на 11.07.20 в 15:07

България е приета в чакалнята на еврозоната

България и Хърватия бяха приети във валутния механизъм ERM II , който e предшественик на приемането на двете държави в еврозоната и еврото, се казва в съобщение на Европейската централна банка. Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок като 19-и негов член...

публикувано на 10.07.20 в 19:24
Доц. Йосиф Аврамов

Йосиф Аврамов: Върху новите серии евробанкноти има и надпис на кирилица

„Валутният механизъм ERM II неправилно се нарича „чакалнята на еврозоната“ . Чакалня има на гарата, на автогарата, на аерогарата, а в случая съм го нарекъл преддверието на еврозоната.“ Мнението е на доц. Йосиф Аврамов, автор на книгата „България в преддверието на еврозоната“, която излезе наскоро. По-голяма е вероятността да станем..

публикувано на 10.07.20 в 17:04
Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев: Приватизиран е не само плажът, приватизирана е НСО

„Демократична България“ успя да се обърне към широк кръг хора, успя да бъде разбрана и най-после излезе от своите малко умозрителни сложни тематики. Акцията на Христо Иванов беше изключително успешна. Това каза пред БНР културният антрополог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Ивайло Дичев. „Тези неща, което той..

публикувано на 10.07.20 в 11:42