Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са последствията от разследването на спецпрокурора Робърт Мълър

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом определи показанията на бившия специален прокурор Робърт Мълър като позор за нацията:„Това е абсолютна катастрофа за страната. Това е фалшив лов на вещици и никога не трябваше да се позволява да се случва отново. Това е предателство.“

И наистина на моменти представянето на Мълър беше неубедително.

Едносрични отговори, често казваше не помня, не е в моите правомощия, не мога да отговарям в детайли, обърнете се към доклада. Но Мълър направи това, което се искаше от него - остана в рамките на 448-те страници, които подготви след 22-месечно разследване за руска намеса в президентските избори през 2016-та година. Лора Белин е блогър от сърцето на Америка - щата Айова. Самата тя гледа внимателно 6-часовото изслушване на Робърт Мълър в Конгреса и смята, че от него има какво да се научи:

 „Повечето хора в Съединените щати не са чели доклада и не знаят колко доказателства са открити за възпрепятстване на правосъдието или за руска намеса в изборите през 2016-та. Ето защо много хора имаха възможност да научат нещо, дори и да изглежда, че Робърт Мълър не даде кой знае какви отговори.“

Мълър говори публично за първи път след публикуването на доклада по-рано тази година, след което Доналд Тръмп гордо заключи, че той е оневинен. Тази седмица Мълър категорично го опроверга в отговор на директен въпрос от страна на конгресмените - демократи.

Мълър беше категоричен и за 10 случая, в които Доналд Тръмп се е опитал да възпрепятства разследването и да го уволни като специален прокурор.

„Това се казва в доклада, аз стоя зад доклада си“

Мълчаливият сфинкс на Съединените щати проговори след 2 -годишно мълчание, докато траеше разследването, озова се в средата на ринга в боксовия мач между демократи и републиканци и не се даде нито на едната, нито на другата страна. Демократите не чуха бомбастични изявления срещу Доналд Тръмп, а лидерът им в долната камара Нанси Пелоси се съсредоточи върху цифрите.

„Разследването на Мълър в числа: 40 милиона долара похарчени от американското правителство. Помните ли колко каза, че ще струва Тръмп - по-малко от това. 37 организации и хора, обвинени в престъпни деяния, 25 криминални дела, 7 осъдени, включително 5-ма високопоставени служители от кампанията на Тръмп. И после той нямал никакви връзки с Русия…. 10 случая на възпрепятстване на разследването, да и не е оневинен. Това чухме“, заяви Пелоси.

Републиканците от друга страна не чуха и категорични слова, които да оневинят държавния глава и определиха показанията като театър.

„И сега когато г-н Мълър е тук, те твърдят, че докладът му показва връзки с Русия. И те са прави - има връзки но между Русия и Демократите. Те вече признаха, и в интервюта, и в анонимни изявления пред репортери, че днешното изслушване не е за да се сдобием с информация. Казаха, че искат да „съживят доклада на Мълър“, да „създадат телевизионно шоу“ като г-н Мълър рецитира пасажи от собствения си доклад. С други думи изслушването е политически театър“, отбеляза Девин Нунес, шеф на комисията по разузнаване в долната камара на Конгреса.

Явяването на Мълър пред Конгреса не предизвика разместване на пластовете, а вместо това отново показа колко разединена е Америка. За Лора Белин от Айова това е само началото.

Не мисля, че нещо може да разтърси нещата за един ден. Историята на разследването „Уотъргейт“  срещу президента Никсън през 70-те показва, че с времето, докато Конгресът провеждаше своите изслушвания и хората научаваха все повече, това промени общественото мнение за Никсън. Изслушванията тази седмица няма да са краят на разследванията на Конгреса за действията на президента Тръмп, а само отправна точка, от която да продължат. Едва ли има голяма промяна в обществените нагласи, но със сигурност изслушването на Мълър имаше малък ефект“, коментира Белин.

Какъвто и ефект да имат показанията на Мълър те със сигурност убиха окончателно мечтата на някои за импийчмънт на Доналд Тръмп преди президентския вот през 2020-та. Лидерът на демократите в Долната камара на Конгреса Нанси Пелоси отдавна се обяви против импийчмънт.

„Ако има повод за импийчмънт от тук трябва да тръгнем - искам да имаме силен казус, който се опира на факти - факти и закон… това има значение“.

Според Лора Белин демократите нямат интерес от импийчмънт в този момент:

„Основните опасения са, че републиканците контролират американския президент. Импийчмънт означава просто Камарата на представителите да гласува да бъдат повдигнати обвинения в престъпна дейност срещу президента, това не означава, че той ще бъде отстранен от поста без вот в Сената, а той никога няма да гласува срещу Тръмп. Когато контролираната от републиканците Долна камара започна импийчмънт срещу Бил Клинтън през 1989-та и после Сенатът не го отстрани от поста, някои смятат, че това само навреди на Републиканската партия, а Бил Клинтън беше оневинен и влезе в ролята на  жертвата. Има много опасения, че така ще стане и сега.“

В много заведения в Съединените щати показанията на Мълър се излъчваха на живо, а реакциите на местни жители отразяваха разделението.

„Важният момент е, че Мълър беше ясен с доклада и с показанията си, че е имало възпрепятстване на правосъдието и той даде много конкретни примери за това.“

„Не виждам как научавам нещо ново, защото той отказа да отговори на някои от въпросите, които му зададоха.“

„Всеки го тълкува според очакванията си, нямаше изненади.“

Медиите на източното и западното крайбрежие предаваха и анализираха на живо изслушванията в Конгреса, но в сърцето на страната, там където Тръмп има най-много привърженици, хората имат други интереси, твърди Лора Белин.

 „Не знам дали един обикновен американец би гледал въобще с часове един политически доклад, повечето американци не са толкова политизирани и руската намеса не е най-важният проблем за тях. Ходя на много политически събития и хората задават въпроси за здравеопазване, образование, околна среда“, отбелязва Белин.

Щатът Айова, откъдето е Лора Белин, претърпя истинска трансформация на предишните избори:

„През 2016-та имаше огромна промяна за Айова. В 6 поредни президентски вота ние бяхме колебаещ се щат, арена на голямо съревнование и тогава нещата се промениха. Много хора очакваха тогава Доналд Тръмп да спечели в Айова, но той спечели с почти 10% преднина и това беше изненада. Преднината му тук беше по-голяма от щати като Тексас, Аризона и Джорджия, които по традиция са републикански. Бих казала, че Айова вече не е сцена на предизборни битки, както в миналото, и може би Доналд Тръмп ще победи тук отново“.

От началото на президентската кампания Доналд Тръмп шокира Америка и света с расистки туитове, а след показанията на Мълър остава уверен в победата си през 2020-та.

Тръмп: „Демократите нямаха нищо срещу мен и сега имат по-малко и от нищо. Мисля, че ще претърпят голяма загуба на изборите през 2020-та, ще изгубят и места в Конгреса, заради пътя, по който са избрали да вървят.“

„Това е нарочна стратегия - той иска да преувеличи разделенията в обществото, за да мобилизира привържениците си и да ги ентусиазира“, казва Лора Белин и очаква война с компромати до 2020-та година:

„Вече видяхме, че хора, свързвани с президента, пътуват до Украйна, за да събират информация за сина на Джо Байдън. Може да има изфабрикувани данни, може да има разследвания, предстои много мръсна кампания. Тъй като обществото е много разделено и рейтингът на Тръмп не е много висок, той ще иска мръсна кампания, за да се спаси“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Силистренци ще гледат премиерно нова интерпретация на "Криворазбраната цивилизация"

Добре познатия сюжет на пиесата "Криворазбраната цивилизация" силистренци ще имат възможност да гледат тази вечер от 19:00 часа на сцената на Драматично-кукления театър, но поднесен в стила на театралната клоунада. Въпреки това, посланието на спектакъла остава същото, а именно, че приемайки новите неща, не трябва да загърбваме род и родина...

публикувано на 16.04.24 в 10:18
Протест на журналисти в Атина, май 2016 г.

Гърция: Денонощие без новинарски емисии, журналистите искат скок на заплатите

Работещите във всички гръцки медии участват в 24-часова стачка, като част от призива на синдикатите за протести. Журналистите стачкуват днес, за да излъчват утре протестните демонстрации в страната. Всички медии прекратиха излъчването на новинарски емисии за 24 часа в знак на подкрепа към синдикатите и техните искания за стачката утре...

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Селски кметове от Кюстендилско - със собствен бюджет

Кметовете на села в община Кюстендил вече имат собствен бюджет - по 6 хил. лева за по-големите, и по 3 хил. лева - за по-малките населени места, както и  карти за безплатно гориво и за безплатно пътуване с междуградския и градския траспорт. Това обяви кметът на Общината инж.Огнян Атанасов, като припомни, че това е бил неговия ангажимент при..

публикувано на 16.04.24 в 09:54
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

За първи път бивш президент на САЩ се изправи пред наказателен съд

Доналд Тръмп стана първият, макар и бивш президент, който се изправи пред наказателен съд. Бившият президент и настоящ фаворит на Републиканската партия за нов мандат в Белия дом се изправи пред Върховния съд на щата Ню Йорк по обвинения, във фалшифициране на документи. Според обвинението Тръмп е прикрил плащане на нерегламентирана сума..

публикувано на 16.04.24 в 09:53
Цветан Дочев, познат на врачани като Дедо Скръц

Дедо Скръц: Ако днес не накарам поне 5 души да се усмихнат, не съм живял

И тази година предвеликденски си сверяваме часовника с популярния врачански хуморист Цветан Дочев, познат като Дедо Скръц. За пореден път находчивият пенсионер има нестандартно решение за празничната трапеза. От няколко дни Дедо Скръц черпи познати и приятели с бисквитки, върху които е отпечатан характерният му силует с калпак и разперени..

публикувано на 16.04.24 в 09:50
Арести на протеста в Чикаго, 15 април 2024 г.

Пропалестински протести заливат САЩ

САЩ отново са залети от пропалестински протести. Демонстранти блокираха магистрали и важни мостове  в големите градове на страната. Според организаторите действията на протестиращите са част от глобална "икономическа блокада за освобождаването  на Палестина". В Чикаго още в 7 часа в понеделник сутринта демонстрантите заловени за ръце..

публикувано на 16.04.24 в 09:46