Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Горна Оряховица се включва в унгарски проект за изследване на куманското поселение на Балканите

Археологическият сезон тази година в крепостта „Ряховец“ приключи с разкриването на над 200 находки.
Снимка: Здравка Маслянкова

Историческият музей в Горна Оряховица се включва в унгарски проект за изследване на куманското поселение на Балканите. Това дава възможност музеят да получи за няколко години безплатни ДНК изследвания на намерените средновековни скелети в крепостта „Ряховец“ и по този начин да се постави началото на събирането на ДНК база данни в българската археология, коментира за БНР археологът Илиян Петракиев. Археологическият сезон тази година в крепостта „Ряховец“ приключи с разкриването на над 200 находки. В теренната работа се включиха 30 деца от първата в страната детска археологическа школа. 

С куманския проект на Унгарския национален музей историците в Горна Оряховица получават възможност за безплатни анализи в Харвард, където се провеждат мащабни изследвания на антропологичен материал от Балканите. Намерените артефакти в крепостта „Ряховец“ със следите от материалната култура и жилищното строителство дават податки за куманско присъствие в региона, обясни археологът Илиян Петракиев, който ръководи археологическите разкопки в историческата крепост до Горна Оряховица:

„Не знам защо не се повдига този въпрос в археологията, че все пак царската династия на Второто българско царство, всичките царе имат кумански произход. Ние не трябва да си мислим, че те са дошли отвъд Дунав самостоятелно. Това е една голяма компактна маса население, която си оставя своите следи от живота тука, пребивават тука, така че нормално е ние като археолози да откриваме останки от техни селища. Имахме покана от Унгарския национален музей да се включим в такъв международен проект за издирване на куманско ДНК на Балканите. Така че този кумански проект ще ни позволи да можем да си правим ДНК анализите и да започнем да събираме една база данни, защото не е тайна, че в България никой още не е започнал да прави ДНК база данни“.

Редки амфорни печати, имитационни монети и некропол са част от находките това лято в крепостта „Ряховец“. „Затвърждава се теорията за силната фортификация на крепостта през 13-и век“, обясни археологът Мая Иванова от музея в Горна Оряховица:

„Продължихме работата си в района на западната порта като продължи разкриването на северната крепостна стена. Успяхме да открием един доста сериозен участък от нея до 2,50 метра ширина. Външна бойна кула с размери 4 на 5 метра и некропол от 13-и век извън крепостната стена. Тази година продължихме да разкриваме гробове от Средновековната епоха от 13-и век, с което се потвърди нашата теория от миналата година, че извън крепостната стена през 13-и век се развива некропол“.

За четвърта година в археологическите разкопки в крепостта „Ряховец“ се включиха ученици от първата в страната детска археологическа школа, създадена от Мая Иванова и Илиян Петракиев. Тази година 30 деца от Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново заедно с учителите си помагаха на археолозите. Целта е чрез забавното да се случи и сериозното в усвояването на нови знания и умения, обясни Мая Иванова:

„Има дечица, които доста сериозно приемат нашите ателиета, с годините виждам тяхното развитие. Първо ги научаваме какво представлява изобщо археологията. Показваме им как се работи с нивелир, с металдетектор, как се прави планквадратна мрежа, как се проучва археологически пласт, как трябва да работиш на терена методически, как трябва да събираш материала, как да го разделяш, как трябва да описваш находки“. 

Археологическите разкопки в крепостта „Ряховец“ това лято бяха финансирани с 20 000 лева от Община Горна Оряховица и с 20 000 лева от Министерството на културата. Предстои в поредица от семейни съботи в историческия музей доброволци да помогнат на археолозите в почистването на керамичните находки. В началото са занятията с реставратора Александра Янакиева:

„Показах на децата в най-общи линии как се случва реставрацията и консервацията на различни керамични предмети. Децата първо трябва да се докоснат, да видят какво се случва в археологията. Музейните експонати през какви неща минават, за да стигнат до музея и по този начин да разберат важността и може би един ден и те да станат археолози или реставратори“.

Участниците от детската археологическа школа се събраха в двора на музея в Горна Оряховица и чупиха керамични саксии, които след това реставрираха:

„Тънкостите са, че трябва да намериш къде се намира всяка част от предмета и да я слепиш със съседката ѝ. Те се слепяват с лепило. Работата на уредниците е интересна, има много забавления. Те уреждат и развеждат хора из музея. Те знаят повече неща за историята, отколкото обикновените хора“.

„При реставрацията ме впечатли трудността на подреждането на парчетата. В музея има много хубави изложени неща, интересно е, уча нови работи. Реших да идвам всяка събота“.

„Обичам игрите с предметите, защото научавам повече за тях, освен това обичам и заниманието, за което съм дошла. По-забавно ми беше, когато възстановявах предмета“.

„По-миналата събота се научих как да плета на стан. Сега се научих как да сглобявам керамиката, да правя съдчета и ми е забавно, което правя“.

Археолозите провеждат и ученически кръжок през учебната година, а детската археологическа школа „Ряховец“ вече има и първия си студент.

Репортажа на Здравка Маслянкова можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

За ДНК анализ в Харвард предстои да бъдат изпратени откритите средновековни скелети.

Редки печати, имитационни монети и некропол откриха археолози в крепостта „Ряховец“

Над 200 находки разкриха археолозите през този сезон при разкопките в крепостта „Ряховец“ до Горна Оряховица. За ДНК анализ в Харвард предстои да бъдат изпратени откритите средновековни скелети. Историческият музей в Горна Оряховица се включва в..

публикувано на 28.07.19 в 13:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен...

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Служебният министър-председател Димитър Главчев (вдясно) и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на посещение в планинския проход Беклемето, 20 юли 2024 г.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който..

публикувано на 21.07.24 в 12:23
Деница Сачева

Деница Сачева: Това трябва да са последните предсрочни избори

"Още при провала на първия мандат казахме, че в предстоящата предизборна кампания всички политически партии трябва да са наясно, че влизат не с идеята какво не може да се направи и кой срещу кого е, а какво, как и с кого реално може да се направи..

публикувано на 21.07.24 в 12:09

Пожар гори в Гърция до границата с България

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. Усилията са насочени към разчистване на зоната от треви и ниска..

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства, заяви Урсула фон дер Лайен, която преди дни бе преизбрана за председател на Европейската комисия, след като в събота разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, предаде ДПА...

публикувано на 21.07.24 в 11:40
Антоанета Цонева

Антоанета Цонева: Реализацията на третия мандат е трудно упражнение

В тази среда устойчиво управление много трудно би могло да бъде създадено . Това каза пред БНР Антоанета Цонева от ПП-ДБ. Тя посочи, че няма как нещо да се промени до утре, когато ще бъде връчен вторият мандат, след като желанието им да..

публикувано на 21.07.24 в 10:50
Хамид Хамид

Хамид Хамид за ситуацията в ДПС: Изходът е в устава, не в талибански изпълнения

Случва се във всяко семейство баща и син да се скарат понякога, но след това обикновено се сдобряват , а с този, който ги е скарал, знаете какво се случва. Така образно описа ситуацията в партията Хамид Хамид, заместник-председател на ДПС и на..

публикувано на 21.07.24 в 10:38