Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: В Украйна има купуване на гласове и преплитане на бизнес и политически интереси

| обновено на 23.07.19 в 08:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Службата за външна дейност на ЕС отбелязва, цитирайки предварителна оценка на ОССЕ за изборите в Украйна, че има информация за купуване на гласове и преплитане на бизнес и политически интереси, които са диктували тяхното отразяване в медиите. 

"Важно е украинските власти да се справят с тези недостатъци на базата на препоръките на ОССЕ за следващите избори", се отбелязва в изявление на службата. В него се подчертава, че ЕС очаква необходимите реформи от страната, в т.ч. и по-нататъшното укрепване на върховенството на закона, борбата срещу корупцията, енергийната и макро-икономическата стабилност, които ще облагодетелстват украинските граждани. 

"Украинският народ за пореден път даде силен мандат за реформи през следващите 5 години. Сега новите власти трябва да оправдаят тези очаквания", се подчертава в изявлението. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

проф. Нина Дюлгерова

Проф. Нина Дюлгерова: Новите кукли в Украйна ще действат като старите

„Всичко се повтаря, както преди“. Такава формула използва в коментара си пред БНР за резултатите от парламентарните избори в Украйна проф. Нина Дюлгерова. Партията „Слуга на народа“ на новия президент Владимир Зеленски получи..

публикувано на 22.07.19 в 13:16
Володимир Зеленски

Президентската партия печели парламентарните избори в Украйна

Новият президент на Украйна – актьорът Володимир Зеленски, изглежда ще стане първия лидер на страната след разпада на СССР, чиято партия ще има парламентарно мнозинство в резултат на предсрочните избори в неделя, предаде Ройтерс. При рекордно ниска..

обновено на 22.07.19 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германска военна база е напълно изолирана заради съмнение в саботаж

Германска военна база край летището Кьолн-Бон е напълно изолирана заради съмнение в саботаж, пише онлайн изданието Шпигел.  Според информацията на Шпигел не може да бъде изключен саботаж срещу база на Бундесвера. Властите предполагат, че питейната..

публикувано на 14.08.24 в 12:50

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци, където са спасени къщи край ЖП линията. Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци...

публикувано на 14.08.24 в 12:47

Обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет. Но при какви условия?

Пътниците могат да получат обезщетения между 250 и 600 евро при закъснял или отменен полет . Това обясни пред БНР Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център.  "Сумата от 250 евро би могла да бъде получена като компенсация при..

публикувано на 14.08.24 в 12:35
Димитър Главчев

Главчев: Бих оставил всички министри и в новия кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев започна днешното заседание на правителството с надеждата всички членове на кабинета да останат и в следващия. Той им пожела успех с каквото и да се занимават занапред: "Бих оставил всички да продължат да работят, да..

публикувано на 14.08.24 в 12:22

НС отхвърли предложението за въвеждане на само един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас. Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни..

публикувано на 14.08.24 в 11:54

Освободиха зам.-председателя на КФН

Със 109 гласа "за", 36 - "против" и 16 въздържали се, НС освободи от заеманата длъжност зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов поради подадена оставка. В комисията Савов ръководеше управление "Застрахователен надзор".  От..

публикувано на 14.08.24 в 11:52
Бойко Борисов

Политическите реакции на акцията срещу Гайтански

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  коментира акцията срещу Гайтански с думите, че всяко подобно действие може да бъде нарочено за политическа поръчка:  "Който каквото и да направи в тези служби - и МВР, и Прокуратура, и Следствие, може веднага да..

публикувано на 14.08.24 в 11:46