Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Анелия Рангелова:

Няколко дни на морето не могат да запълнят година емоционална празнота

Не можем да разчитаме кратката почивка да ни захрани емоционално, ако не сме се погрижили за това през годината, казват психолозите.
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото от хиляди снимки в социалните мрежи се „разлива“ морето.

„Човек е свързан с природата от времената, в които се е появил. Но споделянето е това, което дава видимост на общуването между човека и морето днес“, коментира пред „Хоризонт“ психологът доц. Анелия Рангелова.

„Тази видимост можем да я тълкуваме като желание за съпреживяване на нашата емоция, която морето извиква. Тя е различна при различните хора, но това, което морето ни дава, е може би усещането за безкрайност, за мощ, усещането понякога за тишината, макар и в един морски прибой. Ние чуваме неща, които може би морето ни говори, ако сме по-романтични.“

Често възприемаме морето като начин да „нахраним“ емоциите си, които сме ощетявали през всички други дни, втурвайки се от грижа в грижа и от ангажимент към ангажимент, и имаме огромното несправедливо очакване към възможностите на морето, подчерта психологът. Така можем да останем разочаровани.

„Не можем да разчитаме на един кратък период от време да заличи щетите, които сами сме си нанасяли през всичките останали дни. Ако ние разчитаме, ако сме възложили на вселената грижата за нашето щастие, а тя за съжаление няма подобен ангажимент, можем да останем разочаровани от това, че той, светът, не се е погрижил ние да сме максимално щастливи в тази наша морска история.“

„Ако не сме зареждал усещането си за щастливост през останалите дни, не можем да разчитаме, че то ще се събуди рязко, внезапно точно в тези дни, в които ние сме избрали да бъдем в зареждаща близост с морето конкретно“, допълни Анелия Рангелова в предаването "Закуска на тревата".

Тя съветва да сме любопитни и готови да се срещнем с нещо ново и различно, вместо да търсим перфектното място и перфектното време.

„Ако, не дай си Боже, се зададат облаци, има хора, които изпадат в дълбока драма, тоест те нямат никаква идея какво могат да направят в един мрачен ден на морето. Колкото по-богат репертоар имаме за общуване със света, толкова този репертоар ще бъде полезен за общуването ни за кратко време с морето. Да не очакваме то да ни създаде емоцията. Това трябва да бъде една споделена емоция – между човека и морето.“

Пет, седем или десет дни не могат да запълнят всички дефицити, които сме натрупали през останалото време в общуването си, категорична е доц. Рангелова.  

„Било то със съпруг, съпруга, деца. И това голямо очакване за промяна, много възможно е, понеже не е реалистично да бъде изпълнено, да ни доведе до едно разочарование, усещане за провал дори на нашите опити да заредим емоционалната връзка с близките хора. Това емоционално зареждане се прави всеки ден. Много малко вероятно е това да може да бъде компенсирано за няколко дни, независимо от мястото, на което сме. Има изследвания, че много двойки се разделят след подобен опит да стоплят емоциите помежду си за няколко дни.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14