Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кирил Николов-Дизела започна опита за рекорд по Е4 (видео)

| обновено на 01.08.19 в 13:04
Стартът на Кирил Николов в Драгалевци.
Снимка: XCoSports


Точно в 12 часа от площада в столичния квартал Драгалевци Кирил Николов-Дизела стартира опита си за рекорд по международния пешеходен маршрут Е4.
Финалът трябва да бъде на Гоцев връх в планината Славянка. Дизела ще се опита да измине 240-километровото трасе, което е с висока трудност и голяма денивелация - близо 14 000 метра, за по-малко от две денонощия. (Сегашният рекорд е 2 дни, 22 часа и 44 минути - поставен е през 2017 г. от Боян Дочев.)

Освен че е сред най-добрите състезатели в света по скайрънинг, Кирил Николов е известен у нас с успехите си в ориентирането, но също и с рекордите си: измина Ком-Емине за 4 дни и 13 часа, изкачи 5-те най-високи върха на 5-те най-високи планини в страната за по-малко от 23 часа, изпревари и Драгалевския лифт. 

Сега се отправя към Е4, чийто български участък е известен като "Петте планини" - Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Очаква най-трудно да бъде в някои части на Рила и Пирин, особено нощем, защото ще бяга почти без да спира по технически сложни терени.
Дизела минути преди началото.
Екип от няколко души ще го подкрепя, включително пейсъри, които ще му помагат за поддържане на темпото. В екипа на Дизела е и участничката в три зимни олимпийски игри и рекордьор на Ком-Емине за жени - Антония Григорова. 

Придвижването може да се наблюдава на живо тук.

Интервю с Кирил Николов чуйте в звуковия файл.

Видео от старта на Дизела.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Събор в Старо село

Втори национален събор на староселци се проведе в Силистренско

Втори национален събор на староселци се проведе в Силистренско. Тази година трябваше да е с участието на 9 населени места с името Старо село в България и още пет от Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Молдова. Акцент на фестивала бе пресъздаването на традиционна българска сватба с реални младоженци. Пет са селата у нас с името..

публикувано на 16.06.21 в 14:41
Митко Новков

Богата и разнообразна програма за празника на "Христо Ботев"

На 18 юни е празникът на програма Христо Ботев в градината пред Народния театър с участието на приятели на програмата. „Това е празник на БНР, не само на програма „Христо Ботев“, ако мога така да определя програма „Хоризонт“ като немирникът, който разкрива неща и е като Ян Бибиян на медиите, докато „Христо Ботев“ е онзи добър мечок от..

публикувано на 16.06.21 в 13:13

Очакванията за гласуването на българите в Германия и Чикаго

В полунощ   изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина . На 11 юли нашите сънародници зад граница ще гласуват в рекорден брой избирателни секции. С над 70 000 заявления и над 500 секции, които ще бъдат „автоматично“ разкрити за вота на 11 юли, достъпът до урните зад граница никога не е бил по-лесен. Всичко това е резултат от..

публикувано на 16.06.21 в 11:56

Книгата "Дървета и храсти" в помощ на децата

Книгата "Дървета и храсти" представлява колекция от хербаризирани листа на разпространени в нашата страна дръвчета и храсти. Автор е главен асистент Габриела Петрова, преподавател в катедра "Ботаника" на Биологическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". " Освен колекция тя представлява и много повече като идея и..

публикувано на 16.06.21 в 09:14

Да се сдобиеш със сертификат без ваксиниране - рискове и последствия

Европейските сертификати, които удостоверяват ваксиниране срещу Covid-19, не могат да бъдат фалшифицирани, уверяват от „Информационно обслужване“. Ф алшифицирането на  QR  – кода е невъзможно , тъй като при проверка той показва на кого е издаден сертификатът и с коя ваксина е имунизирано лицето. В социалните мрежи циркулират твърдения, че..

публикувано на 16.06.21 в 08:15
Бранимир Ботев

Бранимир Ботев подкрепи предложението за ваучери за почивка на ваксинирани българи

Предложението на Националния борд по туризъм всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лева за почивка у нас или при посещение на заведение е страхотно. Това каза за БНР Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество, бивш заместник-министър на туризма: "Подобен тип нестандартни идеи е много..

публикувано на 15.06.21 в 19:19

Светът е изправен пред геоикономическа война

Светът е изправен пред първата геоикономическа война, заяви в 15-тия епизод на подкаста „На всяка цена“ доцент Александър Ганчев , който преподава в Стопанската академия в Свищов и следи отблизо ситуацията в Съединените щати. Ганчев е категоричен, че инициативата „Да изградим отново по-добър свят“ е едно от най-силните послания от срещата на..

публикувано на 15.06.21 в 18:44