Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца, родени чрез ин витро процедури, подкрепиха двойки с репродуктивни проблеми

4
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Деца от Велико Търново, родени чрез процедури ин витро, се включиха в благотворителен концерт в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Семейства, които са извървели трудния път през годините в борбата да имат своя рожба, разказаха историите си, за да вдъхнат кураж на бъдещите родители. През последните десетина години с подкрепата на общинската програма „Ин витро“ в Община Велико Търново са родени близо 60 деца. Благотворителната инициатива беше организирана от фондация „Искам бебе“.

Повече от 200 хил. български семейства от години водят битка, за да сбъднат мечтата си за свое биологично дете. За финансирането на процедурите ин витро помагат държавата, общините и фондация „Искам бебе“. За да дадат кураж на бъдещите родители, в благотворителен концерт в подножието на паметника „Асеневци“ във Велико Търново пяха деца от четири местни музикални студия и продаваха рисунките си. Няколко от тях са родени чрез процедури ин витро.

„Аз се включвам в този благотворителен концерт, защото не достигат пари. Не всички семейства имат възможност да платят това скъпо лечение. За мен тази кауза е нещо добро, в което могат да се включат всички“.

„Искам да изпея една песен, за да се родят още деца“.

„Може би днес ще стане това. Това всъщност е добра кауза, за да могат да имат бебенца“.

А пътят до дългоочакваното бебе за двойките с репродуктивни проблеми е дълъг, тежък и труден. Захари Мишев и съпругата му Таня 9 години са опитвали да имат свое биологично дете. Днес са родители на 11-годишна дъщеря, зачената ин витро, и 8-годишен син. „Нужна е вяра и кураж“, разказва историята си Захари Мишев:

„Опитахме какво ли не, ходили сме на билкари, на рейки, на йога инструктори, опитвали сме инсеминации и не се получаваше. Накрая вече се решихме на стъпката за ин витро, но водещо през цялото време беше, че трябва да се подходи към цялата процедура с нестихващ оптимизъм. Беше ключов моментът, когато стимулацията на Таня приключи и изведнъж лекарите свикаха консилиум, тъй като не бяха доволни от резултатите. Те с унил вид ни предложиха да спрем процедурата. Бях през цялото време оптимист и дори не съм се замислял за момент, че може да не стане, и казах – не, продължаваме. Това се оказа повратният момент в цялата история, защото от първия опит процедурата успя и имаме нашата прекрасна Розана, а после вече, когато нещата се успокоиха, малкият Ванко я последва след по-малко от три години“.

Подкрепата на Захари е била безрезервна и несекваща за Таня по пътя със сълзи и надежда, за да го има желаното първо дете. Благодарение на подкрепата, която срещнала от съпруга си, днес и Вероника Михайлова, която е и координатор на фондация „Искам бебе“, се радва на своята рожба:

„Моят син вече е на почти шест години. Минах по един сравнително благоприятен път в сравнение с други двойки, които познавам. Ин витро той се роди от третия опит. Щастлива съм и продължавам с него и със щастието си, и с подкрепата на приятели, съмишленици и най-вече на съпруга ми, който ме търпи, да помагам на други такива двойки. Не бива да се отказват. Все още хората се притесняват гласно да кажат, че имат проблем. Съветвам такива двойки, които имат проблеми с репродуктивното здраве, да не крият в себе си, а да споделят и нещата ще бъдат по-добри“.  

Десетки семейства от Велико Търново се включиха в благотворителната инициатива, за да подпомогнат финансово двойките, които се борят за свое дете. Сред подкрепящите е и Мирослав Дечев, който също има своята история за ин витро:

„Ние, с моята приятелка, бяхме тръгнали по този път през 2016 година. Успешно стигнахме до лечението, но не създадохме семейство. Поради едни или други причини се разделихме, но след това преминаване на успешно лечение моята бивша приятелка вече има страхотен син, да, от друг татко е, но въпросът е, че тогава аз я подкрепих и много се радвам, че тя така стана майка“.

Даряваме усмивка и надежда, защото децата са смисълът и щастието, споделиха великотърновци:

„Йордан Якимов се казвам, 10 години със съпругата ми нямахме деца. Не е с ин витро, но ходене по мъките и моята дъщеря Божидара, Божи дар, се роди и така ще подкрепим други деца да има, да се раждат“.

„Казвам се Емилия Петрова Живкова и съм майка на две деца. Подкрепям каузата, защото вярвам, че всяко семейство има и трябва да има шанса да има дете, защото това е най-ценното, най-голямото богатство. Това, което ни прави хора, е да се подкрепяме“.

„Казвам се Христо Момински и подкрепям каузата за бебета ин витро, защото, когато има нужда от помощ и има варианти за тази помощ, трябва да се възползва всеки“.

„Казвам се Кремена Пущиева и подкрепям тази кауза, защото вярвам в смисъла на живота, а това са децата и искрено съчувствам на хората, които преминаха през ада, за да сбъднат тази своя мечта. Шапка им свалям и дълбоко им се покланям“.  

За да подкрепи двойките с репродуктивни проблеми от община Велико Търново, фондация „Искам бебе“ организира през август неделни благотворителни базари в парк „Марно поле“ в старата столица. На тях ще се продават ръчно изработени предмети и дарени запазени детски дрешки и обувки. От началото на годината фондацията е дарила по 2 хиляди лева на три двойки от региона. Парите са събрани както от базари, така и от съвместни акции с Общината и младежите от Ротаракт клуб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"България. Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е оставено място читателят да запише свой собствен спомен от посетеното място и да залепи своя снимка,..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде записано, че народните представители трябва да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични..

публикувано на 12.07.24 в 16:04
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

На кои партии може да разчита Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на ЕК

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен начело на Еврокомисията със сигурност ще получи подкрепата на Европейската народна партия. Вотът е предвиден на 18 юли на учредителното събрание на новия Европейски парламент в Страсбург.  Според партийния говорител на християндемократите в Европарламента, необходимите 361 гласа могат да се осигурят от..

публикувано на 12.07.24 в 16:01

29-годишен е обвиняем за палеж на 23 коли в автокъща

Софийската градска прокуратура привлече 29-годишен мъж като обвиняем и го задържа за срок до 72 часа за палеж на 23 автомобила в автокъща в София през юли 2023 година.  Щетите от пожара, който според експерти е умишлено причинен, възлизат на над 808 000 лв.  Предстои прокуратурата да внесе искане в Софийския градски съд за вземане на мярка за..

публикувано на 12.07.24 в 15:59

От ПГ на ПП-ДБ изпращат сигнал до прокуратурата във връзка с изказване на Ахмед Доган за оказван политически натиск

От парламентарната група на ПП-ДБ обявиха, че изпращат сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор, до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура във връзка с изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оказван политически натиск .  В сигнала се посочва, че в твърденията на ръководството на..

публикувано на 12.07.24 в 15:50

ЕК одобри българска държавна помощ за компаниите, запълнили хранилището в Чирен

Европейската комисия одобри българска държавна помощ от 142 милиона евро (278 милиона лева) в подкрепа на енергийния сектор. Тя трябва да облекчи част от разноските на компаниите, запълнили с природен газ подземното хранилище в Чирен. Така България успя да постигне целта то да бъде запълнено на 80 на сто преди началото на отоплителния сезон през..

публикувано на 12.07.24 в 15:29