Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Мълър ще бъде изслушан днес в Конгреса

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият спецпрокурор Робърт Мълър ще се яви днес на изслушване на две комисии в американската Камара на представителите, където ще отговаря за първи път публично на въпроси за ръководеното от него разследване за руска намеса в изборите за президент през 2016-а.

През май при закриването на разследването Мълър заяви, че ако се наложи да дава показания, те няма да се различават от посоченото в доклада. В заключението бе посочено, че кампанията на президента Доналд Тръмп не е работила заедно с Русия, но не бе даден категоричен отговор дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

По-рано тази седмица стана ясно, че намерението е Мълър да се придържа към написаното в доклада, като така ще се опита да избяга от създаване на сензационни новини. Анализатори посочват, че в ролята си на бивш директор на ФБР той има опит в подобни изслушвания и умее да запазва хладнокръвие и да отклонява въпроси.

Демократите вече изпратиха сигнал, че смятат да попитат за епизодите в над 400-те страници на разследването, в които може да се тълкува, че Тръмп се е опитал да попречи на правораздаването.

Питанията на републиканците най-вероятно ще произхождат от убеждения, че разследващите не са били безпристрастни.

Първото изслушване - в правната комисия, е планирано за 15:30 часа българско време и се очаква да продължи около три часа. След това Мълър ще се яви пред комисията по разузнаването, където ще отговаря на въпроси в продължение на около два часа.

Според АП бившият специален прокурор е поискал с него да се яви и Арън Зебли - един от заместниците му. Молбата, за която е станало ясно от анонимен източник, бе критикувана от републиканците.

Логичната стъпка на демократите след изслушването е да преминат към по-интензивно призоваване на преки свидетели на ситуациите, в които може да се приеме, че е имало опити за възпрепятстване на правосъдието, но подобна задача вероятно ще се окаже неуспешна. Опитите в тази насока засега са неуспешни, тъй като Белия дом блокира явяването с използване на правомощията си да не допуска публично оповестяване на дадена информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп произнася речта

Тръмп: Мълър щеше да повдигне обвинения, но няма за какво

Най-големият президентскио тормоз в история – така държавният глава на САЩ Доналд Тръмп нарече в Туитър разследването на Робърт Мълър за предполагаемия руски сговор, което вчера официално приключи с разпускането на офиса спецпрокурора. „След като..

публикувано на 30.05.19 в 15:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия..

публикувано на 06.05.24 в 07:41

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския..

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица..

публикувано на 06.05.24 в 03:36