Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще екстрадира в САЩ Джулиан Асанж, за да бъде съден за шпионаж

Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще екстрадира в САЩ основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, за да бъде съден за шпионаж, предаде „Франс прес“, като се позовава на изказване на американския държавен секретар Майк Помпейо. Агенцията припомня, че преди около седмица, британският заместник-министър на външните работи Алан Дънкан заяви преди около седмица, че Асанж няма да бъде екстрадиран в страна, в която може да бъде осъден на смърт.

Американското правосъдие обвинява Джулиан Асанж в шпионаж и настоява той да бъде екстрадиран. Съдебното заседание във Великобритания, при което ще бъде разгледано американското искане за екстрадиция, е насрочено за края на февруари догодина.

В САЩ са повдигнати 18 различни обвинения срещу Асанж, повечето от които са свързани с разпространяваната чрез "Уикилийкс" секретна информация. „Уикилийкс“ публикува през 2010 г. стотици хиляди военни и дипломатически документи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Майк Помпейо: Асанж ще бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден за шпионаж

Великобритания ще екстрадира в Съединените щати основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, за да бъде съден за шпионаж, предаде АФП. Агенцията се позовава на изказване на американския държавен секретар Майк Помпейо, публикувано от еквадорския..

публикувано на 22.07.19 в 02:24
Джулиан Асанж

Лондон подписа искането на САЩ за екстрадиране на Асанж

Британският вътрешен министър Саджид Джавид разкри днес, че е подписал искането основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж да бъде екстрадиран в САЩ, където е обвинен в извършване на хакерска атака, съобщи в. „Гардиън“. „Той правилно е зад..

публикувано на 13.06.19 в 13:39
Джулиан Асанж

Джулиан Асанж е осъден на 50 седмици затвор

Основателят на сайта за разкрития „Уикилийкс“ Джулиан Асанж бе осъден днес от съд в Лондон на 50 седмици затвор за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция с търсенето на убежище в еквадорското посолство преди 7 години, предаде..

публикувано на 01.05.19 в 13:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен фонд

ДФЗ: Близо 4,6 млн. лева са изплатени на стопаните за компенсиране на щетите от природни бедствия

Близо 4,6 млн. лева са изплатени на стопаните за компенсиране на щетите от природни бедствия, съобщават от Държавен фонд Земеделие. Подпомагането се състои в директни помощи за напълно унищожени от градушки, слани и засушаване култури...

публикувано на 11.10.24 в 16:00
СЕТА - Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС

Споразумение на ЕС с Канада за взаимно признаване на професионалната квалификация на архитектите

ЕС и Канада сключиха споразумение за взаимно признаване на професионалната квалификация на архитектите, съобщиха от Европейската комисия. Това е първото подобно споразумение, сключено от Общността. То е в рамките на СЕТА - Всеобхватното..

публикувано на 11.10.24 в 15:40
Премиерът на Испания Педро Санчес

Испанският премиер призова за спиране на оръжейните продажби за Израел

В петък испанският премиер Педро Санчес призова международната общност да спре да продава оръжия на Израел, като същевременно осъди атаките на израелските въоръжени сили срещу мироопазващите сили на ООН в Ливан. Израелските сили стреляха по..

публикувано на 11.10.24 в 15:34

Министър Мундров потвърди, че няма проблеми с изтеклата гаранция на машините за гласуване

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров също потвърди, че няма проблем с това, че повечето от машините за гласуване са с изтекла гаранция. Той заяви, че на 9600 от общо 12 000 са с изтекла гаранция. "Всичките машини..

публикувано на 11.10.24 в 15:12

Нарастват опасенията от нови бомбардировки на Израел срещу Бейрут

Нарастват опасенията от нови бомбардировки на Израел срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22-ама души, а близо 120 бяха ранени. От ООН заявиха, че се увеличава рискът за мироопазващите..

публикувано на 11.10.24 в 14:59
Н. Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Година по-късно сме наясно, че е нападение на Иран над Израел

Палестинците обучават децата си в омраза, разрушение, убийство, джихад. Това отбеляза пред БНР Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, посланик на Държавата Израел в България. Той смята, че може да започне да се търси решение чрез постигането на различен тип..

публикувано на 11.10.24 в 14:58

Акция срещу търговията с гласове и битовата престъпност в Старозагорска област

В Старозагорска област се провежда акция срещу търговията с гласове и битовата престъпност. Полицаи проверяват ромските квартали в градовете Николаево и Гурково и село Паничерево.  Входовете и изходите на населените места са под полицейско наблюдение...

публикувано на 11.10.24 в 14:50