Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България емитира нов дълг за още 200 милиона лева

| обновено на 29.07.19 в 18:05
Снимка: Ани Петрова, БНР

700 милиона и 600 хиляди лева достигна сумата на новия дълг, поет от началото на годината до момента. Бюджетът позволява новопоетият дълг да бъде до един милиард лева, а финансовият министър Владислав Горанов потвърди още в средата на месеца, че възнамерява да се възползва от цялата сума. Поемането на нови задължения се налага заради сделката за изтребителите Ф-16. 
200 милиона лева дългови книжа бяха продадени през деня при рекордно ниска доходност за облигации със срочност 10 години и половина - 0,32 на сто. Точно преди седмица се проведе предишният аукцион, на който отново бяха поети 200 милиона лева дълг, но този път чрез 20-годишни облигации. Останалите 300 милиона и 600 000 лева бяха взети през юни, когато бяха предложени и от двата вида книжа. Всъщност именно през юни за първи път бяха емитирани български 20-годишни дългови книжа, като те бяха посрещнати с голям интерес от инвеститорите и най-вече от банките, тъй като подобни книжа са считани за сигурна инвестиция, макар и с ниска доходност. Набирането на нов финансов ресурс е необходимо, за да се финансира сделката за изстребителите Ф-16. Тя се очаква да бъде на стойност 2 милиарда и 200 милиона лева, като ще бъдат спестени пари и от бюджета на Министерството на отбраната. Управляващите са категорични, че тя може да бъде платена и от резерва, но не е добре страната ни частично да се лишава от подобен буфер в бюджета.

Заради договора със САЩ за придобиването на самолетите бюджетът беше актуализиран от депутатите на 19 юли.

Поемането на нов дълг заради сделката за изтребителите няма да навреди на показателите на България, необходими за влизане във валутно-курсовия механизъм - т.нар. чакалня за еврозоната ERM II. Това заяви в интервю за "Преди всички" изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски. По думите му - оценката на шестте банки, направена от Европейската централна банка, е положителна, а двете банки, които трябва да укрепят капитала си, ще се справят с препоръките, макар и това да отнеме време:

“Ние ще се върнем в равнищата на началото на годината, когато имахме тази задлъжнялост. Така че не, определено няма да окаже влияние“,

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още дали двете банки, които имат необходимост да укрепят капитала си, ще се справят:

“Действително резултатите са положителни, имайки предвид и стрес тестовете, които бяха проведени през 2016 г. Имаме едно по-добро развитие по отношение на стабилността на банковата система. Другото, което искам да кажа е, че този утежнен сценарий, за който се говори, на базата, на който се смята необходимостта от допълнителен капитал, всъщност той не може да бъде индикативен за състоянието и развитието на банковата система, защото това е един много тежък сценарий за икономическото състояние на страната. Вие знаете, че една от причините ние да искаме този преглед и стрес тест е всъщност влизането ни в Банковия съюз и всъщност, което е част от валутния механизъм ERM II. А пък от друга страна знаете, че изискванията за ERM II са доста сериозни по отношение на макроикономика, които България ги покрива, така че това е хипотетично по-скоро по някакъв начин развитие. В никакъв случай не може да бъде индикативно състоянието на банковата система и за евентуално бъдещо развитие на икономиката“.

Той коментира също и въпроса дали има активности, които са необходими от страна на регулатора в лицето на БНБ:

“Ако се прегледат числата, ще се види, че изходното съотношение, което е на базовия собствен капитал, което е направено първоначално, се вижда, че на четирите банки ДСК, УниКредит Булбанк, ОББ и ЦКБ намалява съвсем малко, след като се направи преглед на качеството на активите от ЕЦБ. Т.е те са направили една много добра оценка…“.

Интервюто на Марта Младенова с Христо Михайловски можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19