Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на деня стопаните от Северна България трябва да умъртвят животните си доброволно

Собственици на свинеферми в Пазарджишко настояват в 20-километровата зона да се избиват и дивите прасета

| обновено на 31.07.19 в 18:21
Снимка: БГНЕС

Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България могат да умъртвят животните си доброволно. Според заповедта на земеделското министерство за Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиране на домашните прасета в тези зони.

Разпореждането, което вчера беше разпратено до областните управители и местните епизоотични комисии, предизвика недоволство заради кратките срокове, в които общините и кметовете на малките населени места трябва да уведомят стопаните.

Стоян Стойчев, заместник-кметът на община Ябланица, която попада в тази зона, заяви, че за мерки срещу болестта африканска чума по свинете се говори от години, свикват се епизоотични комисии, но „никъде не се определиха бюджети, не се определи нищо, а сега заповед след заповед“:

„Как да изпълня аз до утре хората да изколят прасетата. Как ще ги уведомя? Чисто физически аз нямам решение. Ще работим, но не обещавам, че ще е уведомен човекът. И пак е виновен потърпевшият“.

Кметовете вече трябва да са посочили и местата, на които евентуално ще се загробват евтаназираните животни 

В Ловешка област все още няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, но на вчерашното заседание на епизоотичната комисия като превантивна мярка се обсъждаше и обявяване на бедствено положение в региона заради опасната близост до регистрирани огнища в съседните области.

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета. Очаква се днес резултатите от изследванията да бъдат потвърдени или опровергани официално.

В Силистренска област беше обявено бедствено положение заради африканска чума в свинекомплекса в ситовското село Попина. Мерките срещу заразата ще продължат поне до понеделник. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла. Нов случай на болестта е установен и в Свищовско.

На територията на свинекомплекса в Попина функционират три контролно-пропускателни пункта - на входа и изхода и в 3-километровата зона, на изходите за селата Гарван и Поляна. Охрана е осигурена и на входа и изхода на площадките за унищожаване и загробване. На граничния контролен пункт в Силистра се извършва дезинфекция на всички превозни средства. Съвместно със служителите на Областната дирекция по безопасност на храните се правят проверки на багажа на пътниците и се конфискуват хранителни продукти.

Собственици на свинеферми в Пазарджишко искат избиване и на дивите прасета

Собственици на свинеферми в Пазарджишко настояват в 20-километровата санитарна зона да се избиват не само домашните, но и дивите прасета. В момента горските прасета мигрират в житните масиви и оризищата в региона.

„След случая в Пловдив африканската чума е пред Пазарджик“, каза Владимир Владимиров, собственик на ферма край Пазарджик:

„Положението е много тежко, не се унищожават и дивите прасета. Хюсеин е собственик на три свинекомплекса с огради, а ловците на един километър и половина от оградите имат хранилища, за да захранват дивите прасета. В Црънча, когато са жънали комбайнерите, са вдигали диви прасета от житото, където го жънат“.

Директорът на Регионалното управление на горите Ангел Кузманов не отрече това, като подчерта, че движението на дивите свине е такова, че в момента те са в оризищата, в царевицата, а започва и жътва. Затова препоръката е пресните фуражи да се ползват след преминаването на 60-дневен карантинен срок.

По отношение на отстрела на диви прасета, по-голямата част от ловците не притежават удостоверения за подборен лов. По разпореждане на земеделския министър ловът с гонка е забранен.

От Областната администрация в Пазарджик разпространиха списък на селищата, които попадат в 20-километровата зона около петте големи свинекомплекса в района. 

До 2-ри август стопаните от 75 села трябва да заколят домашните си прасета.

Най-засегната е община Пазарджик, тъй като в санитарната зона попадат всичките 31 села. Засегнати са още общините Лесичово, Стрелча, Пещера, както и части от Брацигово, Велинград и Батак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28