Военна полиция ще следи да няма клане на нерегламентирани прасета

Санитарни зони около всички свинекомплекси в страната – мярка срещу африканската чума

| обновено на 29.07.19 в 19:02
В България към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. В 3 от тях вече бе установена африканска чума по свинете, каза Десислава Танева.
Снимка: БГНЕС

Санитарни зони ще бъдат образувани около всички свинекомплекси в страната като мярка срещу африканската чума. По решение на Централния епизоотичен щаб кланиците ще бъдат поставени под засилен контрол.

Централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския съвет под председателството на вицепремиера Томислав Дончев във връзка с африканската чума по свинете. 

След заседанието министърът на земеделието Десислава Танева обяви:

"В България има 110 регистрирани кланици, 67 са за клане на свине. Тези кланици ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време, с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност".

В България към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. В 3 от тях вече бе установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20 км санитарна зона от областните епизоотични комисии. В тези зони не трябва да има "заден двор" – не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Това ще го приведем също незабавно".

Държавата ще обезщети стопаните за всички евтаназирани животни, а след това ще очаква възстановяване на разходите от Европейската комисия.

Още от петък има издадена заповед да се отговаря в максимално кратък срок на въпросите на Министерството на околната среда за съгласуване на площадки за загробване. Такава ще има във всяка община. Танева съобщи още, че у нас са регистрирани 22 случая на заразени домашни свине и 20 – на диви. Потвърден е и случай в тип "заден двор" във Видинско

Вицепремиерът Томислав Дончев призова стопаните и кметовете да съдействат:

"Без адекватни мерки и от тяхна страна много трудно ще се справим. Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор – заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема, даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера след няколко месеца, заразата може да пламне отново".

Край русенското село Голямо Враново трябва да започне евтаназия в свинефермата с над 25 хиляди прасета. Собствениците отказват да умъртвяват животни, преди да се направят повторни изследвания за заболяването.

Заради чумата по свинете в 4 области в страната беше обявено бедствено положение. Това са Русе, Добрич, Плевен и Разград.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Свързани новини

Прасетата в Голямо Враново не могат да бъдат умъртвени заради лошо време и недостатъчно техника

Липсата на достатъчно техника и дъждовното време в момента пречат да се пристъпи към унищожаване на животните и от свинекомплекса в Голямо Враново. В сряда най-късно обаче трябва да се намери решение. За да се пристъпи към действия по умъртвяване на..

публикувано на 29.07.19 в 13:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33