Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Мълър ще бъде изслушан днес в Конгреса

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият спецпрокурор Робърт Мълър ще се яви днес на изслушване на две комисии в американската Камара на представителите, където ще отговаря за първи път публично на въпроси за ръководеното от него разследване за руска намеса в изборите за президент през 2016-а.

През май при закриването на разследването Мълър заяви, че ако се наложи да дава показания, те няма да се различават от посоченото в доклада. В заключението бе посочено, че кампанията на президента Доналд Тръмп не е работила заедно с Русия, но не бе даден категоричен отговор дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

По-рано тази седмица стана ясно, че намерението е Мълър да се придържа към написаното в доклада, като така ще се опита да избяга от създаване на сензационни новини. Анализатори посочват, че в ролята си на бивш директор на ФБР той има опит в подобни изслушвания и умее да запазва хладнокръвие и да отклонява въпроси.

Демократите вече изпратиха сигнал, че смятат да попитат за епизодите в над 400-те страници на разследването, в които може да се тълкува, че Тръмп се е опитал да попречи на правораздаването.

Питанията на републиканците най-вероятно ще произхождат от убеждения, че разследващите не са били безпристрастни.

Първото изслушване - в правната комисия, е планирано за 15:30 часа българско време и се очаква да продължи около три часа. След това Мълър ще се яви пред комисията по разузнаването, където ще отговаря на въпроси в продължение на около два часа.

Според АП бившият специален прокурор е поискал с него да се яви и Арън Зебли - един от заместниците му. Молбата, за която е станало ясно от анонимен източник, бе критикувана от републиканците.

Логичната стъпка на демократите след изслушването е да преминат към по-интензивно призоваване на преки свидетели на ситуациите, в които може да се приеме, че е имало опити за възпрепятстване на правосъдието, но подобна задача вероятно ще се окаже неуспешна. Опитите в тази насока засега са неуспешни, тъй като Белия дом блокира явяването с използване на правомощията си да не допуска публично оповестяване на дадена информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп произнася речта

Тръмп: Мълър щеше да повдигне обвинения, но няма за какво

Най-големият президентскио тормоз в история – така държавният глава на САЩ Доналд Тръмп нарече в Туитър разследването на Робърт Мълър за предполагаемия руски сговор, което вчера официално приключи с разпускането на офиса спецпрокурора. „След като..

публикувано на 30.05.19 в 15:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста...

публикувано на 15.07.24 в 20:15
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория..

публикувано на 15.07.24 в 19:54

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много..

публикувано на 15.07.24 в 19:39
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска"

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул...

публикувано на 15.07.24 в 19:32

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават..

публикувано на 15.07.24 в 18:43