Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България емитира нов дълг за още 200 милиона лева

| обновено на 29.07.19 в 18:05
Снимка: Ани Петрова, БНР

700 милиона и 600 хиляди лева достигна сумата на новия дълг, поет от началото на годината до момента. Бюджетът позволява новопоетият дълг да бъде до един милиард лева, а финансовият министър Владислав Горанов потвърди още в средата на месеца, че възнамерява да се възползва от цялата сума. Поемането на нови задължения се налага заради сделката за изтребителите Ф-16. 
200 милиона лева дългови книжа бяха продадени през деня при рекордно ниска доходност за облигации със срочност 10 години и половина - 0,32 на сто. Точно преди седмица се проведе предишният аукцион, на който отново бяха поети 200 милиона лева дълг, но този път чрез 20-годишни облигации. Останалите 300 милиона и 600 000 лева бяха взети през юни, когато бяха предложени и от двата вида книжа. Всъщност именно през юни за първи път бяха емитирани български 20-годишни дългови книжа, като те бяха посрещнати с голям интерес от инвеститорите и най-вече от банките, тъй като подобни книжа са считани за сигурна инвестиция, макар и с ниска доходност. Набирането на нов финансов ресурс е необходимо, за да се финансира сделката за изстребителите Ф-16. Тя се очаква да бъде на стойност 2 милиарда и 200 милиона лева, като ще бъдат спестени пари и от бюджета на Министерството на отбраната. Управляващите са категорични, че тя може да бъде платена и от резерва, но не е добре страната ни частично да се лишава от подобен буфер в бюджета.

Заради договора със САЩ за придобиването на самолетите бюджетът беше актуализиран от депутатите на 19 юли.

Поемането на нов дълг заради сделката за изтребителите няма да навреди на показателите на България, необходими за влизане във валутно-курсовия механизъм - т.нар. чакалня за еврозоната ERM II. Това заяви в интервю за "Преди всички" изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски. По думите му - оценката на шестте банки, направена от Европейската централна банка, е положителна, а двете банки, които трябва да укрепят капитала си, ще се справят с препоръките, макар и това да отнеме време:

“Ние ще се върнем в равнищата на началото на годината, когато имахме тази задлъжнялост. Така че не, определено няма да окаже влияние“,

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още дали двете банки, които имат необходимост да укрепят капитала си, ще се справят:

“Действително резултатите са положителни, имайки предвид и стрес тестовете, които бяха проведени през 2016 г. Имаме едно по-добро развитие по отношение на стабилността на банковата система. Другото, което искам да кажа е, че този утежнен сценарий, за който се говори, на базата, на който се смята необходимостта от допълнителен капитал, всъщност той не може да бъде индикативен за състоянието и развитието на банковата система, защото това е един много тежък сценарий за икономическото състояние на страната. Вие знаете, че една от причините ние да искаме този преглед и стрес тест е всъщност влизането ни в Банковия съюз и всъщност, което е част от валутния механизъм ERM II. А пък от друга страна знаете, че изискванията за ERM II са доста сериозни по отношение на макроикономика, които България ги покрива, така че това е хипотетично по-скоро по някакъв начин развитие. В никакъв случай не може да бъде индикативно състоянието на банковата система и за евентуално бъдещо развитие на икономиката“.

Той коментира също и въпроса дали има активности, които са необходими от страна на регулатора в лицето на БНБ:

“Ако се прегледат числата, ще се види, че изходното съотношение, което е на базовия собствен капитал, което е направено първоначално, се вижда, че на четирите банки ДСК, УниКредит Булбанк, ОББ и ЦКБ намалява съвсем малко, след като се направи преглед на качеството на активите от ЕЦБ. Т.е те са направили една много добра оценка…“.

Интервюто на Марта Младенова с Христо Михайловски можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отрицателни резултати за коронавирус на 7 души във Варна

Отрицателни са резултатите за коронавирус на 7 от 8-те пациенти, приети със симптоми на грип в инфекциозната болница във Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Пробата на последния пациент ще се изследва днес и вероятно резултатите ще бъдат оповестени утре.

публикувано на 28.02.20 в 11:19
Десислав Чуколов

„Атака“: Каракачанов превърна Министерството на отбраната в агенция за недвижими имоти

Депутатите от партия „Атака“ внасят предложение за изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов по темата за приватизацията на военни имоти. Депутатът Десислав Чуколов от „Атака“ заяви, че според тях министърът на отбраната продава имоти на занижени цени. От партията настояват ГЕРБ да подкрепят тяхното искане за изслушване на..

публикувано на 28.02.20 в 11:15
Бъдещите студенти по журнолистика могат дасе ориентират на терен как ще се обучават, ако посетят Дните на отворени врати във ФЖМК.

Дни на отворените врати във Факултета по журналистика

Днес и утре има Дни на отворените врати във Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За бъдещите студенти ще бъде доста по-лесно, ако предварително познават някои от преподавателите и знаят какво ги очаква през четирите години обучение, обясни пред „Хоризонт“ Александра Иванова от..

публикувано на 28.02.20 в 11:03

Новите коли на Острова замърсяват повече от старите модели

Новите автомобили, продавани във Великобритания, произвеждат повече въглероден двуокис отколкото старите модели, показва ново проучване, което стига до извода, че индустрията прави отстъпление в борбата със замърсяването на околната среда. Новите автомобили по принцип отговарят на последните стандарти на допустимите нива на емисии на вредни..

публикувано на 28.02.20 в 10:47
Венцислав Мутафчийски

Няма положителен резултат за коронавирус у нас

Премиерът Борисов свиква извънредно правителствено заседание съвместно с Националния щаб за коронавируса с цел координация и на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването Ковид-19. В рамките на..

обновено на 28.02.20 в 10:30

Акция срещу корупцията в "Басейнова дирекция" в Пловдив

Операция срещу корупцията е започнала рано тази сутрин в "Басейнова дирекция" в Пловдив. Участват екипи на МВР под ръководството на специализираната прокуратура, както и служители на Комисията за противодействие на корупцията.  Петима служители са били отведени за разпит при акцията.  Сред тях е бившият директор на РИОСВ - Пловдив Ивайло Йотков...

обновено на 28.02.20 в 10:17

Акценти от чуждестранния печат

Гърция въвежда още по-строги мерки за охрана на границите си на фона на трите потвърдени случая на коронавирус в страната и заради напрежението между полицията и жителите на гръцките егейски острови, където са разположени пренаселени бежански лагери, съобщава „Катимерини“ . Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция ще засили контрола както по..

публикувано на 28.02.20 в 10:14