Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислав Величков: Процедурата за избор на главен прокурор е затворена още при нейното откриване

Минчо Спасов: Единодушието на прокурорите, предложили Гешев, показва липса на реална ценностна оценка за бъдещия главен прокурор

| обновено на 29.07.19 в 14:05
Снимка: БГНЕС-архив

Днес бе последен ден за издигане на кандидатури за следващ главен прокурор. За да напомнят, че гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор, тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив.

Протестът е насрочен за 18.30 часа.

Адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки" коментира пред БНР мотивите на протеста:

“Според нас процедурата е затворена още при нейното откриване. Фактът на номинацията единодушно от всичките единайсет души от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с положен подпис и на главния прокурор в единоначалната ѝ йерархична прокуратура означава, че има предварително съгласие и решение от страна на прокуратурата това да бъде единствената кандидатура, като прибавим гласувалите от политическата квота, т.нар. "парламентарна квота" – Народното събрание в тази колегия, означава, че има и политическо съгласие на този етап за тази кандидатура. Всичко друго, което би могло евентуално да се случи днес, би приличало на малко демократичен цирк. Издигането на евентуална втора кандидатура от правосъдния министър, който в петък, въпреки обещанието си за среща, се скри от срещата с гражданското движение “БОЕЦ“, за да не приеме подписката за тяхната гражданска кандидатура на следовател Бойко Атанасов, означава само едно, ако министър Кирилов внесе кандидатура, то тази кандидатура ще е отново предварително съгласувана в политическите среди на управляващите и в прокуратурата и има два варианта – или това ще се окаже истинската кандидатура, а тази на Гешев мюре, или тя ще се окаже демократичната масовка, за да не се твърди, че е имало състезание с един кон…“.

В интервю за предаването “Преди всички“ Величков заяви още:

“Според мен ще се симулира игра на демокрация. Дали тези 11 гласа ще се проявят в полза на прокурор Гешев, или друг кандидат, ще се разбере след представянето на т.нар. "концепции", чиито срок е август месец“.

“Иван Гешев е убеден, че ще бъде избран и затова дефилира в националния ефир като момчето от крайния квартал и антисистемния играч, който громи партии, бизнеси, заплашва, изобщо се държи в един стил, в който самият той в биографията си казва – “мечтаех да стана полицай“. Проблемът е, че ние не избираме полицай, избираме главен прокурор за седем години, най-важната, най-силната откъм влияние и възможности фигури в цялата държава, защото това, което може да прави главният прокурор с правата и свободите на хората, не може нито един друг държавник да го прави“, коментира още той.

Минчо Спасов, адвокат, бивш депутат от НДСВ и председател на Комисията по вътрешна сигурност, също коментира темата в интервю за предаването “Нещо повече“: 

“Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно". Единодушието на прокурорите, с което предложиха г-н Гешев, много остро напомня на липсата на реална мисъл и на реална ценностна оценка не само каква е личността, не само какъв е и какво не бива да бъде бъдещият главен прокурор. На мен в този дебат, в тези протести, в които аз също участвам, ми липсва дискусията, която беше повдигната от президента. Президентът, помните, преди месец или два стартира дискусии с органите на изпълнителната, на съдебната власт именно да се прецени какъв трябва да бъде главният прокурор – дали той да бъде като Кьовеши, като Моника Маковей, или да задържи статуквото, каквото е досега. Този диспут липсва в обществото“.

Интервютата с Велислав Величков и Минчо Спасов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор пред ВСС

Протест и контрапротест се проведоха днес пред Висшия съдебен съвет заради кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От „Демократична България“ поискаха от прокурорската колегия да оттегли номинацията му. В специална..

обновено на 25.07.19 в 19:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Виолин Неделчев

Виолин Неделчев за преподаването и рисуването

Художникът и учител Виолин Неделчев признава, че се чувства ползотворен, когато помага на децата да направят първите си стъпки в изкуството.  Преподава на няколко места сред които Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия", а всяка събота води..

публикувано на 18.04.24 в 12:40

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен..

публикувано на 18.04.24 в 12:23
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на..

публикувано на 18.04.24 в 12:08