Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Маккейб: Кристалина Георгиева има голям шанс да оглави МВФ

| обновено на 27.07.19 в 11:45
Кристалина Георгиева
Снимка: БТА

След като дългогодишният ръководител на Международния валутен фонд Кристин Лагард бе номинирана за следващия председател на Европейската централна банка, започна надпреварата за поста на Лагард във Вашингтон. Един от най-силните претенденти може да се окаже българката Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка. Името ѝ се определя като консенсунсо от Франция, която настоява за промяна на условията, на които трябва да отговаря ръководителят на фонда, за да може Кристалина Георгиева да поеме поста. Това обаче не е единствената силна кандидатура, категорични са експертите, с които разговаря Марта Младенова.

Липсата на единна позиция сред европейските държави и непредсказуемостта на американския президент Доналд Тръмп карат експертите по-скоро да правят залози кой ще наследи Кристин Лагард като ръководител на Международния валутен фонд, отколкото да основават анализа си на обективни факти. И все пак - ако трябва да тръгнем от някъде, то е да оценим работата на самата Лагард и да очертаем предизвикателствата пред новия ръководител на фонда, за да опитаме да намерим и най-подходящия профил на топкандидата.

„Кристин Лагард изгради много добра репутация в Международния валутен фонд и нейното управление е считано за много успешно. Със сигурност следващия директор трябва да притежава същите качества - да е способен да предлага компромисни решения и да има много добро развито чувство за политическата ситуация“.

Така започва анализът на Мишел Чан, която преподава в Колидж оф Юръп в белгийския град Брюж. Тезата ѝ подкрепя и Стивън МакКейб, който преподава в Бирмингам: „Тя е главен изпълнителен директор на Световната банка, което е много интересно и със сигурност я прави много силен кандидат. Освен това тя е жена и е доказала, че може да върши добра работа. Между другото, именно това би било продължение на завета на Кристин Лагард, която беше блестяща в тази роля“.

Именно заради това, че е „блестяща“, Кристалина Георгиева често е спрягана за една или друга позиция, включително за поста на Жан-Клод Юнкер, чиято дясна ръка беше преди да се върне във Вашингтон. Това се случи, след като Георгиева не успя в надпреварата за ръководител на ООН. Постът главен изпълнителен директор на Световната банка бе създаден за нея от предишния ръководител на институцията, а в първото си интервю за българска медия на този пост, дадено за „Събота 150“ през 2017-та година, Георгиева разказа: „Когато Джим Ким се обади на бившия ми шеф – на Жан-Клод Юнкер, му каза „Жан-Клод, знам, че не ти се иска да я пускаш Кристалина, обаче прати ми я, за да направи тя „план Юнкер“ за света“.

И тя го направи и дори когато Световната банка остана за кратко без ръководител, Георгиева стана временно изпълняващ длъжността, спомня си Крис Хафнър, експерт по управление на финансови институции:

„Ако Международният валутен фонд търси някой, който може да продължи работата на Кристин Лагард, Кристалина Георгиева е много избор. В същото време мисля, че тя ще остави една огромна празнина в екипа на Световната банка. Там тя върши огромно количество работа. Тя беше двигателят да се увеличи капиталът на банката, както и на много други от новите и инициативи. Работата ѝ в Световната банка е отлична“.

Което обаче прави шансовете на Георгиева да пресече улицата между сградите на Световната банка и Международния валутен фонд, за да седне в новия си кабинет, не особено големи. Освен това - възрастовата граница от 65 години преди встъпване в длъжност и освобождаването на поста при навършване на 70, все още е проблем, макар и Франция да настоява тя да отпадне.

„В момента имаме много хора, които са на висока възраст. Погледнете само политиците - например, американският президент Доналд Тръмп. Той е на повече от 70 години. Някои хора биха оспорили правилността на начина, по който управлява, но това е друг въпрос. Бърни Сандърс, който ще оспори президентския пост на Тръмп, е на 77 години. Аз напълно подкрепям идеята за отпадането на възрастовото ограничение, това е ситуацията в модерния свят. Една от най-важните религиозни позиции на света - на папата, винаги се заема от възрастен човек. Те дори не обмислят идеята да изберат млад човек, а за тях границата от 65 години е долна, за да може някой да бъде избран за папа. Просто има такива постове, които със сигурност изискват човек с много богат опит и експертиза. Във Великобритания например възрастта за пенсиониране е 67. Това предполага, че хората и малко над тази възраст се считат за напълно трудоспособни“, коментира Стивън МакКейб, чийто фаворит е съвсем различен:

„Аз съм много голям привърженик на Марк Карни. Той има наистина много силно присъствие в Английската централна банка. Знаете, че има неписано правило - ръководителят на Международния валутен фонд трябва да е европеец. Лагард е от Франция, а сега ще оглави Европейската централна банка. Това обаче е съвсем европейска институция, докато Международният валутен фонд обединява държави от няколко континента. Предполагам, че Европа ще се опита да задържи водещата роля при номинацията за фонда“.

Марк Карни обаче не е харесван от американския президент Доналд Тръмп, което може да е проблем, и не само - допълва Крис Хафнър:

„Неговото име също е сред тези, които много хора споменават като възможен кандидат. Със сигурност той има експертиза и образование, за да се справи много добре на този пост. И тук отиваме към въпроса за политическото решение. Буди притеснение фактът, че въпреки притежанието на европейски паспорт Марк Карни не е европеец“.

„Неговото име също е сред тези, които много хора споменават като възможен кандидат. Със сигурност той има експертиза и образование, за да се справи много добре на този пост. И тук отиваме към въпроса за политическото решение. Буди притеснение фактът, че въпреки притежанието на европейски паспорт Марк Карни не е европеец“, допълва Мишел Чан, която много би искала жена да оглави Международния валутен фонд. Затова слага в надпреварата и Надя Калвиньо, испанският министър на икономиката:

„Да, бих казала, че името ѝ със сигурност е сред потенциалните кандидати. От това, което чувам обаче, като че ли везните накланят към друг кандидат. Все повече се споменава името на Йерун Дейселблум - бившия финансов министър на Холандия и ексръководител на еврогрупата“.

И още идеи - Оли Рен, който ръководи Финландската централна банка и бе сред фаворитите за поста на Марио Драги в Европейската централна банка, настоящият шеф на Еврогрупата - португалецът Мариу Сентену и...самият Марио Драги, който е на 71-години в момента, но както вече стана ясно, отпадането на възрастовата граница е одобрявана стъпка от всички.

„Мисля, че би се стигнало до много интересна размяна между Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Тогава обаче би възникнал въпросът какво точно правим, за да може тези организации да се развиват чрез свежи идеи“, посочва Хафнър.

Именно заради това самият Драги в четвъртък опроверга възможността да оглави Международния валутен фонд, макар да се чувства поласкан от спрягането на името му сред топ кандидатите. А какво ще кажете за идеята - новият ръководител на фонда да не е европеец?

„Мисля, че Мохамед Ел Ериан би бил един чудесен кандидат. Той със сигурност би бил свързващото звено между Изтока и Запада. Освен това има образованието и опита да заеме толкова важна позиция, както и останалите качества, за да бъде един много добър директор на Международния валутен фонд“, допълва Крис Хафнър.

Роден в Египет, Ел Ериан има богат опит в банковите среди в Съединените щати.

„Още от самото начало едно от големите предизвикателства пред Международния валутен фонд е разделението между страните, които членуват в него. Сега, когато има нарастващ популизъм и скептицизъм, евентуалният избор на нов ръководител от държава извън Европа - т.е. някоя от развиващите се икономики, би дал много силен сигнал за важността на фонда и способностите му като международна институция“, коментира Мишел Чан, според която все пак победителят ще е европеец:

„Аз предпочитам Кристалина Георгиева. Тя не само ще увеличи представителството на жените на толкова високи позиции, но и ще бъде кандидат от регион, който към момента не се вижда във високите етажи“.

Но е „вечният“ кандидат, който дори не получи подкрепа от българския премиер Бойко Борисов да заеме някои от висшите постове в Европа след формирането на следващата комисия, припомнят скептиците. 

Ройтерс съобщи вчера, позовавайки се на френски представител, пожелал анонимност, че Кристалина Георгиева е добавена в списъка с кандидатите, които ЕС обсъжда за управляващ директор на МВФ.

Репортажът можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03