Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли президентското вето върху договора за изтребителите Ф-16

| обновено на 26.07.19 в 15:52
Снимка: Ани Петрова - БНР

Народното събрание отхвърли президентското вето върху договора за изтребителите Ф-16. След два часа  дебати, със 128 гласа парламентът отхвърли възраженията на президента по ратификацията на договора. 

В началото на дебата Румен Гечев от БСП предложи ветото на президента да бъде подкрепено и покупката на изтребителите обсъдена отново. Депутатът от левицата коментира за пореден път цената на изтребителите, като посочи, че тя е изключително висока, както и че сделката крие скрити разходи. Предварителното изплащане на самолетите е изключително сериозен разход за страна като България, изтъкна Гечев:

"Прогнозна цена означава, че цената, която сега е заявена, не е последна. И в клаузите на договора много ясно доставчикът е посочил, че той може без предупреждение да промени с 10% цените, считайте автоматично с колко към момента, 230 млн., без да се замисли. Няма доставчик, който няма да използва тази възможност. Второ, в договора пише, че само с уведомяване, без съгласието на българската страна може да се промени цената с над 10%.

Христо Гаджев от ГЕРБ опроверга думите на Гечев. Според Гаджев опозицията прави неверни внушения. 

А бившият военен министър и депутат от управляващата партия Валентин Радев обясни кратко:

"Изкуствено манипулирате, но като цитирате, казвайте и едната, и другата истина. И всички останали ще си направим добре изводите".

Йордан Цонев от ДПС заяви, че тезата на БСП e фалшива и българското законодателство позволява покупката на самолетите:

"Ако цялото ви условие е построено върху фалшиви твърдения и от там фалшиви изводи, това е друг въпрос. Но тук никой не е лъгал. Тезата беше друга. Българското законодателство позволява покупка на такава мащабна техника без търг и конкурс в директни преговори с продавача".

Сделката за закупуването на американските самолети Ф-16 се гласува окончателно от парламента, след като президентът Румен Радев наложи вето, но Комисията по отбрана го преодоля.

Четирите договора за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второто четене на 19 юли след близо 5-часови дебати. Покупката на новите самолети раздели Обединените патриоти и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докати НФСБ и "Атака" плюс "Воля"  се обявиха против държавата да прави този разход сега.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифицирането на договорите. В мотивите си държавният глава посочва изключително острата липса на консенсус по темата и острите спорове в Народното събрание. Президентът уточни и рязкото покачване на бюджетния дефицит в резултат на сделката, както и това, че законът е приет "по бързата писта". Депутатите ще имат последната дума при приемането на сделката за американските самолети.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джема Грозданова: Ветото на президента за Ф-16 е изненадващо

Председателят на комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова от ГЕРБ определи ветото на президента на покупката на самолетите Ф-16  като “изненадващо“: “Външнополитическите сигнали ще бъдат тепърва ясни. Според мен..

публикувано на 26.07.19 в 09:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38