Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 сребърни и един бронзов медал за България на Международната олимпиада по математика

Българският отбор на откриването на Международната олимпиада по математика в Бат, Великобритания.

България е на 19-о място в отборното класиране на Международната олимпиада по математика, като и всеки от 6-те ѝ състезатели се завърна с медал. Българският отбор бе в подмладен състав, но това не му попречи да се представи отлично на състезанието в град Бат, Великобритания, където завоюва 5 сребърни и един бронзов медал в тежката конкуренция.

Иво Петров, ученик в 11 клас на СМГ, който спечели сребърен медал на направи истински подвиг и в рамките на две седмици спечели два сребърни медала от Международната олимпиада по физика в Тел Авив (7-15 юли Тел Авив), сега завоюва сребърен медал и по математика. Също сребърен медал спечелиха Евгени Кайряков, 11 клас, СМГ;Борислав Кирилов, 9 клас, ПЧМГ;Кьонг До, 10 клас, СМГ; Кристиан Минчев, 11 клас, ППМГ Бургас. Кристиян Василев, 12 кл, ПЧМГ се пребори за бронзов медал.

Ръководители на отбора на МОМ 2019 са гл. ас. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ, ИМИ – БАН), гл. ас. д-р Стоян Боев (НБУ) и проф. Петър Бойваленков (ИМИ – БАН) в ролята на наблюдател.

Състезателните дни бяха 16 и 17 юли, като всеки от тях включва решаване по 3 задачи - общо 6 за двата дни. Церемонията по награждаването се проведе на 21 юли, а българският отбор се прибира  на 22 юли вечерта.

Евгени, Иво и Къонг са ученици на СМГ с учители Илиана Цветкова и Ваня Данова. Борислав и Кристиян са ученици на ПЧМГ с учители Ирина Шаркова и Таня Стоева. Кристиан е ученик на ППМГ Бургас с учител Гергана Николова.

Първо място в отборното класиране с еднакъв брой точки завоюваха САЩ и Китай, а в челните 20 места след тях са Южна Корея, Северна Корея, Тайланд, Русия, Виетнам, Сингапур, Сърбия, Полша, Унгария, Украйна, Япония, Индонезия, Индия, Израел, Румъния, Австралия, България Великобритания.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички 60 издания на международната олимпиадата по математика от създаването ѝ до днес. Шестимата български представители тази година мериха математически сили с над 600 ученици от 112 други отбора от всички краища на света. За сравнение - в първата Международна олимпиада по математика през 1959 г. в Румъния се включват 7 държави. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бавна работа на ГКПП Видин - превозвачи се срещат със зам.-министър

Представители на превозвачи търсят съдействие от властите заради бавна работа на румънската гранична полиция на ГКПП Видин. Ситуацията на граничния пункт превозвачите описват като тежка и поради тази причина още днес е свикана спешна среща в Министерство на вътрешните работи. Срещата ще се води от заместник-министър Стоян Темелакиев...

публикувано на 22.05.24 в 10:07

Първа българска песен за ИИ

Никога досега преходът между две епохи не е бил по-драстичен за преживяващите го . Това каза пред БНР Таня Желязкова – Тея, автор на текста на първата българска песен за изкуствения интелект - "Век на изкуствен интелект". Темата за ИИ е в центъра на обществения интерес по целия свят. Той се превръща във визитна картичка на 21 век , но едва..

публикувано на 22.05.24 в 09:45

Администрацията на Байдън с мерки за намаляване цените на бензина

Администрацията на американския президент Джо Байдън освобождава около 1 милион барела бензин от резерва, за да намали цените на бензина в страната.  Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че това е  "стратегическо освобождаване от резерва" между Деня на паметта и националния празник 4 юли. Според Гранхолм администрацията е..

публикувано на 22.05.24 в 09:44

Кипър разширява стратегията за "съживяване" на планинските райони

Кипър разширява Националната стратегия за развитие на планинските райони и обявява нови жилищни планове за съживяването им, субсидирани от правителството. Те ще бъдат обсъдени на среща с участието на петима министри, на ръководители на държавни служби и агенции. С новите подобрени жилищни програми за планинските и отдалечените райони се..

публикувано на 22.05.24 в 09:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия си президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район при лоши метеорологични условия. Множеството се е събрало в района на Техеранския университет,..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията не се решава въпросът. Това мнение изрази пред БНР проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра..

публикувано на 22.05.24 в 08:25