Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на бързи обороти: Чума, политика и... Иван Гешев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

22 са вече огнищата на африканска чума по свинете. Най-тежко е положението в Русенско, където тя обхвана и промишлени свинекомплекси. Пред „Хоризонт“ ресорният еврокомисар Витянис Андрюкайтис предупреди, че България е заплашена да изгуби цялото си свиневъдство.

И още от седмицата - Националната агенция за приходите най-накрая пусна приложението, в което всеки може да провери дали са изтекли личните му данни. 75 % от хората са получили утвърдителен отговор. От чужбина - все още е невъзможно да се провери без номер на български мобилен оператор.

Междувременно продължава издирването на собственика на фирмата, чийто компютри са иззети заради атаката. Никой не знае къде е Иван Тодоров, въпреки че той даде телевизионно интервю. От страна на прокуратурата основно по случая продължава да работи зам.-главният прокурор Иван Гешев, който се оказа и единствената номинация за поста на Сотир Цацаров. В интервю за БНТ Гешев представи "различна" от общоприетата визия за разделението на властите и обясни как е променил становището да оглави прокуратурата, въпреки че доскоро твърдеше, че това е 99 % невъзможно заради "калта, която ще се изсипе". Това предизвика протест и контрапротест.

Парламентарните емоции също не липсваха през седмицата. Народното събрание преодоля на два пъти вето на президента - върху бюджета заради партийните субсидии от фирми и върху договорите за изтребителите Ф-16.

Европейската централна банка оповести резултатите от оценката на качеството на активите и стрес - тестовете на шест български банки. Две от тях имат нужда от укрепване на капитала заради резултата от най-утежнения сценарий при стрес - теста. Мерките за подкрепата им вече са набелязани, а част от тях и изпълнени. "Българските банки се представиха достойно и резултатите са позитивни", заяви председателят на асоциацията им Петър Андронов. БНБ също оцени резултатите като добри и потвърждаващи устойчивостта на системата.

Въпреки че лятото е горещо и в буквалния, и в преносния смисъл, лидерите на най-големите партии "отсъстваха" от медийното пространство до събота, когато Корнелия Нинова и Бойко Борисов си размениха задочни реплики.

За меломаните тази седмица бе скръбна. Миналата неделя ни напусна Марио Събев - Буги Барабата и се присъедини към онези любими музиканти, които вече не са сред нас физически, но остават завинаги в сърцето ни. Буги, поклон!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира кампанията „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“

Стартира кампанията „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“. Официалното й откриване бе на една от „спирките на здравето“, която се намира на Орлов мост и е с визията на Александър Везенков. Най-добрият ни баскетболист е един от посланиците на инициативата. На старта на кампанията софиянци и гости на столицата можеха..

обновено на 30.08.24 в 14:26
Драгомир Иванов

Драгомир Иванов: Ще расте апетитът на властите да слагат ръка на социалните мрежи

"Големият извод от този случай е, че всяка власт ще има апетит към подобни платформи, защото те канализират, насочват гражданска енергия, граждански гняв . Много бързо се организира това гражданско недоволство. Затова всички тези платформи ще бъдат недолюбвани от правителствата по света ." Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът..

публикувано на 30.08.24 в 10:01

„Синьо лято" в парк "Гео Милев"

По повод настъпването на новата учебна година район „Слатина“ организира специално събитие за всички настоящи, бъдещи и бивши ученици. То ще се проведе под надслов „Синьо лято – Слатина“   на 14 септември в парк „Гео Милев“ от 16:00 до 22:00 часа.  Като част от активностите, свързани с мероприятието, стартира и конкурс за домашни..

публикувано на 29.08.24 в 17:19

За нуждата от вяра извън политическите страсти

Политически совалки, шоу програми и материален лукс владеят ежедневието днес, но имами ли време за ближния, за другия до нас, готови ли сме да дадем, преди да вземем? -  За християнското учение в съвременния живот говорим с две дами, посветени на богословието в думи и багри. Марина Йорданова е иконограф и член на Българското..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46