Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Психологът Анелия Рангелова:

Няколко дни на морето не могат да запълнят година емоционална празнота

Не можем да разчитаме кратката почивка да ни захрани емоционално, ако не сме се погрижили за това през годината, казват психолозите.
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото от хиляди снимки в социалните мрежи се „разлива“ морето.

„Човек е свързан с природата от времената, в които се е появил. Но споделянето е това, което дава видимост на общуването между човека и морето днес“, коментира пред „Хоризонт“ психологът доц. Анелия Рангелова.

„Тази видимост можем да я тълкуваме като желание за съпреживяване на нашата емоция, която морето извиква. Тя е различна при различните хора, но това, което морето ни дава, е може би усещането за безкрайност, за мощ, усещането понякога за тишината, макар и в един морски прибой. Ние чуваме неща, които може би морето ни говори, ако сме по-романтични.“

Често възприемаме морето като начин да „нахраним“ емоциите си, които сме ощетявали през всички други дни, втурвайки се от грижа в грижа и от ангажимент към ангажимент, и имаме огромното несправедливо очакване към възможностите на морето, подчерта психологът. Така можем да останем разочаровани.

„Не можем да разчитаме на един кратък период от време да заличи щетите, които сами сме си нанасяли през всичките останали дни. Ако ние разчитаме, ако сме възложили на вселената грижата за нашето щастие, а тя за съжаление няма подобен ангажимент, можем да останем разочаровани от това, че той, светът, не се е погрижил ние да сме максимално щастливи в тази наша морска история.“

„Ако не сме зареждал усещането си за щастливост през останалите дни, не можем да разчитаме, че то ще се събуди рязко, внезапно точно в тези дни, в които ние сме избрали да бъдем в зареждаща близост с морето конкретно“, допълни Анелия Рангелова в предаването "Закуска на тревата".

Тя съветва да сме любопитни и готови да се срещнем с нещо ново и различно, вместо да търсим перфектното място и перфектното време.

„Ако, не дай си Боже, се зададат облаци, има хора, които изпадат в дълбока драма, тоест те нямат никаква идея какво могат да направят в един мрачен ден на морето. Колкото по-богат репертоар имаме за общуване със света, толкова този репертоар ще бъде полезен за общуването ни за кратко време с морето. Да не очакваме то да ни създаде емоцията. Това трябва да бъде една споделена емоция – между човека и морето.“

Пет, седем или десет дни не могат да запълнят всички дефицити, които сме натрупали през останалото време в общуването си, категорична е доц. Рангелова.  

„Било то със съпруг, съпруга, деца. И това голямо очакване за промяна, много възможно е, понеже не е реалистично да бъде изпълнено, да ни доведе до едно разочарование, усещане за провал дори на нашите опити да заредим емоционалната връзка с близките хора. Това емоционално зареждане се прави всеки ден. Много малко вероятно е това да може да бъде компенсирано за няколко дни, независимо от мястото, на което сме. Има изследвания, че много двойки се разделят след подобен опит да стоплят емоциите помежду си за няколко дни.“


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.