Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отхвърлиха иранските твърдения за разбита шпионска мрежа на ЦРУ

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати отхвърлиха иранските твърдения за разбита шпионска мрежа на ЦРУ. В същото време продължава напрежението между Лондон и Техеран заради заловения в петък британски танкер. 

Американският президент Доналд Тръмп обяви в Туитър, че информацията за разбита от Иран шпионска мрежа на ЦРУ е "абсолютно фалшива". Подобна беше реакцията на държавния секретер Майк Помпео, който каза, че "Техеран има дълга история от лъжи". 

По-рано Иран съобщи, че е заловил 17 шпиони, работили за американската разузнавателна агенция, като част от тях са осъдени на смърт.  Според информация на иранската държавна телевизия арестите са извършвани в продължение на година до март 2019. 

Новината идва на фона на напрежението между Иран и Великобритания заради заловения в Ормузкия проток в петък британски танкер "Стена Имперо". Очаква се Лондон да реши как да отговори, след като премиерът Тереза Мей събра т.нар. "комитет "Кобра" по сигурността на спешна среща. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хеликоптер на Иранската революционна гвардия кръжи на задържания танкер

Лондон иска мисия на ЕС да гарантира мореплаването през Ормузкия проток

Британският външен министър Джереми Хънт съобщи, че Великобритания ще работи за създаването на ръководена от Европейския съюз мисия за морска сигурност, която да гарантира безопасното преминаване на корабите през Ормузкия проток. Хънт говори..

обновено на 22.07.19 в 20:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лоренцо Кодоньо: Поемането на общ дълг е много спорна тема в Европа

Европейският съюз се нуждае от поне 800 милиарда евро инвестиции годишно. Това изречение, записано в доклада на бившия управител на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги, ясно обобщава състоянието на икономиката в съюза...

публикувано на 14.09.24 в 09:55

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство заради катастрофата в "Граф Игнатиево"

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство отправи през социалните мрежи на Димитрина Попова. Попова е жената до загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев. Призивът дойде слез смъртта на двамата военни пилоти в..

публикувано на 14.09.24 в 09:20

Кръстовден е!

Хиляди се събраха с молитва за изцеление  в местността "Кръстова гора" над Асеновград, на  празника Въздвижение на Светия кръст- популярен като Кръстовден. Празничната служба в манастира "Света Троица" ще бъде водена от Пловдивския митрополит..

публикувано на 14.09.24 в 08:51

МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави  между ноември и края на март. Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от..

публикувано на 14.09.24 в 08:20
Ф-35

САЩ одобри потенциална продажба на 32 Ф-35 на Румъния

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 32 изтребителя Ф-35 и самолетни двигатели на Румъния. Сделката е на стойност 7,2 милиарда долара, съобщиха от  Пентагона, предаде БТА. Главен изпълнител ще бъде компанията..

публикувано на 14.09.24 в 07:58

140 млн. повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка..

публикувано на 14.09.24 в 07:54

За 9-и път: Жители на свищовски села с пътна блокада заради безводие

Жителите на свищовските села, които бедстват заради безводие, за девети път излизат на протест с пътна блокада. Между 10 и 12 часа на два пъти за половин час те ще затворят пътя Плевен - Русе при разклона за село Горна Студена. Хората от..

публикувано на 14.09.24 в 07:47